Wegetarianizm

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wegetarianizm

Postautor: fruwla » 07 wrz 2016, 11:50

Estia72 pisze:
fruwla pisze: Moja forma postrzegania jest napewno chora, ale i podobna do postrzegania wielu milionow ludzi.
.

Fruwla w tym jednym zdaniu widze wiele.... :)

I. Usprawiedliwianie -czyli tez poczucie winy, wewnetrznie wiesz i czujesz ze nie calkiem wszystko jest w porzadku z tym jedzeniem miesa...czujesz to i masz tego swiadomosc, dlatego tlumaczysz "ale wiele milionow ludzi tez tak robi " ;)
II. Wypieranie- biorace sie z przyzwyczajenia i oporu przed zmianami..."a bo to smakuje mi, a bo tak lepiej itd, cos jesc trzeba, czlowiek nie krolik , zawsze tak jedlismy itd." :D

Ja Cie absolutnie nie oceniam Fruwla :) uwazam ze kazdy musi do pewnych rzeczy dojrzec,
ale takze ze kazda istota ma swoja indywidualna sciezke duchowa ktora podaza do celu w takim czasie jaki jest dla niej w danym momencie odpowiedni. I masz do tego jako wolna istota jak najbardziej prawo! :)

A ja Ci powiem jak ja to widze i odczuwam gdy przechodze kolo miesnego...

Dla mnie istota zywa to istota zywa , taka sama jak czlowiek: ma swoje uczucia-czuje bol, strach, przerazenie, radosc, smutek , potrafia okazywac czulosc lubia rowniez komunikacje z inymi czlonkami swojego gatunku jak i innymi gatunkami, przywiazuje sie do innych, po stracie osoby z ktora sa te istoty zwiazane odczuwaja smutek, z tesknoty potrafia nie jesc, zaglodzic sie. Czy tak bardzo roznia sie od nas? Jedyna roznica miedzy nami to ich jezyk komunikacji, ktorego nie rozumiemy i nie chcemy zrozumiec :roll:

I teraz ja idac do sklepu nie widze schabowego, pieczonych udek, smazonej watroby....
Widze i czuje smierc oraz cierpienie na polkach....ludzkie bestialstwo, bezmyslnosc i upadek...bardzo nisko wibrujaca energie.
To tak jak bys zobaczyla gularz z niemowlecego miesa, ludzkie jezyki w galarecie, schabowe z nastoletnich dzieci itd...oraz mnostwo innych ludzkich czesci....a dookola istoty na ktorych to absolutnie nie robi wrazenia.... :roll: :|

Poprzez to co napisalam chce Ci uswiadomic ze oprocz tych milionow ludzi ktorzy jedza mieso jest tez na swiecie wiele milionow innych ludzi ktorzy postrzegaja jedzenie miesa podobnie jak ja... :P

Pozdrowka dla Ciebie :) :)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: fruwla » 07 wrz 2016, 11:52

Estia72 pisze:
I teraz ja idac do sklepu nie widze schabowego, pieczonych udek, smazonej watroby....
Widze i czuje smierc oraz cierpienie na polkach....ludzkie bestialstwo, bezmyslnosc i upadek...bardzo nisko wibrujaca energie...oraz mnostwo innych ludzkich czesci....a dookola istoty na ktorych to absolutnie nie robi wrazenia....

Tak Estia, masz racje. Bestialswo.
Przyznaje tez,ze na mnie polki w miesnym nie robia wrazenia.
Nie ide tam psuc sobie nastroju- ide tam po kotlet, kielbase, mielone.
Wiem ze to straszne, bo przyczyniam sie do tego kolowrotu, niestety....
Ale jestem przekonana o tym, ze jesli mialabym kazde z tych zwierzat zabic i oprawic wlasnymi rekami, to napewno
przeszlabym na wegetarianizm.Natychmiast.
Wiem z doswiadczenia, ze regularne spozywanie miesa tworzy w ludziach agresje i oslabia czucie sercem,
i mysle, ze to wylacznie dlatego na swiecie jest tyle wojen i zla !
Nie fascynuja mnie tez drapiezniki ani ich sposob polowania na zwierzyne, wprost przeciwnie, za kazdym razem cierpie z upolowana i zywcem pozerana ofiara.
Mimo tego sama nie jestem lepsza, tylko posluguje sie w tym procesie napelniania zoladka- rekami innych ludzi, ktorzy za mnie robia ta czarna robote............!
pozdrawiam Cie Estia :)
fruwla

Postautor: fruwla » 07 wrz 2016, 12:00

Estia72 pisze:
Hmm....powiedz to mnichom ktorzy opiekuja sie tygrysami i ktorych odwiedzaja turysci...a i samym tygrysom bo chyba o tym nie wiedza lub zapomnialy ze powinny na tych mnichow sie rzucic i zjesc jak i odwiedzajacych turystow ;)

Te oswojone drapiezniki podobno sa selekcjonowane (tzn. najlagodniejsze zostajaw hodowli) i dodatkowo wedlug potrzeb faszerowane roznymi mieszankami, ktore zmieniaja im mozg i nature.
fruwla

Postautor: Estia72 » 07 wrz 2016, 12:42

fruwla pisze:Te oswojone drapiezniki podobno sa selekcjonowane (tzn. najlagodniejsze zostajaw hodowli) i dodatkowo wedlug potrzeb faszerowane roznymi mieszankami, ktore zmieniaja im mozg i nature.

Dokladnie Fruwla masz racje :) to bylo wskazanie tylko z mojej strony ze nawet drapiezniki potrafia powstrzymac swoje naturalne zadze :)
tylko ze my nie jestesmy zwierzetami/drapieznikami i jako istoty o wyzszej swiadomosci od zwierzat (a za takowe sie uwazamy) powinnismy to rozumiec i postepowac zgodnie z tym.
Tylko kto dzisiaj slucha cichego glosu swego serca... :roll:

Stefan a slyszales o dzikich wilkach ktore w zimie wlasnym cialem ogrzewaly ciezarna kobiete tak dlugo az nadeszla pomoc?

A slyszales o stadzie lwow ktore odpuscily atak na bezbronnego czlowieka i mimo ze byly glodne to go nie zjadly? :roll: :P

https://www.youtube.com/watch?v=u6fqDsLV7ak
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Mirek » 07 wrz 2016, 13:45

W naturze wśród zwierząt są drapieżniki. Jeden poluje na drugiego. Gdyby nie było naturalnej selekcji liczebności mielibyśmy nadmierną ilość: roślinożerców, wtedy to nawet wegetarianie mieliby kłopot przeżyć. Byłby zachwiany ekosystem. Wiadomo, że roślinożerca potrzebuje dużo więcej pokarmu niż mięsożerca.
Warto jedynie zadbać o humanitarny ubój i humanitarną hodowlę.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Estia72 » 07 wrz 2016, 13:56

Mirek pisze:W naturze wśród zwierząt są drapieżniki. Jeden poluje na drugiego. Gdyby nie było naturalnej selekcji liczebności mielibyśmy nadmierną ilość: roślinożerców, wtedy to nawet wegetarianie mieliby kłopot przeżyć.

Tak Mirku tu masz racje ale ja mowie o ludziach...a jesli poruszamy temat hodowli zwierzat w celu spozywczych to wlasnie wyhodowanie paszy dla tych zwierzat pochlania ogromne zasoby ziemi, jesli w tym miejscu posadzilibysmy zboza,warzywa dla ludzi zamiast dla zwierzat to bysmy natychmiast zlikwidowali glod na calej ziemi a zywnosc bylaby ogolnie dostepna i tania...no ale to sie nieoplaca "wladca" tej ziemi...
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Mirek » 07 wrz 2016, 13:58

Wszystko bierze się z chciwości ludzkiej, szybkiego i dużego zysku.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Estia72 » 07 wrz 2016, 14:30

A ja jestem ciekawa czy ktos wogole zastanawial sie ile milionow dziennie jest mordowanych zwierzat (krowy, swinki,owce,kozy i wszelkiego gatunku ptactwa na calym swiecie by zaspokoic nasza rzadze miesa??? A jest nas ponad 7 mld, przyjmijmy ze z tego 1/3 to wega w dobrej koniunkturze....dotego dodajcie inne gatunki ktore sluza ludziom
za ubrania, obuwie, paski, torebki, futra itd...swiadomosc tego jest porazajaca...
ale ostatnio wywolalo ogromne oburzenie niektorych ludzi ze w Anglii jest firma ktora robi kurtki,paski i torebki z ludzkiej skory...Jak to mowia punk widzenia zalezy od punktu siedzenia ;)
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: fruwla » 07 wrz 2016, 14:34

Mirek pisze:Wszystko bierze się z chciwości ludzkiej, szybkiego i dużego zysku.

Niestety.
Ale przeciez, jesli ten uzyskany chciwoscia zysk, bazuje na krzywdzie - wyzysku- chorobach a nawet smierci tych, ktorzy nie umia sie bronic , to tak zdobyte "bogactwo"ma w sobie ogromne obciazenia karmiczne, ktore
korzystajacy z tego "zysku" kiedys , jakos, komus beda musialy splacic... :!:
fruwla

Postautor: stefan12 » 07 wrz 2016, 19:53

Estia, przytaczasz wyjątki, które potwierdzają regułę, że drapieżne zwierzęta zabijają ludzi.
Nawet jeśli założyć, że możemy obyć się bez jedzenia mięsa, to nadal niemożliwym jest powstrzymanie się całkowicie od zabijania zwierząt.
Przykład z mojego podwórka - czy powinienem zabić lisa, który zabija kury?
Awatar użytkownika
stefan12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności