Lancelo pisze:To jest przerażając i okrutne ale uczciwe.
To jest przerażające i raczej nieuczciwe. Ile ludzi chciałoby być sądzone tylko po tym co uczyniliśmy?
W takim prawie, oberwie mi się za to, że zraniłam kogoś słowami, to co że nie wiedziałam, że akurat te słowa mogą tą osobę zranić, bo ma takie, a nie inne doświadczenia. Zraniłam to obrywam, choć nie chciałam i nie miałam tego na celu.
Lancelo pisze:Nie jesteś odpowiedzialny za coś czego nie jesteś świadom. Gdy wyczerpiesz wszystkie poznawcze środki na zrozumienie danego problemu i dalej będziemy działać niezgodnie z normami i zasadami, nie otrzymamy kary gdyż nie zdajemy sobie sprawy, że to co robimy jest naganne.
O rzesz... Czyli najlepiej dla nas nie kształcić się, nie uczyć, nie szukać wiedzy, być cały czas pod wpływem alkoholu i narkotyków, a wtedy będziemy czyści i niewinni.
Słyszałeś kiedyś zdanie "Nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania". I to jest chyba sprawiedliwe, bo prawo jest jednakie dla każdego, a nie różne w zależności od tego co człowiek wie, a czego nie wie.
W twoim przypadku zawsze można by próbować wmówić sędziom, że się czegoś nie wiedziało, zapomniało itp.