Jak minerał może ewoluować?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak minerał może ewoluować?

Postautor: danvue » 02 kwie 2015, 17:17

Mirek, a więc myślisz, że Bóg stworzył wszystko raz i przestał tworzyć? :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 02 kwie 2015, 17:57

Ja tak nie myślę, ja to wiem :) Kto kreuje Twoją rzeczywistość, Ty, czy Bóg?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 02 kwie 2015, 18:04

Rzeczywistość definitywnie Bóg, ja ją jedynie mogę postrzegać ;)

Wiesz Mirek, ja tam mogę tylko podejrzewać, jak to jest z tymi duszami i Bogiem, tak samo jak i Ty, a w tym moim podejrzewaniu kieruję się taką logiką:
Wszechświat rozszerza się, co jest jakimś dowodem na to, że Bóg ciągle tworzy - Duchy również to mówią. Jeżeli ciągle miałaby być identyczna ilość dusz - po co tworzyć więcej niż jest? :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 02 kwie 2015, 18:15

Z tego wynika, że muszą powstawać “nowe dusze", wcielające się w niższe formy życia.
Nie. Każda istniejąca dusza została stworzona Jednocześnie. Jesteśmy tu wszyscy Teraz. Ale jak już tłumaczyłem, kiedy dusza (cząstka Mnie) osiąga ostateczne spełnienie, ma możliwość “rozpoczęcia od nowa", “zapomnienia", aby mogła stworzyć siebie od podstaw jeszcze raz. W ten sposób Bóg nieustannie na nowo doświadcza siebie.

Neale D. Walsch "Rozmowy z Bogiem" tom III
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Voldo » 02 kwie 2015, 21:31

Spirytyści bazujący na Kardecu (czyli np. ci z tego forum) uważają, że Bóg tworzy nowe Duchy i będzie je tworzył zawsze.
Kto wie, może tak nie jest, może jest, nie wiadomo. Ale ja jednak obstaję za opcją, że nowe Duchy są tworzone, to jest dla mnie bardziej logiczne.

Hansel pisze:Głupie pytanie zadam i może trochę nie związane z tematem ale co się stało z duchami zwierząt których gatunki gwałtownie wymarły ? Chodzi mi tutaj gównie o Dinozaury.

Odcieleśniły się a następnie ponownie się wcieliły. Czy to na tej, czy innej planecie. Stosownie do ich poziomu rozwoju.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 21:40

Voldo pisze:Spirytyści bazujący na Kardecu (czyli np. ci z tego forum) uważają, że Bóg tworzy nowe Duchy i będzie je tworzył zawsze.
Kto wie, może tak nie jest, może jest, nie wiadomo. Ale ja jednak obstaję za opcją, że nowe Duchy są tworzone, to jest dla mnie bardziej logiczne.

To jest chyba pytanie którą koncepcję czasu uznajemy do linearnej bardziej pasuje wersja z książek Kardeca a do kołowej ta z książek Walscha.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Voldo » 02 kwie 2015, 21:57

Trzeba uznać to, co bardziej się zgadza dla Ciebie z logiką. Tak trzeba przyjmować wszystko - nie wierzyć ślepo, tylko poddać pod osąd własnej logiki.
Dla mnie nielogiczne by było to, że wszystkie Duchy były stworzone w jednym czasie, bo to by oznaczało, że my tutaj jesteśmy nieźle zacofani w rozwoju, skoro istnieją/istniały takie Duchy jak Jezus, Budda czy choćby Chico.
Dlatego właśnie dla mnie bardziej z logiką zgadza się to, że wiele Duchów było stworzonych wcześniej, ergo miały więcej czasu na rozwój (oczywiście jedni się rozwijają szybciej inni wolniej, jednak w koncepcji, że wszystkie zostały stworzone w jednym czasie to byłaby niezła przepaść).
Jednak nie mówię jednocześnie, że koncepcja Walscha jest błędna. Może nie jest. Może ja żyję w błędzie. Nie wiem - ale to, w co teraz wierzę mi pasuje i dotychczas nie znalazłem nic bardziej logicznego.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 03 kwie 2015, 00:47

We wszechświecie nie ma ani jednej rzeczy, która trwała by zawsze. Wszystko, totalnie wszystko się rozpada (czasem miliardy lat, ale się rozpada). Myślę, że gdyby Bóg nie tworzył nowych rzeczy, to świata by nie było.

danvue pisze:Wszechświat rozszerza się, co jest jakimś dowodem na to, że Bóg ciągle tworzy -

Według naukowców rozszerzanie wszechświata związane jest z Wielkim Wybuchem i prawami fizyki.

A ja mam jeszcze jedno pytanie do was: czy uświadamiacie sobie, że poza małymi wyjątkami (meteoryty) ilość pierwiastków na Ziemi jest stała i niezmienna? A co to oznacza? Ano to, że pierwiastki waszych ciał były kiedyś czymś innym, inną osobą żyjącą wcześniej, może zwierzęciem, a może skałą. I co wy na to? :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 03 kwie 2015, 01:07

Xsenia pisze:A ja mam jeszcze jedno pytanie do was: czy uświadamiacie sobie, że poza małymi wyjątkami (meteoryty) ilość pierwiastków na Ziemi jest stała i niezmienna? A co to oznacza? Ano to, że pierwiastki waszych ciał były kiedyś czymś innym, inną osobą żyjącą wcześniej, może zwierzęciem, a może skałą. I co wy na to? :)
Dla kogoś kto zna się trochę na Biologi to nic nowego bo przecież wiadomo że materia ożywina krąży w obiegu życia podczas gdy energia ze słońca przez niego przepływa.

Xsenia pisze:Według naukowców rozszerzanie wszechświata związane jest z Wielkim Wybuchem i prawami fizyki.
To jest pytanie czy to co my bierzemy za cały wszechświat to to nie jest czasem tylko jego mały fragment z tego co pamiętam to Kardec pisał że tak naprawdę Wszechświat jest nieskończony.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 03 kwie 2015, 06:42

Voldo, a czytałeś w ogóle "Rozmowy z Bogiem" N. D. Walscha?
Nie spotkałem bardziej logicznych wypowiedzi jak w jego książkach. Czasem logiki mi brakowało u Kardeca.
Przeczytaj je bez uprzedzeń, a póżniej podyskutujemy o logice. ;)
Bo jak możesz mówić o smaku pomarańczy nigdy jej nie jedząc?
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi