rivail.pl - Nowości

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: rivail.pl - Nowości

Postautor: Luperci Faviani » 27 paź 2010, 12:39

cthulhu87 pisze:W sumie podziwiam, że masz odwagę tak otwarcie prezentować swoje poglądy :)

Staram się odważnie podchodzić do życia, a poza tym, jeśli w coś się wierzy... :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 27 paź 2010, 13:14

Mnie po zaprezentowaniu poglądów na paru forach internetowych obrzucono błotem.Ale co tam,skoro im to sprawia przyjemnosć...
No nie,Luperci? :)
Uff...ale cieżko się te oświęcimskie strony wczytują...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 27 paź 2010, 20:57

Grunt to starać się nie przejmować tymi, którzy nie są w stanie w spokoju wysłuchać poglądów innych, obrzucając ich do tego błotem.
Kiedyś w końcu zrozumieją :)

Ja tam ogólnie za bardzo się nie afiszuję z tym, że kroczę "ścieżką" spirytystyczną, chociaż oczywiście, jak ktoś zacznie mówić w temacie śmierci, sensu życia itd, to jestem w stanie coś powiedzieć i to mówię.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 28 paź 2010, 09:13

Fajny artykuł.
Jezeli człowiek w cos wierzy,jest przekonany do tego co robi,czym sie zajmuje,powinien sie ujawnić i nie siedzieć w ukryciu,ale niech to ujawnienie nie bedzie w formie "zobaczcie jaki ja jestem wielki,jaki mądry,bo zajmuje sie tym czy tamtym,a wy szaraki jesteście tacy standardowi,przewidywalni".
Bardzo czesto ludzie wstepujacy na jakąś drogę są tym tak podekscytowani,zafascynowani,ze gadaja o tym non-stop. Ja tez tak robiłam.
Znajomi zaczęli mi sie dziwnie przyglądać,mąz prosił żebym juz więcej o tym nie wśród znajomych nie mówiła i przestałam. Udzielam sie tylko na jeszcze jednym forum gdzie wszyscy sie doskonale rozumiemy i nic nikogo nie dziwi.
Im więcej wiem,umie tym mniej o tym mówię. Szkoda czasu i nerwów na tłumaczenie niedowiarkom,że oprócz nas istnieje cos jeszcze. :roll:
Dla mnie najważniejsze są podziękowania od osób którym pomogłam,którym ulżyłam w cierpieniu po stracie bliskiej osoby.
Niech każdy robi to co lubi i drugiemu "do garnuszka" nie zagląda ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: atalia » 28 paź 2010, 10:23

Osobiście uważam,ze ludzie kroczący ścieżką spirytystyczną mają obowiazek dzielenia się tą filozofią z innymi,rzecz jasna bez indoktrynacji i wywyższania się.Jak kiedyś ktoś tu napisał,prozelityzm jest nam obcy-nie chodzimy po domach głosząc"jedyną słuszną prawdę",ale chodzi o to,by dać ludziom nadzieję i otuchę;ażeby zrozumieli oni,że ziemskie cierpienia są czymś chwilowym-trwają mniej niż nanosekunda w stosunku do wiecznosci oraz to,że od nich samych,zgodnie z zasadą wolnej woli,zależy to,kiedy zostana wyzwoleni z pęt ziemskich wcieleń.
Uuu...ale wzniośle mi się napisało-to chyba dlatego,ze czytam ksiażkę Chico Xaviera "The Workers of the Life Eternal"i silnie wpłynął na mnie jej język.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 28 paź 2010, 10:37

A co ludzie z tą wiedzą zrobią,to już ich sprawa.Przecież nie trzeba być spirytystą by stać się Duchem Wyższym,wystarczy po prostu być dobrym człowiekiem.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 28 paź 2010, 11:45

Nie ukrywam się z moimi zainteresowaniami, ale też nie wygłaszam ich na każdym rogu ulicy. Mówię o nich gdy ktoś zadaje mi bezpośrednie pytanie, lub ubieram spirytyzm w przewiewne szaty chrześcijaństwa, katolicyzmu, podkreślając podobieństwa, aby nie przestraszyć rozmówców. Jeśli ludzie wezmą nas za fanatyków, to jesteśmy przegrani i nikt nie zechce poznać naszych opinii. Złotym środkiem jest umiarkowanie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 28 paź 2010, 11:48

Życie po śmierci i Czym jest spirytyzm? już w sprzedaży na rivail.pl!

Życie po śmierci
http://rivail.pl/index.php?page=shop.pr ... &Itemid=25

Czym jest spirytyzm?
http://rivail.pl/index.php?page=shop.pr ... &Itemid=25
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 28 paź 2010, 12:08

Myślę,że Ewa ma wiele racji,piszac o nadgorliwosci i nadmiernym entuzjazmie neofity.Jednakże uważam,że ów entuzjazm jest w pewnym sensie "wartością dodaną" i żywię nadzieję,że mój nigdy zbytnio nie osłabnie.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Ewa Fortuna » 28 paź 2010, 13:00

Właśnie ta fascynacja,ten zapał,pcha nas dalej. Gdy by nie on na początku,to pewnie umarło by wszytko śmiercia naturalną.
Ja od wielu lat poszujkuję własnej drogi i jeszcze jej nie znalazłam.
Był Tarot,bioterapia,Reiki,w między czasie kontakt ze zmarłymi i tylko przy nim pozostałam,bo to mnie najbardziej fascynuje,ale moze pojutrze odkryję cos innego?
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna