Pisarze stricte spirytystyczni

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Pisarze stricte spirytystyczni

Postautor: konrad » 24 sty 2011, 21:37

Długo się zastanawiałem, jak zdefiniować kogoś jako spirytystę. Ponieważ to Allan Kardec stworzył to słowo, by odróżnić je od spirytualizmu i jest ono ściśle powiązane z teorią, którą zebrał w swoich książkach, myślę, że jako spirytystę można zdefiniować każdego, kto jest zwolennikiem następujących punktów:

- istnienie Boga
- istnienie duszy w człowieku, która przeżywa fizyczną śmierć
- możliwość komunikacji z duszami zmarłych, czyli Duchami
- reinkarnacja
- ciągły rozwój Duchów ku doskonałości
- preegzystencja Duchów przed wcieleniem
- "Bez miłosierdzia nie ma zbawienia"
- praca nad sobą samym i swoim rozwojem

Myślę, że pisarza można nazwać spirytystycznym, jeśli nawiązuje do większości z tych wątków. Jeśli nie, raczej spirytystą nie jest, co nie oznacza oczywiście, że pisze nudne książki. Moim zdaniem powinniśmy wszyscy czytać jak najwięcej, z różnych źródeł, bo tylko tak będziemy się rozwijać.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Pisarze stricte spirytystyczni

Postautor: tadyszka » 18 lut 2011, 17:53

czy ktoś jest w stanie posiadania ksiazek spirytystycznych przedwojennych w wersji pdf? :)
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Poprzednia

Wróć do Literatura spirytystyczna