Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Postautor: danut » 10 gru 2015, 21:24

Casandra pisze:Danut. ..my się niestety nie rozumiemy:-( ja o czym innym, Ty o czym innym - takie mam wrażenie, może mylne, ale takie właśnie jest.

Bo co to znaczy "punkt wyjścia do osoby chcącej zbadać" -? Konsultacja z osobą , która bada te zjawiska, tak właśnie zrobiłam. A same założenia , które by mi się spodobały w spirytyzmie bez odniesienia się ich do konkretnych doświadczeń, które mnie zainspirowały zapewne nie zachęciłyby mnie do badań.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2015, 21:31 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: cthulhu87 » 10 gru 2015, 21:28

Mam wrażenie, że znowu wałkujemy temat, który już sobie wyjaśniliśmy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 21:29

Punkt wyjścia dla osoby chcącej zbadać. ..taką osobą dajmy na to jesteś Ty, czy ja. Od czegoś musimy zacząć, powiedzmy, że dla mnie tym punktem startowym jest spirytyzm. Ty z tego co czytasz jesteś lata świetlne przede mną w swej wiedzy i badaniach. I dlatego doszłam do wniosku, że może to być powodem Twojego podejścia do Kardeca i jemu podobnych. Bo Ty możesz mieć już wiedzę, doświadczenie, które dla nich było niedostępne. I właśnie dlatego ciekawi mnie Twoja opinia w tym temacie.
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 21:31

cthulhu87 pisze:Mam wrażenie, że znowu wałkujemy temat, który już sobie wyjaśniliśmy.

Jestem pewna, że rozmawiam na ten temat po raz pierwszy:-D
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: Arronax » 10 gru 2015, 21:34

I opinia kim jesteśmy. Skorą są te nasze wcielenia "równoległe" to jesteśmy jak jakaś Matrioszka czy co. Czy jednak jesteśmy wieczni, nieśmiertelni.

Kochani te tematy są bardzo trudne, więc więcej wyrozumiałości :).
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: danut » 10 gru 2015, 21:35

Casandra pisze:
cthulhu87 pisze:Mam wrażenie, że znowu wałkujemy temat, który już sobie wyjaśniliśmy.

Jestem pewna, że rozmawiam na ten temat po raz pierwszy:-D

To jaki masz powód, aby zajmować się spirytyzmem? Skoro to ma być punktem wyjścia. Właśnie, to mnie bardzo dziwi- młodzi ludzie i od razu preferują takie zainteresowania, tak sobie, bez powodu?
danut

Postautor: Xsenia » 10 gru 2015, 21:35

Według mnie Danut jesteś trochę niesprawiedliwa. Oprócz Kardeca często wspomina sie tutaj Chico Xaviera, Divaldo Franco, Mirek przybliża nam Łazariewa, Pablo Diaz ducha Emanuela, poza tym prawie na równi z Kardeciem pisze sie tu o Biblii, Davidius przybliża nam Koran, a Hansel przybliża wszystko jak leci :D Ty widzisz na tym forum tylko to co chcesz widzieć, a nie to co jest naprawdę. Każdy ma tutaj innego ulubionego pisarza, ulubionego medium, ulubionego mesjasza, każdy ma inne doświadczenia życiowe. A najważniejszy w tym wszystkim jest szacunek dla poglądów i przeżyć innych. Natomiast ty, jeśli czyjeś poglądy ci sie nie podobają, to rzucasz słowami o "wyznawcach spirytyzmu", o "sekcie spirytyzmu", o "guru Kardecu", o manipulacji, nauczycielach duchowych i przymusie przyjmowania poglądów innych. Nikt tu nigdy nie przymuszał do niczego. Każdy wyraża tylko swoje zdanie i to prawo ma każdy, także ty.

danut pisze:Stąd też wiem, ze gdy się wyznawcy Kardeca odezwą - ja im zaprzeczę, bo prowadziłam rozmowy o nim parę lat, właśnie z nimi na forach, już nawet nie pamiętam czego one dotyczyły, ale zgodności nie było pomiędzy nami i nie będzie.

Czyli karzesz nas za poglądy i stanowiska ludzi z innych for? Zamiast spróbować poznać nas i nasze poglądy, to ty reagujesz wysypką gdy ktoś choć wspomni Kardeca? Uważasz, że to jest OK?

danut pisze:wiem ze gdy cokolwiek chciałabym napisać, objaśnić w oparciu o nową wiedzę to spotykam się - ale Kardec tego nie powiedział, więc nie mam racji.

Pokaż mi choć jeden post, w którym jest napisane, że to co objaśniasz nie jest prawdą, "bo Kardec tego nie powiedział".

danut pisze:W tym temacie naszych z Krisem argumentów padło tu bardzo dużo a od wyznawców Kardeca tylko pytania i zarzuty, więc bądźmy w swoich osądach sprawiedliwi.

Trochę nie rozumiem. Najpierw piszesz, że mamy myśleć samodzielnie, a potem masz pretensje, że zadajemy pytania? To jak można cokolwiek zrozumieć, jeśli mamy nie dopytywać sie o rzeczy, których nie rozumiemy? Przyjmować bezkrytycznie, bo wy tak piszecie?

danut pisze:Wiecie co najbardziej mnie smuci u nauczycieli duchowych? Właśnie nauczanie. Zastanówcie się czy w wielu przypadkach nie wygląda ono wprost tak - "Uczył Marcin Marcina , a sam..... " i staje się śmieszne nie przynosząc żadnego pożytku.

Czy mam przez to rozumieć, że ty już wszystko wiesz i wszystko umiesz, i nie potrzebujesz żadnych nauk? I przyszłaś na to forum bo...? Bo jeśli nie po to by sie czegoś dowiedzieć i nauczyć, to przyszłaś nauczać innych, tak?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 10 gru 2015, 21:36

Arronax pisze:I opinia kim jesteśmy. Skorą są te nasze wcielenia "równoległe" to jesteśmy jak jakaś Matrioszka czy co. Czy jednak jesteśmy wieczni, nieśmiertelni.

Kochani te tematy są bardzo trudne, więc więcej wyrozumiałości :).

Aha nawet to samo określenie pojawiło się już u mnie, jesteśmy coś jak matrioszka :D
danut

Postautor: Arronax » 10 gru 2015, 21:41

Ale czy wieczna i nieśmiertelna?

Skąd? Co to jest młodość? To tylko punkt w czasie, jak przewijanie filmu. Dziś jesteśmy młodzi, za chwile umrzemy starzy.
Młodzi też mogą się interesować .. śmiercią.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: cthulhu87 » 10 gru 2015, 21:42

Xsenia pisze:Według mnie Danut jesteś trochę niesprawiedliwa. Oprócz Kardeca często wspomina sie tutaj Chico Xaviera, Divaldo Franco, Mirek przybliża nam Łazariewa, Pablo Diaz ducha Emanuela, poza tym prawie na równi z Kardeciem pisze sie tu o Biblii, Davidius przybliża nam Koran, a Hansel przybliża wszystko jak leci Ty widzisz na tym forum tylko to co chcesz widzieć, a nie to co jest naprawdę. Każdy ma tutaj innego ulubionego pisarza, ulubionego medium, ulubionego mesjasza, każdy ma inne doświadczenia życiowe. A najważniejszy w tym wszystkim jest szacunek dla poglądów i przeżyć innych. Natomiast ty, jeśli czyjeś poglądy ci sie nie podobają, to rzucasz słowami o "wyznawcach spirytyzmu", o "sekcie spirytyzmu", o "guru Kardecu", o manipulacji, nauczycielach duchowych i przymusie przyjmowania poglądów innych. Nikt tu nigdy nie przymuszał do niczego.

Dodajmy do tego Platona, o którym sporo mówi 1Prawda1 na forum, co bardzo wzbogaca dyskusje.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka