Mirek pisze:Ponieważ moralność w dzisiejszym świecie jest potrzegana jako: niegrzecznoś, atak i fobia.
Raczej dosadne i ostre wypowiedzi są tak postrzegane.
Nie sądzę żeby wypowiedzi Chico Xaviera były odbierane jako niegrzeczne i atakujące
Mirek pisze:Ponieważ moralność w dzisiejszym świecie jest potrzegana jako: niegrzecznoś, atak i fobia.

stefan12 pisze:Do oceny moralnej prostytucji proponuję zastosować uniwersalną zasadę "nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" odpowiadająć na 2 pytania:
1. Czy chciałbym by moje dziecko zostało prostytutką, nawet taką "legalną" jak to podkreśla Davidus?
2. Czy chciałbym by mój partner/małżonek był prostytutką?
Jeśli na obydwa pytania odpowiedź pada tak, oznacza to, że rzeczywiście wierzysz, że prostytucja nie jest złem.
stefan12 pisze:Próbowałaś? Może warto się przekonać.
stefan12 pisze:A rzucanie takich obiegowych powiedzonek do poważnej dyskusji jest trochę infantylne.
Ciekawe czy wg Xseni praca mordercy też nie hańbi.
cthulhu87 pisze:Fakt, że nikt tego "zawodu" nie szanuje i że nikt nie chce takiego losu dla swoich córek dowodzi właśnie, że ta praca hańbi.
cthulhu87 pisze:I niekulturalna wypowiedź o "spróbowaniu" oraz nasze reakcje na nią jeszcze bardziej ten fakt potwierdzają.
Hansel pisze:A podobno że np Prostytutki w starożytnym Egipcie były właśnie otoczone powszechnym szacunkiem
cthulhu87 pisze:Z tego co wiem nie żyjemy w starożytnym Egipcie, ale w cywilizowanym świecie XXI-wiecznej Europy.
stefan12 pisze:Moja wypowiedź nie powinna być odbierana jako niekulturalna dla kogoś kto popiera prostytucję. Jak zachęcanie do czegoś co się akceptuje może być niegrzeczne.
Mirek pisze:Ponieważ moralność w dzisiejszym świecie jest postrzegana jako: niegrzeczność, atak i fobia.
Krzysztoff pisze:Nie sądzę żeby wypowiedzi Chico Xaviera były odbierane jako niegrzeczne i atakujące
Xsenia pisze:Czyli tobie wolno rzucać obiegowe powiedzonka ("nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe"), ale gdy ja to robię, to jest infantylne?
Może Stefanie zastosowałbyś sie do powiedzonka przez ciebie napisanego i może zejdziesz z atakowania mnie tylko dlatego, że mam inne poglądy?
Praca assassinów nigdy mi się nie podobała, tak samo jak zawód prostytutki, ale to nie oznacza, że mam być jego sędzią i tu na ziemi go skazywać, obrażać i gnoić.
Ja szanuję każdą żywą istotę, więc nie pisz, ze nikt nie szanuje tego zawodu. A czy nie powinno się szanować każdego człowieka? Nawet jeśli ten człowiek robi coś co nam sie nie podoba, czy ma poglądy, które są sprzeczne z naszymi? Czyżbyś Cthulhu popierał brak szacunku dla innych?
Xsenia pisze:To, że akceptuję ludzi, którzy uprawiają prostytucję, nie oznacza, że to popieram. Powiem ci nawet więcej, JA IM WSPÓŁCZUJĘ, że to muszą robić, bo nie znajdują innych możliwości zarobku.
Xsenia pisze:Proszę o wytłumaczenie co powiedzenie "nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe" ma wspólnego z tym czy ktoś chce czy nie chce by jego dziecko zostało prostytutką. Czyżby to rodzice mieli namawiać i zmuszać dziecko do uprawiania prostytucji? Bo chyba tylko w takim przypadku można powiedzieć "nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe".
To samo dotyczy drugiego pytania. Tylko w przypadku kiedy współmałżonek namawiał lub zmuszał do prostytucji można by było mówić o tym powiedzeniu.
Xsenia pisze:A ja zadam inne pytanie: czy chciałbyś by twoje dziecko pracowało jako śmieciarz, człowiek od kanałów ściekowych, zamiatacz ulic?
Są zawody, że tak powiem, mniej przyjaźnie widziane w rodzinie, ale to nie znaczy, że mamy kogokolwiek potępiać i obrzucać błotem, bo wykonuje taką a nie inną pracę.
Xsenia pisze:Bo kogoś kto ma TAKIE poglądy można do woli obrażać, atakować i być niekulturalnym, bo przecież ludzie z TAKIMI poglądami, to ludzie gorszego sortu, podludzie.
Davidius pisze:PS 2 ....ale co się spodziewać po kraju gdzie mamy takie Polityczne GWIAZDY jak pseudo-lewicowiec i stary kołmuch MILLER, lub poseł PAWŁOWICZ - kobita ma strasznie Toksyczną twarz, lub prezydent DUDA który zamiast radzić się swojego rozumu , biegnie po poradę do KSIĘŻY, lub MACIEREWICZ który węszy wszędzie spiski .

Nikita pisze:Jak swiat swiatem prostytucja istnieje i bedzie istniec...i sa za to odpowiedzialni zarowno kobiety jak i mezczyzni...dlatego trzeba to poprostu zaakceptowac i nie osadzac..Byc moze w wyzszym swiecie prostytucji juz nie bedzie ale na tym padole, gdzie tyle samotnosci i biedy to chyba nie ma szans aby ten najstarszy zawod swiata zniknal...he he

stefan12 pisze:Dokładnie tak, dlaczego zakazana jest reklama papierosów i wódki? Po to by nie zachęcać do korzystania, a wręcz odstraszać pokazując drastyczne obrazki chorób wywoływanych przez papierosy, jeszcze nie w PL, ale w innych krajach.
Podobnie powinno być z prostytucją. Trzeba uświadamiać jej negatywne działanie by odstraszać od korzystania.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości