Spojrzenie na istoty z zaświatów nie przypominające ludzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spojrzenie na istoty z zaświatów nie przypominające ludz

Postautor: Mirek » 05 lis 2016, 14:29

Władza ma jeszcze jedno hasło: "Obywatelu nie kradni! Władza nie lubi konkurencji."
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 05 lis 2016, 14:33

Mirek pisze:Władza ma jeszcze jedno hasło: "Obywatelu nie kradni! Władza nie lubi konkurencji."

No właśnie, skoro macie wiedzę taką od siebie, to dlaczego powtarzacie tylko hasła po kimś i je powielacie, tak jak z tymi teoriami o kosmitach, dlaczego opieracie ją nawet na filmach i książkach fantastycznych?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 18:51

Natasza pisze:przepraszam , że zabiorę głos w Twoim temacie ale pragnę wyrazić tylko jedno:

ja wierzę w pewne historie przekazywane przez danut , wierzę także i uznaję za wiarygodne historie wielu z was
nikt z tu ujawniających się, dzielących własnym czasem ludzi , nie spędza go by pisać dla pisania , ale by przekazać innym swoje doświadczenia
co do tego jak , w jaki sposób dane zjawisko jest wyjaśniane, w jaki sposób podejmowane są próby uzasadnienia ich to już inna historia, która jak widać dzieli a nawet doprowadza do awantur

to wszystko nie zmienia faktu , że żyją ludzie, którzy mają swoje historie bo , to , że ty i ty i ty nie przeszedłeś ich w swojej egzystencji nie wyklucza zaistnienia takich czy innych w życiu twojego brata i twojej siostry

mi osobiście przychodzi lekko i naturalnie akceptowanie najdziwniejszych przekazywanych treści, bo widziałam na tyle, by akceptować to czego nie widziałam

p.s. już znikam z tego tematu papapap

Bardzo mi się spodobała ta wypowiedź. Takie myślenie z dystansem jest bardzo ważne.

a rozpatruję to na ile podawane informacje np. przez Ciebie są logiczne.

Tylko, że Danuto nikt z nas (Ty również) nie ma takiego daru ''oceny prawidłowej zawsze''. Słowo logika którego użyłaś jest tutaj mocno tajemnicze. Twoja logika może być inna niż kogoś innego w ten sposób i ocena może być różna. Ty ocenisz według swojej logiki coś trudnego i tą samą rzecz oceni ktoś inny i niech będzie tak, że jego ocena jest odwrotna od Twojej - co wtedy? ''Wiem, że nic nie wiem'' - ludzie muszą się tego cytatu wyuczyć, wiedza niezbita jest dostępna baaaaaardzo rzadko ludziom. Oczywiście nie mówimy tu o wiedzy dotyczącej np. podstaw matematyki, tylko o wiedzy najmniej dostępnej ludziom czyli o sprawach metafizyki. Do tego, że wiemy iż nic nie wiemy na 100 % - trzeba dojrzeć, to ma 50 razy głębsze znaczenie niż takie jakie pierwszy rzut oka to przedstawia. Pozdrawiam.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 05 lis 2016, 21:12

1Prawdo1- Nie łam zasad w podstawach logiki oraz analizy pozwalającej nam zbadać wiarygodność podawanych treści. Jeśli czyjaś opowieść jest niespójna, jeśli w czyichś wywodach odnajdziesz zdania stojące w sprzeczności z zapisanymi wcześniej, jeśli opowiadane historie są bez ładu i składu tak, że nie idzie z nich wyciągnąć żadnych logicznych wniosków, jeśli ta osoba nie ma na pokrycie swojego wywodu, ba nawet twierdzenia, które chce nam narzucać żadnych nawet zobrazowanych poszlak, bo tu już nie chodzi wcale o prawdziwe dowody, jeśli głosi tylko powtarzane po kimś puste hasła nie wiadomo w jaki sposób wcześniej powstałe, a najczęściej ze zlepków wszelakich informacji, jeśli informacje są rozproszone i celowo tworzą dezinformację i wcale nie łączą się one w spójną całość, to są to stałe kryteria według, których możemy oceniać wartość takich przekazów, ocenić, że jest to nic nie znaczący dogmat oraz to, czy warto go w ogóle brać pod uwagę. A ja zwracam nawet baczną uwagę na szczegóły dotyczące osób, miejsca, czasu mającego mieć miejsce zdarzenia, emocje, które zwykle towarzyszą omawianej treści i ich przystosowanie do wieku osoby która o nich pisze, co pozwoliło mi niejedną bajkopisarkę i bajkopisarza rozpoznać. Dlatego nie pisz mi proszę, ze ja nie mam tej zdolności( lub mam jej 50 procent) i nie bierz mnie za idiotkę która musi łykać wszystko co czyta i nie może mieć do tego własnej oceny, ani przemyśleń. Nie pisz mi, że logika nie istnieje, bo jest tajemnicza. Bo ja nie mam na celu popierać, wytwarzać zmyślnych podwalin do nowej religii w nowego( opartego na starym) boga -kosmitę, dlatego że ktoś mi tak każe :) czy napisze że ma to 50 razy głębsze znaczenie- skoro ma takie i nawet możesz to ocenić o ile jest ono głębsze, to mi je przedstaw, a nie rzucaj pustym hasełkiem, że ma bo ma, bo mieć musi, ale dlaczego, to już nie wiesz.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 21:43

ale dlaczego, to już nie wiesz.

A tak się składa, że wiem i bajki Ci nie piszę. Otóż moja droga mądrość to nie jest to czym nazywasz swoje myślenie, lecz to czym można nazwać skończony fakt. Skończony czyli przebyty całą drogę w analizie, zbadany całościowo. Takie coś ma miejsce bardzo rzadko. Nie chcę tu nikogo bronić, ale najbledsze pojęcie ja i Ty możemy mieć o przeżyciach ludzi. (delikatnie pieję do przeżyć Nataszy), co więcej widzę po niej skromność, taką jakiej u Ciebie jeszcze nie zauważyłem. Teraz wolno Ci pisać, że jest to moja logika - a mnie wolno napisać, że tak być może się mylę. Oto kawałeczek mądrości o którą mi chodzi.

Nie łam zasad w podstawach logiki

Żadnej zasady nie złamałem. Piszemy o logice indywidualnej więc w zasadzie o ''logice'' a nie logice ;) - tego akurat nie drążmy dalej bo to będzie głupota :).
jeśli opowiadane historie są bez ładu i składu

Pierwsze słyszę (czytam), aby doświadczenia metafizyczne miały ład i skład jak to ma miejsce w sztywnej matematyce. Ład i skład którego oczekujesz to zbyt wysoki wymóg, co więcej wyłapywanie bajkopisarzy to mniej szlachetna robota od pokornego ''być może ona faktycznie doświadczyła tego i tego''.

A ja zwracam nawet baczną uwagę na szczegóły dotyczące osób, miejsca, czasu mającego mieć miejsce zdarzenia, emocje, które zwykle towarzyszą omawianej treści i ich przystosowanie do wieku osoby która o nich pisze

To bardzo dobrze, gratuluję i widzę Twoją porządność w tych sprawach, nic do Ciebie nie mam, poza tym Cię lubię.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 05 lis 2016, 21:49

Aha ja mam blade pojecie o przeżyciach ludzi bo ja nic nie przeżyłam - widzisz swoją pochopną ocenę? A skromnością Nataszy mnie już całkowicie powaliłeś :D , ale ok. czy masz jakieś uwagi, bądź pytania do tego tematu? :D

Nie słyszałeś o ładzie i składzie w metafizyce? To na jakiej podstawie tworzy się te wszystkie teorie, dogmaty, religie ale zonk czyli potwierdzasz, ze z wymysłu, z własnego widzi mi się?
Ostatnio zmieniony 05 lis 2016, 21:52 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 21:50

Ah te uśmieszki - piękne, ale tajemnicze : ). Mam jedno pytanie: Weszłaś w umysł Nataszy?

ale zonk

Zonk, sprawy metafizyczne nie są dla naukowców. Ciebie nazwałbym naukowcem wybitnym bo jesteś mega inteligentna.

czyli potwierdzasz, ze z wymysłu, z własnego widzi mi się?

Nie, bez przesady, nie rozpędzaj się tak ; ) Uważam po prostu, że człowiek albo nigdy tego nie będzie wiedział o co dokładnie chodzi z metafizyką, albo dopiero po śmierci, wierzę, że istnieje boskie prawo niedopuszczające do poznawania metafizyki tak jak by to zagorzali ludzie chcieli - przyczyną tego prawa jest swoista natura życia Ziemskiego.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2016, 21:57 przez 1Prawda1, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 05 lis 2016, 21:55

1Prawda1 pisze:Ah te uśmieszki - piękne, ale tajemnicze : ). Mam jedno pytanie: Weszłaś w umysł Nataszy?

Zabawy w odwiedzanie cudzych umysłów zostaw "magikom", czarnym magom niedawno tu goszczącym, a najpewniej wróżkom, bo one to stosują. Odczytuję zaś sporo informacji o każdej osobie, z którą łączę się w rozmowie nawet pisemnej.

"Uważam po prostu, że człowiek albo nigdy tego nie będzie wiedział o co dokładnie chodzi z metafizyką, albo dopiero po śmierci, wierzę, że istnieje boskie prawo niedopuszczające do poznawania metafizyki tak jak by to zagorzali ludzie chcieli - przyczyną tego prawa jest swoista natura życia Ziemskiego."
- Gdyby tak było to po co się w ogóle do tego dobiera, po co tworzy jakieś mutanty uznając je za wiedzę, z nudów, czy dla zabawy? Co znaczą te słowa Jezusa "Nie ma nic zakrytego co by nie miało wyjść na jaw? Dlaczego poszukujemy i jesteśmy głodni tej wiedzy, dlaczego tak wiele już odkryto?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 22:16

Ależ Danuto - co odkryto? Ludzie nadal pracują w kopalniach, nadal spotykają się na kawę, czy naprawdę uważasz, że do ludzi należy metafizyka? Zobacz, że ten świat został stworzony ku istnieniu, ku istotom, miłości, poprawiania jakości życia - a nie po badanie tego o co tu chodzi. I teraz posłuchaj:

Czy uważasz, że dusze nasze, że my powinniśmy zabiegać o to, czego rodząc się nie wiemy? Czy uważasz, że człowiek urodził się z zagadką? Bolączki filozoficzno-metafizyczne są sprawą ciekawości - a nie natury naszych dusz, dlatego, że rodzimy się z niewiedzą o tym. To co mamy robić to zbliżać się do Prawdy o mnie samym, mam dojść na zasadzie mniemania lub wiedzy (obojętnie) do tego o co niestety, ale tylko mniej więcej tutaj chodzi. Gdyby rolą ludzi miało być odkrycie metafizycznej prawdy - mieliby ją od razu. Co ciekawe tak naprawdę już ją mamy - żyjąc tutaj. ;)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 05 lis 2016, 22:24

Jednym słowem uważasz, ze człowiek ma jeść, pic, pracować, dbać o swoje pozycje i nie rozmyślać o właściwościach swojego bytu, o tym kim jest i po co to wszystko?
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi