Religie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Religie

Postautor: Mirek » 26 sty 2015, 13:20

Dla Cibie spirytyzm, a dla mnie niekoniecznie. Duchy, które przekazują nam informację, wiedzą więcej niż my ale nie wszystko. Dlatego dla mnie spirytyzm to za mało :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 05:36

Achill pisze:powiedziałbym, że Ci prawdziwi wierni wierzą mimo to. maja świadomość teo ze byli indoktrynowani

Ja kiedyś rozmawiałem z jednym człowiekiem który mi powiedział że dla niego świat w którym Jezus nie jest Bogiem nie miał by już sensu. Ja się pytam jak można sobie tak dać wyprać mózg !?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 27 kwie 2015, 16:49

Teraz mnie ten problem zastanowił w którym momencie ludzie zaczeli wyznawać jakieś religie ? Z tego co wiem to już Neandertalczycy chowali swoich zmarłych w grobach i wkładali do nich kwiaty a to oznacza że musieli wierzyć w to że mają niesmiertelną duszę...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 27 kwie 2015, 17:55

Pod warunkiem, że oni istnieli ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 28 kwie 2015, 12:21

Mirek pisze:Pod warunkiem, że oni istnieli ;)

Masz na myśli Neandertalczyczyków ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 28 kwie 2015, 14:26

Tak
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 07 paź 2015, 23:05

Achill pisze:bajer polega na tym, że każda religia jest manipulowana.
Tak u nas wymyślili żeby zastraszać ciemny lud Piekło i Szatana tak w religiach wschodu z tych samych powodów wymyślili ze w następnym wcieleniu można być zwierzęciem albo roślina ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 05 lis 2015, 23:36

cthulhu87 pisze:
Achill pisze:Przykład: w kazdym chrzesciajanskim kraju wyobrazenia tych samych świetych zachowuja atrybuty poprzedzających ich lokalnych pogańskich bożków. dlaczego? aby stworzyć wrażenie wśród poagan ze ci bozkowie to po prostu nasi chrzescijańscy swieci, tyle ze źle zrozumiani. aby łatwiej było ich przekonać. na zasadzie spojrz - twoj pogamnski bog rzuacl piorunami, ale patrz nasz tez potrafil cudownie piorunami zwalczac demony i smoki. wie

Zdaje się, że było tak właśnie na obszarach, które opisywałeś kilka postów wyżej. Ciekawe, że czasami pojawienie się nowej jakości w kulturze może prowadzić do reinterpretacji tradycyjnych treści. Ciekawie z tego punktu widzenia prezentuje się na przykład religia voodoo.
Z drugiej strony chyba bardziej dają tu o sobie znać mimowolne skłonności człowieka do podtrzymywania fabulacyjnej funkcji religii, niż do celowej i świadomej manipulacji, chociaż ta na pewno ma miejsce - do tego jednak trzeba inteligencji i wiedzy, a tym ostatnim zawsze dysponowała mniejszość.
Dostosowanie zastanych treści do nowych idei widać nawet w spirytyzmie, gdzie święci i mistycy czasami postrzegani są jako media, a dzieje biblijne jako historyczne świadectwa zjawisk mediumicznych.

To jest własnie ciekawy problem tylko że tutaj pojawia się problem na ile coś takiego jest możliwe Np w Koranie jest więcej niż w Biblii cytatów które mogą by służyć za pretekst do stosowania przemocy.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 05 lis 2015, 23:41

W Biblii? Czy może miałeś na myśli tylko Nowy Testament.
Bo Biblia powiedziałbym, że ocieka zbrodnią i krwią niczym Gra o Tron czy tez szekspirowski Tytus Andronikus
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 20 lis 2015, 16:21

Achill pisze:bajer polega na tym, że każda religia jest manipulowana.
Ale co powodowało ludźmi którzy się tych manipulacji dopuszczali ? Ja chyba czasami nie jestem wstanie zrozumień dlaczego niektórzy ludzie są źli..
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi