O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 12:47

pokazują człowiekowi uczucie poprzez członków rodziny i siebie samych a potem co? mówią , że nie jesteś gotowy by złączyć się z jednymi i drugimi?

czy mogę Cię prosić o odnalezienie konkretnych zdań / opisów z tamtych czynności
i identyfikację imienną tych wysokich duchów, które stawiają znak STOP i każą wracać
mają imiona? przedstawiły się komuś?
mówiły coś o sobie kim są - konkretnie w tej wyższej kaście?
to ważne
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Pawełek » 18 lut 2017, 13:27

Natasza pisze:pokazują człowiekowi uczucie poprzez członków rodziny i siebie samych a potem co? mówią , że nie jesteś gotowy by złączyć się z jednymi i drugimi?

Nie rozumiem końcówki pytania.

Natasza pisze:czy mogę Cię prosić o odnalezienie konkretnych zdań / opisów z tamtych czynności
i identyfikację imienną tych wysokich duchów, które stawiają znak STOP i każą wracać

Nie wiem skąd wzięłaś to, że wyższe duchy "stawiają znak STOP i każą wracać", bo to nie jest prawdą.

Natasza pisze:mówiły coś o sobie kim są - konkretnie w tej wyższej kaście?

Nie muszą wspominać że są wyższymi duchami. To po prostu widać, a raczej trochę mi sie nie widzi by duch wyższy mówił że jest wyższym i trzeba, nie wiem, słuchać się go, bo w takim wypadku nie będzie to duch wyższy. Cała hierarchia którą posiada spirytyzm jest umowna z tego względu, byśmy my ludzie łatwiej operowali na temat stopni duchów i łatwiej było nam to zrozumieć, ponieważ cały czas mamy kontakt z jakąkolwiek hierarchią.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 13:43

Pawełek pisze:
Natasza pisze:pokazują człowiekowi uczucie poprzez członków rodziny i siebie samych a potem co? mówią , że nie jesteś gotowy by złączyć się z jednymi i drugimi?

Nie rozumiem końcówki pytania.

te istoty , które są decyzyjne co do dalszej Twojej ścieżki - pokazują Ci wg tego co napisałeś ,, szczęście,, czy raczej emanację czegoś pozytywnego poprzez siebie samych lub podstawionych członków Twojej rodziny tak?

to postawiłam pytanie : i co z tym dalej się dzieje
ok, pokazali Ci - poczułeś przyjemne wibracje - rozpoznałeś bliskich - którzy co robią gdzie są ? już przeszli do wyższej grupy? a ty masz wracać?
mówisz też , że czasami te wyższe duchy dają zajrzeć tym niższym do ich świata - co za wspaniałomyślność
ale możesz tylko rzucić okiem ale nie przekroczysz progu
nie zasługujesz bo masz się naprawiać, nie pasujesz do ich świata więc zatrzaskują Ci drzwi i pappa

Pawełek pisze:
Natasza pisze:czy mogę Cię prosić o odnalezienie konkretnych zdań / opisów z tamtych czynności

Nie wiem skąd wzięłaś to, że wyższe duchy "stawiają znak STOP i każą wracać", bo to nie jest prawdą.

nie każą? to wejdź do ich świata wyższych rangą i równych tam sobie - wszedłeś?

Pawełek pisze:
Natasza pisze:mówiły coś o sobie kim są - konkretnie w tej wyższej kaście?

Nie muszą wspominać że są wyższymi duchami. To po prostu widać, a raczej trochę mi sie nie widzi by duch wyższy mówił że jest wyższym i trzeba, nie wiem, słuchać się go, bo w takim wypadku nie będzie to duch wyższy. Cała hierarchia którą posiada spirytyzm jest umowna z tego względu, byśmy my ludzie łatwiej operowali na temat stopni duchów i łatwiej było nam to zrozumieć, ponieważ cały czas mamy kontakt z jakąkolwiek hierarchią.

to skąd wam się wszystkim bierze to określenie ,, ja jestem niskim duchem, a żeby wejść wyżej muszę się wciąż uczyć i poprawiać bo nie godnym póki co być wyższym duchem,?????
jak to umowna? co to za umowa i z kim ? właśnie z kim wy się tak ciągle umawiacie i na co?
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 18 lut 2017, 13:56

Ponieważ nasze istnienie ( układ fizyczny) jest połączone i ściśle zależne od innego układu fizycznego, bardziej doskonałego, szerszego, obejmującego szersze spektrum rzeczywistości, nie poddającego się jak my śmierci, to spotkania z tym drugim układem możemy nazwać spotkaniami z wyższą świadomością, czy z duchem wyższym. "mają imiona? przedstawiły się komuś?
mówiły coś o sobie kim są - konkretnie w tej wyższej kaście" - imię dotyczy jednego np. ziemskiego życia takiej istoty. Skoro zaś jest to istniejąca osobowość poza czasem i obejmuje wiele takich żyć swoją świadomością, to żebyśmy ją zrozumieli nie przedstawi się nam ona z imienia i nazwiska, naprowadzi nas tylko na to jaką wiedzą dysponuje i kto np. ze zmarłych nam znanych był jej cząstkową świadomością i reprezentował ją tutaj. W tym celu też "pokazują człowiekowi uczucie poprzez członków rodziny". O jak pisze Pawełek samo rozkazywanie, nazywanie siebie kimś wyższym, nakazywanie, wymaganie posłuszeństwa, stosowanie metody bata, budzenie strachu absolutnie nie wskazuje na wyższość takiej istoty choćby ze względów moralnych. Pomoc opiera się na poszanowaniu naszej woli na rzeczywistym zagłębieniu się w problem i poszukiwaniu wyjścia np. z trudnej sytuacji, podaniu nam dłoni. Istota taka może za pomocą obrazu z "pamiętnika" swoich zaistnień w rzeczywistości takiej jak nasza również nam się ukazać, ale istnieją i takie, które mogą pokazać nam obraz straszny wyglądu swoich zaistnień powstały w oparciu o czyny, które dokonywały podczas życia i nie tylko jednego życia w świecie materialistycznym jak nasz. Zwyczajnie, nie jednakowo wyglądamy w głębszej rzeczywistości, nie wszyscy ludzko i nie wszyscy tak samo jak tutaj. I wygląd ten malują wartości moralne takiej osobie, jej czyny, myśli, uczucia jakie na planie czasowym wyrażała. Pisanie o tym, że ci nieludzcy to inna rasa kosmiczna, bardziej mądra, doskonała, wszechmocna nie ma w obliczu chociażby tej mojej wiedzy najmniejszych podstaw.
danut

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 14:00

zadam pomocnicze pytanie : DLACZEGO WCIĄŻ JESTEŚCIE NISKIMI DUCHAMI?
kiedy zadałam pytanie kto z Was jest Wysokim Duchem , nie odpowiedział nikt
Paweł powiedział , że czasami ludzie przechodzą pogodzeni ze śmiercią na tę drugą stronę i przez jakiś czas mają pamięć tego szczęścia
to ja powiem dalej - przechodzą z całym zapisem mniemania o własnej wartości albo są jej niepewni bądź zupełnie pozbawieni
umierając jako niskie duchy sami sobie dajecie wyrok i z tą metryką stajecie wobec waszych świętych
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Pawełek » 18 lut 2017, 14:17

Natasza pisze:te istoty , które są decyzyjne co do dalszej Twojej ścieżki

Nikt za nas nie decyduje o naszej wędrówce, tylko my sami. Ile trzeba to powtarzać już na forum, że to my dla siebie jesteśmy sędziami i nikt nam nic każe, jedynie może wskazać drogę.

Natasza pisze:to postawiłam pytanie : i co z tym dalej się dzieje

Pewnie nadal się rozwijają ale w świecie duchowym, a prędzej czy później najprawdopodobniej znów się wcielą. Wybacz Nataszo ale nie wiem jakie mogą być "hobby" po drugiej stronie.

Pawełek pisze:nie każą? to wejdź do ich świata wyższych rangą i równych tam sobie - wszedłeś?

A Ty próbowałaś?

Natasza pisze:to skąd wam się wszystkim bierze to określenie ,, ja jestem niskim duchem, a żeby wejść wyżej muszę się wciąż uczyć i poprawiać bo nie godnym póki co być wyższym duchem,?????

Z pokory ;) I z tego że łatwiej da się to zobrazować dla człowieka: niski duch, wyższy duch, niższy świat, wyższy świat, itd. Poniżej wytłumaczenie.

Natasza pisze:jak to umowna? co to za umowa i z kim ? właśnie z kim wy się tak ciągle umawiacie i na co?

Hierarchia Duchów (Księga duchów str. 107- 109)
"100. Uwagi wstępne - Klasyfikacja Duchów opiera się na stopniu ich rozwoju, zaletach, które zdobyły, i niedoskonałościach, jakich jeszcze się nie wyzbyły. Klasyfikacja ta nie jest zresztą absolutna. Każda kategoria prezentuje charakterystyczną dla siebie cechę tylko wtedy, gdy spojrzymy na całość. Przejście z jednej do drugiej jest niezauważalne, a przy założeniu pewnych granic niuanse znikają, podobnie jak się dzieje to w królestwie przyrody w przypadku barw tęczy albo różnych okresów życia człowieka. Można więc utworzyć większą lub mniejszą liczbę kategorii, w zależności od punktu widzenia, z jakiego patrzymy na tę sprawę. Mamy tu identyczną sytuację jak w przypadku tworzenia klasyfikacji naukowych. Systemy te mogą być mniej lub bardziej pełne, mniej lub bardziej racjonalne, mniej lub bardziej wygodne dla inteligencji. Jakiekolwiek by jednak nie były, w gruncie rzeczy nie zmieniają samej nauki. Duchy, które o to się zapytaliśmy mogły więc różnić się, jeśli chodzi o liczbę podawanych kategorii, ale nie należy z tego wyciągać żadnych konsekwencji. Ludzie atakowali tę pozorną sprzeczność, ale nie pomyśleli, że Duchy nie przywiązują wagi do czegoś, co jest wyłącznie konwencją. Dla nich myśl jest wszystkim. Pozostawiają nam formę, wybór terminów, klasyfikacje - jednym słowem: systemy.

[...]

Duchy zazwyczaj uznają istnienie trzech głównych kategorii lub podziału na trzy części. W ostatniej z nich, znajdującej się na samym dole drabiny, znajdują się Duchy niedoskonałe, charakteryzujące się dominacją materii nad duchem i skłonnością do czynienia zła. Te z drugiej kategorii cechuje przewaga ducha nad materią i pragnienie dobra: to duchy Dobre. Do pierwszej w końcu można zaliczyć Duchy czyste, które osiągnęły najwyższy stopień doskonałości.

Ten podział wydaje się nam w pełni racjonalny i prezentuje dobrze określone cechy. Pozostało nam więc jedynie opisać poprzez wystarczającą liczbę podkategorii główne niuanse całości. To właśnie uczyniliśmy z pomocą Duchów, których życzliwych wskazówek nigdy nam nie brakowało."
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 18 lut 2017, 14:18

Natasza pisze:zadam pomocnicze pytanie : DLACZEGO WCIĄŻ JESTEŚCIE NISKIMI DUCHAMI?
kiedy zadałam pytanie kto z Was jest Wysokim Duchem , nie odpowiedział nikt
Paweł powiedział , że czasami ludzie przechodzą pogodzeni ze śmiercią na tę drugą stronę i przez jakiś czas mają pamięć tego szczęścia
to ja powiem dalej - przechodzą z całym zapisem mniemania o własnej wartości albo są jej niepewni bądź zupełnie pozbawieni
umierając jako niskie duchy sami sobie dajecie wyrok i z tą metryką stajecie wobec waszych świętych

Nasze życie jest przejawem tego świętego życia, które zostało rzucone na tarczę 'w las pomiędzy wilki", jest procesem wytwórni faktów, żeby mogło się stać to co się stało, jest układaniem potem tego przez linie czasu w obrazy z dążeniem do wykształcenia, a nie do wymarzenia takiego, który byłby dla nas najlepszy, najszczęśliwszy, najzdrowszy, pokojowy. Czuwa nad tym każdego z osobna jego wyższa świadomość, zatem narzędzie tej świadomości - czyli my w tym ciele nie możemy nazwać siebie Nią.
danut

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 14:38

Pawełek pisze:Nikt za nas nie decyduje o naszej wędrówce, tylko my sami. Ile trzeba to powtarzać już na forum, że to my dla siebie jesteśmy sędziami i nikt nam nic każe, jedynie może wskazać drogę.

to ja powtórzę - kim oni są? jeszcze raz ci, którzy wskazują drogę i dlaczego ta droga nie jest piętro wyżej?
Paweł uznajesz że ten ktoś kto wskazuje Ci drogę zasługuje na twoje zaufanie tak? czyli nie jest to kretyn, ale ktoś bardzo, ale to bardzo inteligentny
komu ktoś równie inteligentny jak Ty może powiedzieć ,, ufam ci , pokazuj kierunek,, tak????
to teraz przemnóż jego inteligencję przez lata świetlne - bo jego egzystencja w tamtym systemie trwa niezliczoną liczbę ziemskich lat
dorzuć do tego ogromne doświadczenie i rozwój technologiczny wypracowany w oparciu o wiedzę Tobie nie pokazaną
i zadaj sobie pytanie
czy tak genialna jednostka, a właściwie jednostki miałyby komuś takiemu mądremu jak Ty pokazać siebie jako ława sędziowska?
czy raczej znając doskonale psychikę i Twój zapis świadomości - dopasują tak psychologicznie dialog z Tobą abyś to ty sam nałożył
na siebie homonto , wziął moralny pejcz i zachłostał swoją psychikę?
wykorzystując Twoją wolną wolę, w białych rękawiczkach sprowadzą Cię tam gdzie masz być sprowadzony i jeszcze im za to podziękujesz
to genialne ! naprawdę ich nie doceniacie w swoich pięknie ukraszonych książkach

Pawełek pisze:
Natasza pisze:to postawiłam pytanie : i co z tym dalej się dzieje

Pewnie nadal się rozwijają ale w świecie duchowym, a prędzej czy później najprawdopodobniej znów się wcielą. Wybacz Nataszo ale nie wiem jakie mogą być "hobby" po drugiej stronie.

O Pawełku Istota Nieskazitelna !
rozwijają . jakie to piękne wyidealizowane wizje
a Równi Tylko Sobie nic nie pisnęli co robią , jak się bawią ci co utracili z wami łączność ?
czyli wasi bliscy , których buzie wam objawią - wielka mi sztuka , każdy z was ma zapis osób na których wam zależy
zaczyta waszą swiadomość coś jak urządzenie - i odzwierciedli nawet mysz jesli taką kochaliście

Pawełek pisze:
Natasza pisze:nie każą? to wejdź do ich świata wyższych rangą i równych tam sobie - wszedłeś?

A Ty próbowałaś?

nie wpuścili Cię, jestem pewna
musiałbyś mieć wiedzę o istnieniu Równych Sobie, a nie posiadałeś takiej
jest tu kilka osób , które były tam i ja też skoro wam o tym wszystkim mówię

Pawełek pisze:
Natasza pisze:to skąd wam się wszystkim bierze to określenie ,, ja jestem niskim duchem, a żeby wejść wyżej muszę się wciąż uczyć i poprawiać bo nie godnym póki co być wyższym duchem,?????

Z pokory ;) I z tego że łatwiej da się to zobrazować dla człowieka: niski duch, wyższy duch, niższy świat, wyższy świat, itd. Poniżej wytłumaczenie.

pokora, kręci ona waszym sumieniem jak wiatr końską grzywą
a gdzie jest Paweł w tym wszystkim? Paweł ten cool facet, pewny swojej wartości i celu swojej drogi

jeśli przeżyłeś kawałek swojego trwania tu i teraz i dalej uznajesz siebie za niskiego ducha, to albo nie służy Ci ta reinkarnacja albo robisz to z premedytacją bo wcale nie chcesz należeć do nas Wysokich Duchów
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Pawełek » 18 lut 2017, 14:44

Nataszo, a czemu Ty siebie uważasz za wysokiego ducha?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 14:49

bo Nim Jestem
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm