JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: danut » 24 lip 2016, 13:00

Davidius mam na imię Danuta, a nie Donat, ani Donald :D . Dokładne określenie historii Ziemi i ludzkości sprawia trudność każdemu w tym i naukowcom. Cóż mamy w tym chaosie i w zniekształceniach jej - parę logicznych zapisów, parę mitów, poszlaki, śladowe pozostałości. Religie otępiają, bo wytworzyły się nie w oparciu o solidne badania i logiczność, ale jako zlepek wierzeń magicznych, które od czasów plemiennych powstawały odgórnie przez pomysły i wytwory wyobraźni przedsiębiorczych ludzi i pomagały obejmować im władzę nad resztą. W większości pomysły te były oparte na kłamstwie i manipulacji, skupione na nadaniu boskości władcy, a nie na prawdzie, na podobieństwo przywódcy w stadzie. Istota ludzka jest dwupłciowa i to jest fakt, wie o tym medycyna i daje się to zaobserwować w codziennym życiu. Zresztą opisałeś ten problem w skrócie i to jak zmieniały się te podziały i przeciąganie liny na jedną, lub drugą stronę w naszej historii całkowicie niesłusznie. Na temat cywilizacji olbrzymów są poszlaki, także u nas w Polsce, jest skała z odciskami olbrzymich palców dłoni z dwóch jej stron, oraz odcisk 2 metrowej ludzkiej stopy, datowanymi na 2 miliony lat, kiedy to dopiero formowały się skały osadowe z magmy. Jest ciekawostką, ze odcisk takiej właśnie dłoni można odnaleźć także na słynnej piramidzie Cheopsa. Logicznie prezentuje się ta hipoteza i w świetle zmniejszania się wszystkich żywych gatunków w przeciągu tych wielu er i okresów Ziemi. Zarówno świat zwierząt jak i roślin stał się mniejszy. Jak tworzy się materia, że jest to skupiona informacja, na to pytanie odpowiada już nauka. Zgodne jest z tym, że wyłania się ona z innego poziomu świata, skupia i utrwala dzięki odpowiedniej temu obrazowi świadomości. Prawdą jest, że nie mamy do czynienia z jedną rzeczywistością w tym systemie, że ta którą znamy ma swoje alternatywy i ze skupiają się w nich "duchy", dusze na swoje podobieństwo, że są one równie jak nasza się nam wydaje realne. Że nastąpi taki podział jak piszesz, też jestem o tym przekonana ( ja miałam kontakty z innymi rzeczywistościami i nie z tymi chorobowymi powstałymi przez pomieszanie odbioru rzeczywistości przez mózg). Uwidoczniła mi się moja przyszłość wśród spokoju i niebywałej dbałości o naturę i zdrowie. Ale obserwując to co się dzieje będzie faktem i ta inna odnoga, inna dla wielu przyszłość, zapewne wybór ich będzie zależał od nas. I nie będzie to wybór -"ja chcę i tak się stanie " lecz prawdopodobne jest sprawiedliwe oddzielanie ziarna od plew i z jaką z tych rzeczywistości naturą danych ludzi świadomości będą naprawdę zgodne. Warto przypomnieć tu przypowieść Jezusa o konieczności żniw i ich celu.
danut

Postautor: Nikita » 24 lip 2016, 13:15

Davidius im starsza dusza tym plec jest mniej wyrazista....bo stare dusze zyly juz wiele wcielen jako kobiety i mezczyzni...wiec sprawy plci nie Maja juz takiego znaczenia...Dla mnie tez nie wazna jest plec i nie mozna generalizowac , ze kobiety to szminka i ciuchy a faceci to mecz i piwo bo wszytsko zalezy od stopnia rozwoju duszy...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: OneNight » 24 lip 2016, 18:50

A jak wg. Ciebie ma wyglądać to dbanie o siebie u faceta? Przecież tapet na gębie nosić nie będziemy.

W Polsce facet płaci za kobietę przykładowo w restauracji, czy tam otwiera przed nią w drzwi - w Norwegii jest to dziwnie postrzegane, ale czy to oznacza, że jakieś z tych państw jest zacofane? Taka mentalność.

Druga sprawa - wykształceni ludzie uciekają z Polski, przez co w Polsce zostają w dużej ilości gatunki homo idiotus. W związku z tym masz to wrażenie, że to POLACY są obrzydliwi i prymitywni.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 24 lip 2016, 19:05

Davidius pisze:Do Danuta

napisałem DANUT po taki masz login-po prawej stronie zmień login na Danuta a potem zwracaj komuś uwagę bez obrazy ;)

Na końcu postu po godzinie 12 napisałeś "To tyle w skrócie Donacie"Ja się nie obraziłam zwróciłam ze szczerym uśmiechem na to uwagę.
danut

Postautor: danut » 24 lip 2016, 22:05

Davidius pisze:Do Danuta

Proszę zmień sobie swój login na - Danuta - o ile chcesz, żeby inni mogli ciebie poprawnie tytułować twym imieniem . pozdr :P

Nie. Odmieniaj prawidłowo nick - to wystarczy. I bardzo dziwnie coś odbiegacie od tematu pochodzenia i podstaw mediumizmu, choć sam go nawiązałeś. W zamian maniakalnie zajmując się własnym wyglądem. To wszystko co miałeś w tej sprawie do powiedzenia?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2016, 22:13 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: danut » 24 lip 2016, 22:27

Raczej zdrowy wigor i siła, samopoczucie. Bo do wartości moralnych i stanu ducha decydującego o jego kontaktach to akurat zdrowie nie ma najmniejszego znaczenia. Wręcz przeciwnie to umierający ludzie, bez sił do życia bardzo często kontaktują się z zaświatami na swoich łożach śmierci.
danut

Postautor: danut » 24 lip 2016, 22:49

Davidius pisze:do Danuta

Nie zgodzę się z tobą nie wiem czy wiesz że np - spożywanie alkoholu, palenie papierosów, spożywanie wieprzowiny, niezdrowe się odżywianie też wpływa na nasze zdrowie / psychikę i nawet duchowość .

Wg ciebie to co Spirytysta może brać heroinę, jeść niezdrowo, palić papierochy itp, etc .....nie zgadzam się z tobą w tym aspekcie .

Dlaczego mylisz zdrowie, psychikę z duchowością? Właśnie jest tak, że nasza czuwająca świadomość, która zajmuje się wyłącznie doczesnością i tylko ją odbiera musi zostać wyłączona na moment kontaktu z innym światem, przywrócenie jej do sprawnego działania natychmiast go zrywa. Nie łapie się dwóch srok za ogon :). Dlaczego ktoś ma brać heroinę, pic, palić, jeść niezdrowo? Nie robi tego dla swojego zdrowia, lub robi gdy mu na nim nie zależy. Ale to przecież nie zdrowi ludzie i całkowicie sprawni fizycznie trafiają w zaświaty, choćby dlatego, że tacy nie umierają. Narkotyki, przemęczenie, alkohol sprzyjają halucynacjom i jeśli taki ktoś trenuje mózg do jakiegoś tam kontaktu powinien ich unikać, ale czasami i bez nich, zwłaszcza korzystając ze sztuk transów polegających na niedotlenianiu mózgu właśnie te halucynacje przedstawia na seansach :D. A ludzie wierzą, wierzą, wierzą... :lol:

Ps. A Jezus pił wino i to sporo skoro biesiadował na weselu aż go brakło. :D Szaman bez skupienia i fajki to tez jakoś dziwnie maluje się mi jego obraz.
danut

Postautor: danut » 24 lip 2016, 23:18

Ale chrzanisz. Choc ja przecież nie pisałam o upijaniu, to nie był to na pewno czysty sok nie poprawiający humoru. Odżywianie i zdrowy tryb życia ma wpływ na nasze ciała, ale jakiż może to ciało mieć wpływ na trafianie do miejsc w zaświatach? To ono się tam przenosi, czy składamy je do grobów? Stan świadomości i marzenia o raju zaprowadzają ją w odpowiednie sobie miejsce i jeśli człowiek nie spełnił wszystkiego tego co mu o nim wpojono, to trafi do piekła. To przekonania i moralność jest za to odpowiedzialna. "W domu mego ojca jest mieszkań wiele" I zdziwisz się, ale te są i takie, że przyzwyczajenia nawet te niezdrowe można w nich odtwarzać.
Widzisz, a pisałam o tym w innym temacie, kto zobaczy demony. - polecam.
danut

Postautor: Nikita » 25 lip 2016, 07:41

Takze uwazam, ze to co jemy ma wplyw na nasz umysl...jedzenie miesa takze wplywa na czystosc naszego umyslu i mysle, ze czlowiek, ktory rozwija sie duchowo powoli przestaje jesc mieso. Takze wszelkie uzywki i niezdrowe pokarmy Maja wielki wplyw na stan naszego ducha...Oczywiscie jak czasami cos tam wypijemy czy niezdrowego zjemy to nic sie nie stanie ale chodzi o to aby na codzien jesc zdrowo...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 25 lip 2016, 08:50

Davidus ty nie rozmawiasz, a po prostu piszesz nie na temat. Nie czytasz i nie rozumiesz co druga osoba pisze. Narzucasz wręcz innym całą swoją filozofię życia i prezentujesz się pisząc co tylko wiesz. Nie napisałam nigdzie, że niezdrowy tryb życia nie zabija i że nie szkodzi zdrowiu, nie napisałam że wino w Kanie Galilejskiej było wysokoprocentowe, nie napisałam że używki są nam potrzebne do rozwoju duchowego. Czytasz co chcesz i traktujesz mnie z góry, nie jesteś moim profesorkiem! To ja widzę agresję i niebywałą butność w Twoim sposobie pisania. Nadto w filmie "Nasz dom"świetnie przedstawione jest to jak świadomość może nauczyć się wzrastać także po śmierci, jak tam może zrozumieć, że czynności biologiczne także są wytworem przekonań i ustaleń. Jak głodny pacjent w szpitalu odnowy nauczył się zaspakajać głód. I tu i tam nic nie jest tak rzeczywiste na jakie wygląda.

Nikito to, że podstawą działania mózgu są procesy biochemiczne jest wszem wiadome. Tylko piszemy tu nie o stanie ciała, a o świadomości i jej przenoszeniu się w inne światy. Ciało, w tym także mechanizm odbiorczy mózg nie ma tu znaczenia. Natomiast to gdzie, który człowiek zaistnieje w zaświatach będzie zależne od jego wartości duszy i także przyzwyczajeń, wykształtowania się jego świadomości podczas roli jaką tu spełniał. Nie ma takiej prawidłowości również, że medium musi być piękne i zdrowe fizycznie, chyba że prowadzi gabinet i chce swoją aparycją przyciągać klientów i są to jednostki, którym ja jakoś nie wierzę i co do których znajdzie się bardzo dużo zastrzeżeń.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, 09:50 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm