Prostytucja i jej konsekwencje

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Prostytucja i jej konsekwencje

Postautor: stefan12 » 19 sty 2016, 23:30

Chodzi Ci o ten cytat:
Xsenia pisze:Ja szanuję każdą żywą istotę, więc nie pisz, ze nikt nie szanuje tego zawodu.

A może
Xsenia pisze:To, że akceptuję ludzi, którzy uprawiają prostytucję, nie oznacza, że to popieram.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 20 sty 2016, 09:06

O ten drugi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 20 sty 2016, 09:19

akceptacja:
1. «aprobata»
2. «formalna zgoda na coś»
3. «pogodzenie się z czymś, czego nie można zmienić»
4. «uznanie czyichś cech, czyjegoś postępowania za zgodne z oczekiwaniami»

http://sjp.pwn.pl/sjp/akceptacja;2439112.html
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: stefan12 » 20 sty 2016, 09:26

Xsenia pisze:A coś na co sie nie ma wpływu lepiej zaakceptować, bo inaczej zawsze będziesz miał pretensje do świata i ludzi, że nie są tacy, jakimi ty chcesz ich widzieć.

No ja raczej pedofilii nie zaakceptuje i raczej szanować ich nie będę. Ale szanuję twój odmienny pogląd.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 20 sty 2016, 12:46

stefan12 pisze:3. «pogodzenie się z czymś, czego nie można zmienić»

stefan12 pisze:No ja raczej pedofilii nie zaakceptuje i raczej szanować ich nie będę. Ale szanuję twój odmienny pogląd.

Nikt ci nie każe zaakceptować pedofilii (a wydawało mi się, że rozmawiamy o prostytucji, a nie pedofilii).
I w tym pogrubionym przeze mnie fragmencie jest pies pogrzebany. Zakładasz z góry, że kogoś nie będziesz szanował. Nikt nie każe ci prostytutki i ich klientów kochać, uwielbiać i całować stopy. Ale szacunek jako człowiekowi należy się każdemu. Dlaczego najwięksi przestępcy, seryjni mordercy kobiet i dzieci siedzą w więzieniach, ale mają "wikt i opierunek"? Bo jest coś takiego jak humanitaryzm. Możesz nie popierać prostytucji, możesz głośno wołać, że to jest szkodliwe, ale nie wypada byś przestał z tego powodu szanować kogokolwiek. Oczywiście zrobisz jak zechcesz, w końcu masz wolną wolę. Tylko nie mów więcej o moralności, jeśli zakładasz z góry, że kogoś nie będziesz szanował.
Te kobiety robią to z różnych powodów, ale w większości to ich własna decyzja. I nawet jeśli to jest zła decyzja, to nie można skreślać z tego powodu człowieka. I na pewno nikogo nie namawiałabym na zostanie prostytutką, ale też żadnej prostytutce nie trzasnęłabym drzwiami przed nosem, gdyby poprosiła mnie o pomoc. To tak w skrócie.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 20 sty 2016, 12:58

Może problemem jest, że w dyskusji używasz słów i pojęć nie wiedząc co tak naprawdę znaczą:

szacunek
1. «stosunek do osób lub rzeczy uważanych za wartościowe i godne uznania»
http://sjp.pwn.pl/slowniki/szacunek.html

Dla mnie prostytucją, pedofilia czy morderstwo to nie są rzeczy godne uznania.
Ale masz oczywiście prawo uważać przeciwnie.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: atalia » 20 sty 2016, 14:06

Stefan, dlaczego zrównujesz ze sobą prostytucję, pedofilię i morderstwo? Uwazasz, ze to uczciwe nadając im takie samo brzemię winy?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: stefan12 » 20 sty 2016, 15:34

Czy napisałem że zrównuje? Napisałem, że żadne z nich nie jest godne uznania.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 20 sty 2016, 21:43

stefan12 pisze:Może problemem jest, że w dyskusji używasz słów i pojęć nie wiedząc co tak naprawdę znaczą:

szacunek
1. «stosunek do osób lub rzeczy uważanych za wartościowe i godne uznania»
http://sjp.pwn.pl/slowniki/szacunek.html

Dla mnie prostytucją, pedofilia czy morderstwo to nie są rzeczy godne uznania.
Ale masz oczywiście prawo uważać przeciwnie.

Rzeczywiście, ja każdego człowieka uważam za wartościowego, a każdą ciężką, niebezpieczną pracę za godną uznania.
Żeby nie było:
"uznanie
1. «decyzja, wola»
2. «szacunek»"
godny
1. «wart czegoś lub kogoś»
2. «pełen poczucia własnej wartości lub wzbudzający szacunek; też: wyrażający to poczucie»

Też lubię słowniki ;)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 20 sty 2016, 22:01

Davidius pisze: Ale legalny ''SEX BIZNES'' nie widzę w tym nic złego, o ile się to odbywa w legalny sposób i pod kontrolą służb państwowych - Policja , nadzór .

Nie widzisz nic złego w tym że kobiety które sprzedają swoją intymność obcym osobom, cierpią potem na zaburzenia psychiczne i wstręt do siebie samych ?

Davidius pisze: Natomiast KARANIE KLIENTA za SEX to jest pogwałcenie WOLNOŚCI OSOBISTEJ, cóż w średniowieczu też Karano za czytanie heretyckich książek i inne rzeczy i można było za to stracić życie

Coraz więcej państw rozważa wprowadzenie takiego prawa. Na dzień dzisiejszy stosują je Norwegia , Irlandia i Szwecja

Davidius pisze: Prostytucja była i będzie, tak jak Marihuana co jedynie można zrobić to zalegalizować to zjawisko i ''ukulturalnić'' i nie z tym walczyć,

Tego nie wiesz, czy jedyne co można zrobić to zalegalizować. Moim zdaniem tematu nie załatwi penalizacja czyli karanie, natomiast trzeba działać żeby zmniejszyć cierpienie , programy pomocy osobom które chcą się wyrwać z tego "zawodu", akcje społeczne i informacyjne pokazujące skutki społeczne itd
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności