2016 Wysyp wizji

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: 2016 Wysyp wizji

Postautor: atalia » 20 mar 2016, 14:09

Uprzejmość nakazywałaby ująć to nieco grzeczniej. :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 20 mar 2016, 14:16

Sama piszesz bzdury Danut ...wiec daj se juz spokoj z tym pouczaniem wszytskich...mnie to nie przekonuje o czym piszesz i tyle....wiec nie pisz pod kazdym moim postem swoich komentarzy...jakbys byla jakas wyrocznia...wyluzuj poprostu.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 20 mar 2016, 14:21

Nie potraficie rozmawiać, potraficie rzucać się tylko z byle pomysłem i uznawać go za jedynie słuszną prawdę i właśnie wy próbujecie narzucać ją innym, i nie daj Boże się z Wami nie zgodzić. A co do próby nauczania mnie grzeczności - dyskusja ma prawo być ostra i stanowcza, byleby miała argumenty, natomiast przeczenie z przystąpieniem do ataku personalnego, to żadna kultura dyskusji.
danut

Postautor: Pawełek » 20 mar 2016, 14:31

danut pisze:To nie jest moja prawda, a uniwersalna - nie ma mowy byś stworzyła sobie rzeczywistość tak jak sobie ją zaplanujesz i wszystko szło po takiej lini jak to sobei tworzysz, wiec nie opowiadaj mi bzdur. :D

Dobrze. W takim razie powiedz mi proszę na jakiej podstawie (prócz subiektywnych doświadczeń) stwierdzasz, że jest to prawda uniwersalna? Osoby ze zdolnościami mediumicznymi również mogą powiedzieć "prawdę uniwersalną" z tego względu, że posiadają subiektywne doświadczenia związane z kontaktem z drugą stroną więc jak to jest? Co daje Ci tą "moc" by stwierdzać, że jest to prawda uniwersalna?

To może być prawda, lecz nie musi. Tak samo jak nasze teorie mogą być prawdziwe jak i nie muszą.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 20 mar 2016, 14:46

Ok. Pawełek przyjrzyjmy się teoretyzowaniu Nikity
Nikita pisze:CzarnyMagu my dzialamy na nasza rzeczywistosc poprzez nasze wybory, mysli , czyny itd....my sami kreujemy nasza rzeczywistosc... :lol: Zadne tam czary Mary ani zaczarowywanie rzeczywisctosci....tylko nasze wlasne decyzje te najmniejsze codzienne i te wielkie....

Jakąż to własną decyzją jest nasza śmierć, choroba, wypadek, pomijając nawet samobójstwo, które i tak wiele razy kończy się tym, że nic się nie dzieje i nie kończy się ono śmiercią, choć nie raz ktoś skacze z 7 mego piętra :)? Jakiż to wybór, gdy idziesz na ważne spotkanie, a tu trach złamałeś nogę, lub wpadłeś pod auto i wszystko to zaważyło na tym by twoje życie nabrało inny obrót? Co zdecydowałeś by tak bez walki Ci się to spełniło?
Na to była moja odpowiedź -"Nic bardziej mylnego. My tylko współtworzymy rzeczywistość, która jest kierowana z innej rzeczywistości poprzez nasz wyższy wymiar."

A ta :
"Układamy zdarzenia w odpowiednie sekwencje, czasami robimy to w bardzo zły sposób mieszając tym w niej sobie i innym." - wymaga większego tłumaczenia moich obserwacji w tym temacie, mojego widzenia jak do tego dochodzi, też mam poświęcony temu tematowi cały rozdział oparty o doświadczenie.
Nie jest wymysłem, ani żadnym pustym frazesem, jak okrzyk - sami kreujemy sobie rzeczywistość, spróbujcie ją sobie wykreować a wtedy zobaczycie jak wielki to błąd pojmowania.
danut

Postautor: Pawełek » 20 mar 2016, 15:02

danut pisze:Na to była moja odpowiedź -"Nic bardziej mylnego. My tylko współtworzymy rzeczywistość, która jest kierowana z innej rzeczywistości poprzez nasz wyższy wymiar."

I o ten fragment mi chodzi Danut. Jaką masz gwarancję, że to uniwersalna (ostateczna) prawda? Skąd masz pewność, że tak faktycznie jest, a nie jest to Twoja osobista interpretacja?

My jesteśmy zwolennikami spirytyzmu i dlatego uznajemy go za prawdę, jednak sam spirytyzm mówi: gdy pojawi się coś bardziej racjonalnego, co będzie miało potwierdzenie w nauce, będzie moralne itd. to nie ma sensu stać przy spirytyzmie tylko zrobić krok dalej. Problem nauki jest taki, że nawet jeśli pojawiło się coś "lepszego", "nowszego", choćby to o czym Ty mówisz, to nie spotkałem się z żadną pozycją naukową, która by tą całą wiedzę jakoś usystematyzowała i przekazała w prosty, logiczny i racjonalny sposób. Tu Allan Kardec wygrywa w tym, że spirytyzm posiada swoje podstawowe dzieła, które wyjaśniają wszystko w prosty sposób.

My jednak w odróżnieniu od Ciebie nie mówimy, że to co Allan Kardec napisał jest prawdą ostateczną, uniwersalną, tak jak Ty to mówisz. Wiadomo mogą się zdarzyć pojedyncze przypadki, ale jesteśmy tylko ludźmi, jednak Ty często powtarzasz, że przekazujesz prawdę faktyczną i jest tak jak Ty uważasz.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 20 mar 2016, 15:08

No przepraszam bardzo, ale przy zacytowanym fragmencie z Nikity nie ma żadnego "może" a jest wyraźne stwierdzenie i to ciągłe - my spirytyści w odpowiedziach jest też bardzo dla mnie wymowne i nie potrzeba mi czytać przy o tym waszym otwarciu, bo oczywistością się staje, że nie jest ona tu faktem.
danut

Postautor: Pawełek » 20 mar 2016, 15:18

Bądź co bądź to na chłopski rozum Nikita ma rację. Co kreuje naszą przyszłość? To co będzie? Nasze wybory i decyzje tu i teraz. "O, pojadę sobie za miesiąc na Karaiby" (miesiąc później) "Ale ładne słoneczko!" - Rzeczywistość ukształtowana :D Nie wiem czy potrzeba nam takich skomplikowanych wyjaśnień o których Ty mówisz, bo co to zmienia w moim życiu, skoro nie mam takich zdolności jak Ty? Mi tylko zależy na tym żeby się doskonalić i starać się nie popełniać złych czynów.

PS. Nikita nie posiada plakietki "Spirytysta" więc zgodnie z tym może mówić o swoich własnych teoriach, które są bądź nie są zgodne ze spirytyzmem (ja w takim przypadku muszę podkreślić że to moja osobista teoria, żeby nie wprowadzać innych w błąd by nie myśleli że to zgodne z zasadami spirytyzmu). Jednakże dla mnie zdanie Nikity i tak ma sens.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 20 mar 2016, 15:19

Z tymze to Ty wlasnie Danut atakujesz i wyrokujesz....ja tylko dyskutuje ale nie lubie jak ktos kategorycznie stwierdza, ze .."to nie tak...". Jakos nie chce do Ciebie dotrzec co inni chca Ci powiedziec...dlaczego?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 20 mar 2016, 15:22

Pawelku dzieki... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi