Tarot

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Tarot

Postautor: Achill » 09 paź 2014, 20:11

nitk nie będzie bić, my niespotykanie spokojni ludzie jesteśmy ;)
dzięki za informację
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 09 paź 2014, 21:46

Nikita pisze:Jedyne potopy , ktore byly to takie o zasiegu lokalnym...mowi o tym prof. Anna Swiderkowna...nasza polska biblistka.

Jeżeli potop był lokalny, to proszę mi wytłumaczyć jak doszło do przemieszczenia się kontynentów? Jak zmieniła się struktura lądu? Jeżeli mi to sensownie wyjaśnisz, jestem wstanie zmienić zdanie co do potopu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 09 paź 2014, 22:24

o.O
co ma potop do przemieszczania się kontynentów?!!? - człowieku błagam zajrzyj do fachowej literatury : The Principles of Geology autorstwa Charlesa Lyell'a, polecam rownież prace Wegenera, oraz Allana Coxa (zwlaszcza tego ostatniego). Przeczytaj je sumiennie, to sam zrozumiesz.

Z wikipedii:
materiał skalny budujący Ziemię zachowuje się jak ciało sztywne tylko do pewnej głębokości, poniżej zaś pod wpływem zwiększonej temperatury wykazuje cechy ciała częściowo plastycznego i może "płynąć" w skali milionów lat. Owa sztywna, zewnętrzna warstwa, zwana litosferą, podzielona jest na bloki – płyty tektoniczne – które mogą zgodnie z tą teorią przesuwać się względem siebie: odsuwać się (co tłumaczy np. oddalanie się Europy od Ameryki Północnej), zderzać (co tłumaczy np. powstawanie gór fałdowych) lub ocierać o siebie (co tłumaczy np. obecność stref nieustającej aktywności sejsmicznej). Tym trzem podstawowym typom relacji między płytami odpowiadają trzy rodzaje granic płyt: rozbieżne (gdzie powstaje nowa litosfera), zbieżne (gdzie litosfera jest wciągana w głąb Ziemi) oraz przesuwcze (gdzie dwie płyty przesuwają się względem siebie).

Dodam że sam ruch litosfery i skałdających się na nią płyt jest spowodowany między innymi ruchem okrężnym, grawitacją i siłami odśrodkowymi Ziemi.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 09 paź 2014, 22:40

Wiesz co Achilll... myślę, że Mirek nas wkręca. On po prostu jaja sobie robi :)
Facet udaje, że wierzy w te bajki, a my musimy się wysilać, aby mu udowodnić, że jest inaczej. Bez sensu 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Obserwator » 09 paź 2014, 22:58

Niekoniecznie robi sobie jaja. Raczej jest zwolennikiem teorii hydropłyt Waltera Browna.

"•na Ziemi przed potopem był tylko jeden duży kontynent pokryty bujną wegetacją; były tam morza i rzeki oraz góry nieco niższe niż obecne - ich wysokość dochodziła zapewne do ok. 2800 m n.p.m.
•przed potopem na Ziemi istniała też olbrzymia ilość wód podziemnych (ok. połowy całej wody, która jest w dzisiejszych oceanach). Woda ta mieściła się w wewnętrznych komorach połączonych ze sobą, które tworzyły swego rodzaju szelf o grubości ok. pół mili (ok. 800 m) i jakieś 10 mil (ok. 16 km) pod powierzchnią ziemi
•rosnące ciśnienie wód podziemnych rozciągało skorupę ziemską
•rozerwanie skorupy ziemskiej zaczęło się od mikroskopijnego pęknięcia, które rozrosło się w obu kierunkach w tempie ok. 3 mil / sek. (ponad 17 tysięcy km/godz.). Powstałe pęknięcie okrążyło glob w ok. 2 godziny.
•wody podziemne, poddane potężnemu ciśnieniu wytworzonemu pod wpływem napierającej z góry 10-milowej warstwy skał, wytrysnęły z pęknięcia z niesamowitą siłą, która nadała tej fontannie wody prędkość ponad dźwiękową i wyniosła ją do atmosfery na wysokość ponad 20 mil (ponad 30 km)
•rozpylana woda sprawiła gigantyczne opady deszczu
część wody tryskająca w zimną stratosferę zamarzła tworząc kryształy i bryły lodu, które spadły na ziemię grzebiąc i zamrażając wiele stworzeń (jak np. zamarznięte mamuty odnalezione na Syberii i Alasce)
•ogromne ciśnienie tryskającej fontanny spowodowało erozję skał z obu stron pęknięcia, co dało też olbrzymie masy osadów, które pokryły całą powierzchnię ziemi. Osady te uwięziły rośliny i zwierzęta tworząc skamieliny (większość skamielin powstała właśnie w czasie potopu)
•rozpadlina stopniowo poszerzała się na skutek erozji tak, iż w końcu skały, które były dotychczas ściśnięte pod podziemnymi komorami wodnymi wypiętrzyły się tworząc grzbiet śródoceaniczny
•płyty kontynentalne, hydropłyty, pod którymi znajdowała się jeszcze dająca poślizg woda zsunęły się w dół tworzącego się grzbietu śródatlantyckiego
zsuwające się potężne płyty kontynentalne zwolna przyspieszały; w chwili gdy nabrały prędkość ok. 45 mil / godz. (ok. 70 km/godz.) natrafiły na opór ulegając następnie ściśnięciu i pofałdowaniu - nastąpiło gwałtowne formowanie się gór i rowów oceanicznych: główne łańcuchy górskie biegną równolegle do grzbietów oceanicznych, z których się ześlizgnęły
•zsuwając się z grzbietów oceanicznych hydropłyty utworzyły głębokie baseny oceaniczne, do których spłynęły wody potopu; wiele basenów pozostałych na kontynentach i misowate zagłębienia utworzyły jeziora popotopowe. "

Tyle tylko że ja osobiście nie podpisałbym się pod tak naciąganą teorią.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 09 paź 2014, 23:05

To juz nie chodzi o Mirka tylko o tych co to mogą czytać - lepiej tłumić zabobony w zarodku ;) .
Poza tym powinniśmy wyciągać wnioski z historii już raz przez pobłażliwość się skończyło na 6 letniej wojnie światowej a bylo wiadomo już w latach 30tych że pan Adolf H. namiesza.

Obserwatorze:
A czy ta teoria tłumaczy dlaczego banany zawsze mają łuk do wewnątrz? ;) bo jeśli nie to ja w nią na pewno nie uwierzę.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 09 paź 2014, 23:09

Obserwator pisze:zsuwające się potężne płyty kontynentalne zwolna przyspieszały; w chwili gdy nabrały prędkość ok. 45 mil / godz. (ok. 70 km/godz.) natrafiły na opór ulegając następnie ściśnięciu i pofałdowaniu - nastąpiło gwałtowne formowanie się gór i rowów oceanicznych: główne łańcuchy górskie biegną równolegle do grzbietów oceanicznych, z których się ześlizgnęły

wszystko fajnie tylko dlaczego w takim razie stratygrafia geologiczna jasno i wyraźnie wykazuje, ze proces tworzenia się gór zajmuje setki tysięcy jeśli nie miliony lat.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Obserwator » 09 paź 2014, 23:23

Wiesz, ja to tylko zacytowałem. Tak się składa, że sporo czasu spędziłem na dyskusjach z katolikami i choć nie znam Mirka, mam wrażenie, że bazuje na ich światopoglądzie.

A banany są krzywe bo tak przewiduje norma unijna ;) o ile pamiętam: minimalna dopuszczalna długość wynosi 14 cm, a Krzywizna banana nie może być mniejsza niż 27 mm. :D
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 10 paź 2014, 05:56

Przypominam, że tematem jest tarot, a nie potop. Jeśli temat tarota został wyczerpany, zamykam wątek ;-)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 10 paź 2014, 08:44

Temat Tarota nie został zamknięty, więc nie ma co zamykać wątku. O potopie idzie sobie pogadać na wątku o potopie ;)
000Lukas000 pisze:Xseniu, z ciekawości poprosiłem Mikesza o wróżbe na pewien ważny dla mnie temat, jednak otrzymałem to czego się spodziewałem, ogólnikową informację nie przejawiającą żadnej wiedzy niż ta którą mógł spokojnie wydedukować. W tym momencie pytanie czy mądrzej uwierzyć jest w to że nastąpił jakiś przekaz czy w to że nastąpiła analiza i dedukcja? Według mnie nie ma w przypadku tarota racjonalnych argumentów przejawiających działanie sił innych niż umysł tarocisty.

To niewiele koliduje z moją wiedzą na temat Tarota. Według mojej wiedzy, by móc komuś powróżyć to trzeba mu dać Tarota do ręki by przez chwilę potrzymał karty, tak by mogły "poznać" osobę, której się wróży. Często się też prosi taką osobę by potasowała karty i ułożyła wybrane przez siebie karty na stole według ułożenia wróżki. Dopiero wtedy można z czystym sumieniem wróżyć, bo karty nabrały energii z osoby, której się wróży. Dla mnie karty Tarota na odległość nie działają.

Był tu też wcześniej temat horoskopów. Też uważam, że z pisemek kobiecych można horoskopy olać. Ale ufałabym horoskopowi postawionemu przez doświadczonego wróża. :) I mówcie sobie co chcecie, ale uważam, że konstelacje planet i innych ciał niebieskich mają na nas wpływ. I to duży. Każdy z was może się o tym przekonać. Wystarczy, że zejdziecie do jaskini i nie będziecie widzieć słońca przez dłuższy czas. Nastrój szybko wam spadnie.

Natomiast jeśli chodzi o stawianie horoskopów na konkretny dzień urodzenia, to mnie to też nie dziwi. I dobrze powiedział tu Achill:
"pozwól że sprostuję. nikt nie wróży z cyferek a jeżeli tak to jest oszustem.
data jest tu tylko pojęciem względnym. horoskop można stworzyć na podstawie daty którą mógłbyś podać według dowolnego kalendarza - Majów, gregoriańskiego, chińskiego czy jakiegokolwiek innego) data ma dać tylko punkt odniesienia. W dużym uproszczeniu jak mi to ktoś kiedyś tłumaczył ... horoskop to wypadkowa obecnego układu ciał niebieskich względem układu tychże w chwili urodzin. W pewnym sensie to w którym momencie sie urodziliśmy jak dalej zmieniał się układ wpływa na to kim jesteśmy poprzez nazwijmy to umownie "oddziaływanie kosmiczne miedzy ciałami niebieskimi". Dobrze postawiony horoskop to taki który potrafi to odczytać. Tyle tylko, że to nie coś co sie robi na kolanie, trzeba mieć nieziemską wiedze z astrologii żeby taki horoskop postawić. Oczywiście jeśli mówimy o horoskopach ze szmatławców to one sa dokładnie tyle samo warte co te gazety, czyli pisane na kolanie."
Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności