Holograficzna rzeczywistość i to jak ją postrzegamy

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Holograficzna rzeczywistość i to jak ją postrzegamy

Postautor: Ryszard » 27 wrz 2021, 23:51

Szukają czegoś więcej w polu Higgsa, prą do przodu do przodu Danuś.

Penetrują także kosmos próbując dotrzeć do "przed wybuchu" , na razie są blisko , jakieś 200 milionów lat od zera, do mgły dotarli, teraz chcą zobaczyć co było przed i po raz który się zadziało.

Wydają miliardy by dotrzeć skąd i jakim cudem powstał świat widzialny i ten niewidzialny, a przecież wystarczyłoby uwierzyć, że Bóg to wszystko stworzył, ileż można zaoszczędzić ;)
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 27 wrz 2021, 23:58

To jest parcie do Prawdy, tak czy siak poznaje się Boga, bo nie ma w tym nic zakrytego, co by nie miałoby być odkryte. Nie wystarczy uwierzyć, że Bóg to wszystko stworzył, bo karykatury tego Boga są już naprawdę coraz głupsze, to jak ten Bóg jest przez ludzi pojmowany i postrzegany, to kim i czym jest. Dopiero co trafiłam na to https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/na ... d=msedgntp Czyli co rzeczywistości się jednak będą scalać ze sobą? :)
danut

Postautor: Ryszard » 28 wrz 2021, 00:06

Czytałem, jednak więcej zaciekawiła mnie przeszłość, początek. Albo jak obliczyli jaką masę ma tzw. czarnej materii by mogły uformować się gwiazdy ...
Albo jeszcze bardziej , w to co Ty nie wierzysz , względność czasu i przestrzeni, wszak to podstawa fizyki.
albo albo albo ...
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: Ryszard » 28 wrz 2021, 00:09

To co robimy teraz wynika z tego co zrobiliśmy jutro, gdyż wszystko dzieje się jednocześnie.
Danuś za teoriami nikt nie nadąży, można się trzymać jednej albo próbować "uczepić" się tej która nam najbardziej "pasuje" . Pora spania, 3maj się.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 28 wrz 2021, 00:21

Ryszard pisze:Czytałem, jednak więcej zaciekawiła mnie przeszłość, początek. Albo jak obliczyli jaką masę ma tzw. czarnej materii by mogły uformować się gwiazdy ...
Albo jeszcze bardziej , w to co Ty nie wierzysz , względność czasu i przestrzeni, wszak to podstawa fizyki.
albo albo albo ...

Co to za bzdury żeś wypisał na temat tego w co ja wierzę? Teraz to nawet już się używa pojęcia czasoprzestrzeni dlatego, że istnieje względność czasu i przestrzeni, przestrzeń wpływa na rejestrację czasu, a czas na widzenie przestrzeni. Ja pisałam, że właśnie dlatego nie można naszej rejestracji czasu odnieść do innych obserwatorów tego samego zjawiska znajdujących się w innym wymiarze rzeczywistości i w innej czasoprzestrzeni, jest on przypisany do danej czasoprzestrzeni. Poczytaj o dylatacji czasu i odnieś to wszystko do ogromnych od nas odległości oraz do różnic w masach, przy których się go obserwuje im większa masa takiego obiektu w kosmosie tym czas płynie wolniej. Im większa grawitacja, tym większa krzywizna czasoprzestrzeni w danym punkcie i tym wolniej płynie czas w stosunku do obserwatora znajdującego się z dala od takiego masywnego ciała, które tworzy tę krzywiznę. Przecież to nie jest żadna moja wiara, bo to jest odkryta już dawno wiedza. Do tego dodaj to, że my możemy teraz dopiero zaobserwować obraz np. jakiejś gwiazdy, która już dawno nie istnieje, bo niestety światło rozchodzi się i przenosi informacje ze swoją prędkością, a skoro są to aż tak dalekie odległości to zanim do nas dotrze, hoho ile czasu upłynie? Do tego wszystkiego dodaj tło bezczasowe, z którego wyłania się dopiero taka, czy siaka czasoprzestrzeń. Jak nie nadążasz za teoriami i sam nie umiesz ich sobie przyswoić, to lepiej nie uczepiaj się jakiejś na chybił trafił :D nigdy się dobrze na tym nie wychodzi. Przytaczasz Pole Higgsa a co to jest według Ciebie? Dla mnie to jest właśnie to tło, dla nauki niewidzialne pole energii obecne w całym kosmosie, zmiany tego pola powodują zmiany energii próżni, bo próżnia wcale pusta nie jest, podczas ich zderzeń i oddziaływań wyłania się pozorna materia, kształtuje czas i przestrzeń. https://ormus-online.pl/2021/05/21/bozon-higgsa/ cytat z artykułu "„Wiemy, że cząsteczki podlegają ścisłym regułom dotyczącym tego, kto może z kim rozmawiać"", więc rządzą tym nie byle jakie prawa i nie byle jaka Świadomość. Czysta Świadomość - Bóg znający te prawa i stojący na straży, by wszystko zachodziło według nich i to nie czas ani przestrzeń nimi zarządza a informacje, które działają we wszystkich kierunkach i tak, może się zderzać ze sobą przeszłość i przyszłość, bo coś / ktoś, tak wielki umysł je wszystkie i to wszystko co zachodzi ogarnia. Nadto pole Higgsa ma niezwykłą właściwość, taką że jego energia jest wyższa gdy osiąga wartość zero, inaczej jak w innych nośnikach energii, bo ma swój wewnętrzny moment pędu/ spin. Cząstka elementarna jest więc wzbudzonym punktem w przestrzeni i w taki to sposób Bozon Higgsa nadaje mu masę. Razem z ZabaZaba wymuszacie na mnie bym tłumaczyła Wam osiągnięcia nauki, choć nie jestem wcale żadnym naukowcem, a bo Wam się po prostu nie chce samym takich wiadomości odszukać, potem piszecie, że ja tylko w coś wierzę, lub wymyśliłam sobie, tak samo jak oceniacie powyższy raport o dawnych doświadczeniach wojskowych, choć też dużo wcześniej mówił on dokładnie o tym co dzisiaj udowadnia nauka. Tak samo jak moje wnioski, ja ich nie wydedukowałam wcale z nauki a z przeżycia swoich niezwykłych doświadczeń, obserwacji tego w jaki sposób zachodziła moja bilokacja, czy pokonywanie wymiarów czasowych. W obecnym czasie mając wgląd do takich naukowych odkryć mam już pewność, że nie działo się to w żaden cudowny, czy magiczny sposób, a takie rzeczy są zwyczajnie możliwe i dają im tę możliwość odkrywane prawa fizyki. To te prawa są cudowne i niezwykle świadome, nic nie dzieje się przy nich przez przypadek i żeby nie było, nie ma żadnej wolnej energii, z której dowolnie by można było skorzystać. To nie jest żadne nic, ani chaos, dlatego tego porządku nie wolno burzyć.
danut

Postautor: ZabaZaba » 28 wrz 2021, 09:07

danut pisze:
ZabaZaba pisze:danut - zamiast solidna materia powiedziałabym "ciało stałe"? od solid=stały, solidna materia brzmi jak kalka językowa, to tylko przykład czegoś, co mi nie pasowało i postanowiłam sprawdzić, co autor miał na myśli

Ale to jest sedno sprawy. To Ty nie masz racji skoro tak mocno trzymasz się utartego materialistycznego poglądu - "ciało stałe"? Nie może być, bo takich po prostu nie ma.

Ale mnie chodzi wyłącznie o warstwę językową, o tłumaczenie "solid matter", "solid substance" - w dokumencie napisano, że "substancja stała, w dokładnym słowa znaczeniu, po prostu nie istnieje" - ja tylko zwracam uwagę na sposób tłumaczenia w udostępnionym wyżej linku, który źle definiuje podstawowe pojęcia, nie ma czegoś takiego jak "solidna substancja" - takie potknięcia podważają wiarygodność treści. Tyle :)
ZabaZaba

Postautor: danut » 28 wrz 2021, 09:18

Tyle, że nie chodzi tutaj wcale o podstawowe pojęcie, nauka zwłaszcza fizyka, to jest nauka rozwojowa, nie zamknęła niczego w pudełku i nie podpisała go - koniec, kropka. To, że nie ma w słowniku jakiegoś pojęcia nie świadczy o niewiarygodności osoby, która go użyła, zresztą sama przyznajesz, że z tłumaczeniem tekstu na inny język mogą być kłopoty. Solidna substancja widocznie lepiej określa to o czym się tam świadczy, chodzi o wyraz stała, bo to jest dopiero potknięcie nauki i oczywiście między ciałem a substancją nie ma tu różnicy, bo ciało w słowniku to jest substancja. A świadczymy o tym, że to nie jest nawet żadna stała rzeczywistość , bo to jest hologram - solidny, ale hologram. W skrócie tak wygląda ta sprawa - To co kiedyś uważano za ciało stałe i takie solidne tak naprawdę jest.. . i tu szuka się nowego określenia adekwatnego do zdobytej dalszej wiedzy na ten temat. A pojęcie hologram, powiesz, że jak go tu używam to też jestem w błędzie i niewiarygodna, bo według słownika, to jest obraz przestrzenny utrwalony na płycie? I nic cię już nie obchodzi to do jakich nowych ustaleń doszła nauka? To, że taką właśnie porównywalną, ale naturalną płytą może być próżnia? Według mnie potrzeba móc czasem samemu poruszyć rozumem, a nie operować tylko na wgrywanych nam kodach. I co tu może być ważne solidna materia to nie jest pojęcie ze sobą sprzeczne takie jak np. "niematerialny byt", o widzisz tu mogłybyśmy pisać o wiarygodności i logiczności osób go używających. W sumie jest taka prawda, że by zrozumieć naukową fizykę trzeba to móc odnieść do rzeczywistych doświadczeń przez siebie zaobserwowanych i tu koło się zamyka. Ten kto nie doświadczył i w ogóle nie zwrócił uwagi na to co zachodzi poza i tu... solidną rzeczywistością, czyli dopracowaną jak uważali po odkryciu atomu i naukowcy próbując zamknąć na tym ten temat, ten nowej nauki nie zrozumie, ani tego co piszą doświadczający tych zjawisk. Dlatego nie chciałabym byś Ty tłumaczyła np. moją książkę na obcy mi język, bo to dopiero wtedy wychodziły by zgrzyty w meritum sprawy. Coś co zaprzecza dawnemu tłumaczeniu rzeczy oceniać przez pryzmat tamtego tłumaczenia? A ono niestety nie było dopracowane solidnie, pewne, niezawodne więc obowiązkowe co jasno jest uwidocznione na przykładzie zaobserwowanego upiornego oddziaływania na odległość Einsteina, które naukowcy nie wiedzieli jak je ugryźć to pominęli w rozważaniach, super tak samo jak pojmuje się ogólnie wszystko, gdy czegoś się nie rozumie, to tego nie ma, ciach zamykamy sprawę, bo między sobą tak uzgodniliśmy.
danut

Postautor: Ryszard » 29 wrz 2021, 00:57

Nie wiem czy zdążyłaś przeczytać, jeżeli nie to trudno.
skasowane.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 29 wrz 2021, 12:13

Nie przeczytałam i nie rozpaczam. :) Widzisz ja zauważyłam taki proces świadomościowy u wielu ludzi - konserwa. Ktoś zaszufladkuje się na czymś tak mocno, że nic, żadne nowe wiadomości, żadne światło do tej szuflady nie dotrze. To jest coś takiego co obserwuje się wszędzie, także u tych zajmujących się poszerzaniem wiedzy - ale po co, kiedy ja sobie już usiądę, bo już wszystko wiem :). Od wieków są z tym problemy, nie od dziś, o jakie wojny i starcia starego z nowym już nie były, z paleniem na stosach włącznie tych co do szuflady nie pasowali. Ryszardzie, jak Ty operujesz tylko regułką czasu liniowego tak jak możesz to odnosić do wykraczających poza tę szufladę odkryć? Czy dobitniej - jak można wiedzą z podstawówki obalać wiedzę z uniwersytetów? Na jakiej podstawie? Porównaj swój wpis "Czytałem, jednak więcej zaciekawiła mnie przeszłość, początek. Albo jak obliczyli jaką masę ma tzw. czarnej materii by mogły uformować się gwiazdy ...
albo albo albo ..."
z https://wiadomosci.onet.pl/nauka/kosmos ... ia/8dp78c1 i to https://www.komputerswiat.pl/aktualnosc ... ic/qejhzeg i gdzie Ci się tu początek mieści na linii czasu Ciemna materia to jest tło a jej istnienie zdradzają tylko wywoływane przez nią efekty( bąbelki na tafli oceanu), to jest na razie dojrzenie studni a jej dna jeszcze nie dojrzeli. Albo" jak obliczyli jaką masę ma tzw. czarnej materii, by mogły uformować się gwiazdy ..." :lol: a o co tu chodzi o wytworzenie szynki z mięsa? No nie, chyba powinno tu chodzić o masę spoczynkową, czyli o energię, E=mc2, a wartości mas spoczynkowych cząstek elementarnych podaje się w gigaelektronowoltach a nie w minigramach, bo jakby je zważono? Neutrino i foton poruszają się z prędkością światła a ich masa spoczynkowa wynosi zero. Co napisałam wyżej na co mi tak odpowiedziałeś - "Nadto pole Higgsa ma niezwykłą właściwość, taką że jego energia jest wyższa gdy osiąga wartość zero, inaczej jak w innych nośnikach energii, bo ma swój wewnętrzny moment pędu/ spin". Skąd taki wynik, skąd czerpie tę energię, czy naukowcy spuścili z tonu po tym jak niby dla żartu nazywali go boską cząstką, kiedy okazało się, że rzeczywiście może on nią być? Bozon Higgsa ma wartość spinu jeden, podczas, gdy inne podstawowe cząstki mają wartości połówkowe. To jest najważniejsza cząstka w kosmosie, bo to ona nadaje bezmasowym cząstkom masę. A soldado tu przypomnij sobie co zauważyłam jakie zjawiska przy swoich przejściach, bo w jaki sposób zachodzi to nadawanie masy - inne pola kwantowe sprzęgają się z polem Higgsa i następuje spontaniczne złamanie symetrii. Gdziebyśmy się nie znaleźli możemy "zapytać" próżnię, czy ma ona odpowiednie dla nas właściwości, ta próżnia jest bezpośrednio związana z Bozonem i jest obecna wszędzie w przestrzeni. Skoro i my jesteśmy cząstką boga i on działa przez nas powinna nam "odpowiedzieć". :)
danut

Postautor: Ryszard » 30 wrz 2021, 01:07

Serio ? :D
Naprawdę jesteś do tyłu z teoriami o powstawianiu świata :))))) Naprawdę nie wiesz co to brakująca masa ???
SERIO ???
Czytaj , oglądaj , zaglądaj , nie trzymaj się tylko jednej z tysięcy teorii, oj Danuś.
Proszę nie narzucaj wszystkim tylko tej w którą Ty wierzysz.
Zwłaszcza na forum gdzie większość to ludzie wierzący w Boga Stwórcę .
Awatar użytkownika
Ryszard

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności