Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: sigma » 09 cze 2010, 15:34

Kursy korespondencyjne rządzą się swoimi prawami. Nie muszą ograniczać się do ram trymestralno - semestralno - rocznych. Wystarczy przejrzeć ofertę ESKK lub kursów biblijnych. Kursant z reguły zaczyna w wybranej przez siebie porze. A to że niektóre kursy trwają (ponad) rok ? Bo wiedza wykładana w ich programie jest akurat na tyle obszerna :).

ps.: Co nie oznacza że kursant ma spędzać np. 2 h dziennie nad podręcznikiem :).
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 09 cze 2010, 21:27

Akurat kurs, który mam zamiar zaprojektować byłby nieco bardziej interaktywny niż np. te oferowane przez ESKK. Głównym punktem programu byłby cotygodniowy czat, który z jednej strony mobilizowałby nieco bardziej do nauki, a z drugiej pozwalał wymienić się przemyśleniami z każdym. Ale rzeczywiście, jeśli kurs miałby trwać rok, mógłby być nieco za długi, więc może lepiej rozbić go na kilka części, między którymi robilibyśmy przerwy na to, by nabrać tchu :D

Bardzo ciekawy kurs oferują amerykańscy spirytyści. Znaleźć go można na stronie www.e-spiritism.org

Jest zorganizowany w taki sposób, że każdy może sobie przerabiać materiał, kiedy chce. Są filmy, quizy, wypracowania itp. Kolejne części kursu uaktywniają się, gdy przerobimy wcześniejsze lekcje i zadania. Domyślam się jednak, że większość uczniów rezygnuje na pierwszej lekcji ze względu na słomiany zapał... To jest właśnie wada tego typu rozwiązania, choć z drugiej strony niewątpliwą zaletą jest to, że można uczyć się, kiedy chcemy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 09 cze 2010, 21:56

Nareszcie coś po angielsku :). Bo portugalskiego to ja się nie będę uczył :roll:.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Sebastian » 04 lip 2010, 17:46

Na dzisiejszym czacie opracowaliśmy pierwsze szczegóły nowego projektu, z którym chcielibyśmy wystartować w ciągu najbliższych tygodni. Chodzi o utworzenie internetowego kursu spirytystycznego bazującego na cotygodniowych czatach tematycznych.

To GENIALNY pomysł :)

2) Kurs bazowałby na cotygodniowych czatach, na których przerabialibyśmy kolejne lekcje. Przerobienie wszystkich powinno zająć około rok.

Rok? Hm... mogłoby to trochę zniechęcić niektórych... może pół roku?

1) Trzeba będzie przygotować stronę powitalną dla uczestników z informacjami o kursie (na czym bazujemy, jaki jest jego cel itp., jakie będą tematy do dyskusji), warunkami uczestnictwa, pytaniami i odpowiedziami zwłaszcza dla osób mniej znających spirytyzm itp.

Mogę pomóc w projekcie całego serwisu US :)

3) Trzeba rozreklamować kurs, żeby w pierwszym uczestniczyło ok. 10-15 osób (myślę, że ok. połowa zapewne się wykruszy)

Tutaj też mogę ściągnąć trochę osób... :D Tym bardziej jak to jest całkowicie kostenlos :D

Pytanie, po co komu taki kurs? Rozumiem, że kierowany jest dla osób z zewnątrz stowarzyszenia. Więc kto zapisze się na ten kurs i pilnie będzie uczył się jeżeli nic z tego nie będzie miał? Rok pracy po co? Do niczego zawodowo mu się to nie przyda a i hobbistycznie też nie. Wiedza dla wiedzy? Taki kurs moim zdaniem ma jedynie sens wtedy jeżeli coś umożliwia albo jeżeli jest olbrzymie zapotrzebowanie na to. Cała wiedza kursu zawarta jest w kilku książkach Kardeca, które są dostępne na rynku i jak ktoś będzie chciał to po nie sięgnie.

Sądzę, że znalazłyby się osoby, które z ciekawości mogłyby uczęszczać na taki kurs. Jeśli atmosfera na czatach będzie dobra i ludzie się polubią to taka ciekawość przerodzi się w chęć przychodzenia na zajęcia, żeby dowiedzieć się czegoś nowego i znowu pogadać na privie z użytkownikiem poczatkujacy_spirytysta38 :D No i jeśli US będzie zrobiony porządnie, a nie oszukujmy się - Konrad jak już zrobi to na pewno porządnie, to w sumie taki dyplom można dołączyć nawet do CV (oczywiście nie do każdej pracy, ale jakby ktoś się starał o pracę np. w czasopiśmie ezoterycznym itp.).

No i zwracam uwagę na istotną rzecz. Zawsze można się wyprzeć argumentem "idź poczytać książki Kardeca", ale czyż popularność naszego forum nie świadczy o tym, że same książki nie wystarczą? Co daje taki kurs? Możliwość zapytania żywej osoby o sprawy związane ze spirytyzmem, których nie zrozumiało się od razu po lekturze niektórych książek. Otwarcie US będzie też kolejną reklamą. No i uczestnicy jak zobaczą, że "jest nas więcej" mogą się bardziej zaangażować. Przecież wszyscy wiemy, że w Polsce są setki spirytystów, którzy nie wiedzą o PTSS. Z pół roku temu sam do nich należałem.

Kurs przeznaczony jest dla wszystkich, czyli dla członków PTSS i osób do stowarzyszenia nienależących. Myślę, że w tej chwili nie ma nikogo w Polsce, kto mógłby powiedzieć: "Wiem już wszystko i taki kurs zupełnie nie jest mi potrzebny". Nawet mi przyda się odświeżenie niektórych informacji i poukładanie wiedzy w logiczną całość.

A co z nauczycielami/wykładowcami?

można np. ustalić, że posiadacz takiego dyplomu będzie mógł prowadzić kurs u siebie itp.

Cóż. Tak sobie myślę jeszcze apropos tego czasu kursu. Mogłyby być przewidziane poszczególne stopnie. Ten najwyższy by dawał uprawnienia prowadzenia kursu "u siebie", a ten najniższy by był dla tych najmniej zainteresowanych.

Wstępnie start przewiduję za jakieś 2-3 tygodnie.

Ojej, ojej jak szybko xD

Jednak ludziom potrzeba wiedzy. Rzetelnej. Kompetentnej. Sprawdzonej. Opartej na dowodach, badaniach. Taki powinien być ten kurs. To, że jakiś autorytet powie to i to, nie oznacza, że tak jest. Użytek będzie z naszych rozumów.

A tego nie uściślili Brazylijczycy w swoim kursie?

To jest właśnie wada tego typu rozwiązania, choć z drugiej strony niewątpliwą zaletą jest to, że można uczyć się, kiedy chcemy.

Z jednej strony tak. Ale sytuacja spirytystów w Ameryce wygląda zupełnie inaczej niż w Polsce. Poprzez takie samodzielne odrabianie lekcji traciłoby się na kontakcie z innymi uczestnikami kursu i wykładowcą.

Jeśli o mnie chodzi - mnie się pomysł BARDZO podoba :) Służę wszelką pomocą, jeśli mógłbym się na coś przydać. Można mnie też wpisać na listę kandydatów na kurs :D

I co do stworzenia portalu uniwersytetu - nie rzucam słów na wiatr. Mam nawet moduły własnego autorstwa - dzienników lekcyjnych, spisu ocen, moduł zapisów itp. :)
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 19 sie 2010, 13:09

Hm...
Temat zamarł.
Coś jest robione w stronę istnienia tegoż uniwersytetu czy projekt zarzucony? :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 19 sie 2010, 19:47

Na razie skupiam się na tym, by wydać trzy książki w najbliższych dniach. Z jednym tytułem ciężko jest przebić się do księgarń... Ale oczywiście temat uniwersytetu spirytystycznego nie został zarzucony, a co najwyżej przesunięty w czasie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 19 sie 2010, 20:30

Aha, to dziękuje Konradzie za odpowiedź :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Meffisto » 19 sie 2010, 23:31

Pomysł wydaje mi się świetny. Może być to impuls dla osób, które ze spirytyzmem nie wiele miały wspólnego, a są gotowe poświęcić sporo czasu i przede wszystkim skupienia na głębsze studia.

Odwołując się do wątpliwości w kierunku przedsięwzięcia tak rozciągniętego w czasie, wydaje mi się, że sam fakt iż potencjalny student będzie rozmyślać, dyskutować na bieżąco o danych fragmentach dzieł A. Kardec, wpłynie pozytywnie na świadomość, pomoże zapamiętać i wgryźć głębiej w wynikłe wątpliwości. Biorąc pod uwagę moje doświadczenia ,,Księga Duchów" jest ciężkostrawną lekturą pod względem stylu(pozbawiona emocji, ściśle naukowa), co nie pozwala się skupiać na szczegółach. Być może sporą rolę odgrywa także wiek w jakim przyszło mi się spotkać z tą książką.

Chociaż potrafię odpowiedzieć na zadane przez Konrada pytania, nie jestem pewien dokładności zdobytej wiedzy, a przecież szczegóły odgrywają najistotniejszą rolę.
,,Samotność jest ceną wielkości i nie ma od tego ucieczki"
W. Łysiak
Awatar użytkownika
Meffisto

Postautor: Voldo » 20 sie 2010, 00:26

Meffisto pisze:co nie pozwala się skupiać na szczegółach

A przez to należy przeczytać książkę kilka razy ;)
I cóż - zatrzymać się na każdym pytaniu i porozmyślać.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 03 paź 2010, 15:09

Konrad kiedyś wspominał o jakimś przekazie, w którym była wzmianka o esperanto. Sądzę, że niegłupim pomysłem byłoby wprowadzenie na US lekcji EO. Dziś ludzie głównie przez Internet uczą się tego języka i to z sukcesami. EO jest najprostszym językiem na świecie, wiec z nauką nie byłoby problemów :)
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce