CZym jest BRAK? Po co on?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: CZym jest BRAK? Po co on?

Postautor: Krzysztoff » 31 gru 2014, 16:59

Hasesis pisze:dlaczego ten swiat nie jest idealny, skoro ON jest idealny?

Skąd pewność że świat nie jest idealny ?

W spirytystycznej wizji wszystko służy naszemu rozwojowi przy jednoczesnej zachowanej maksymalnym zakresie wolnej woli . Sami siebie wykuwamy poprzez własne decyzje.

Brak jest także pewnym mechanizmem nauki. Dziecko milionera które dostaje wszystko za darmo nie będzie szanować pieniędzy, wysiłku, pracy, także wszyscy myślący bogaci rodzice wychowują swoje dzieci w "braku" (oczywiście jak na ich warunki)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danvue » 31 gru 2014, 17:00

Hahaha :)
Marcin, powtarzaj więc "Jest mi źle!" i po sprawie!
To akurat znane jest chyba dość powszechnie w psychologii, dla przykładu, w autohipnozie nie możemy powtarzać sobie "Głowa mnie nie boli", bo od razu wyraz "boli" kojarzony jest z bólem i nas boli. Nie jest tu pominięte, więc coś w tym jest.

Hasesis, co masz na mysli, mówiąc, że nie wierzysz w miłość?
Ja nie używam słowa "miłość" co do związków. Miłość (lepiej pasuje słowo miłosierdzie, a jakże!), to dla mnie uczucie jednej istoty do drugiej. Nie umiem zdefiniować tego w jeden sposób, ale spróbuje na tyle, ile potrafie:
Miłość dla mnie jest wtedy, kiedy chcemy dawać. Związki często oparte są na braniu jedynie, albo wymienianiu się. Miłość natomiast jest dla mnie potrzebą dawania szczęścia drugiej osobie, bez myślenia typu "ja mu dam coś, on mi da coś". Miłość jest dla mnie wtedy, kiedy chcemy, żeby druga osoba po prostu była szczęśliwa, i nie mówię tu mysląc tylko o naszej drugiej połówce. Po prostu, drugi człowiek.
Miłością dla mnie jest to, kiedy pójdę odwiedzić chorego dziadka i pomóc babci. Kiedy pomogę kumplowi w jego problemie. Kiedy widzę, że pomogłem komukolwiek z czymś, z czym nie mógł sobie poradzić. Kiedy nawet tylko wysłucham kogoś, bo czasem ludzie tylko tego potrzebują. Nawet zwykły uśmiech do obcej osoby. Jest wtedy kiedy widzę ulgę, szczęście na twarzy. Miłość jest dla mnie wszędzie i nie musi przyjmować formę arcywielkich czynów, żeby była nazwana miłością.

... a raczej ten cel by być szczęśliwym.

aby to osiągnąć pomagam innym i sprawiam im przyjemność?

.czysty biznes.

Jeśli Ci to pomoże, pomagaj innym, ale próbuj być nieszczęśliwy, żeby tylko nie było, że to czysty biznes! :D

Para kochających się ludzi to miłość? W dzisiejszych czasach długo ze sobą nie pobędą.

Czyli rozumiem, w tych czasach dokładnie wszyscy się rozstaną niedługo? Nie ma już kochających się naprawdę ludzi w ogóle? To dziwne, wydaje mi się, że znam takich mnóstwo, no ale.. może mi się przywidziało?
Nie ma pokoju na świecie, wszędzie są wojny.

Patrze przez okno, i czołgi nie jadą. Chyba że są zamaskowane jakoś.
Przypomina mi to ten obrazek, kiedy Jezus zstąpił na Ziemie. Człowiek pyta go z wyrzutem "Czemu są wojny na świecie?" etc, na co Jezus odpowiada "Właśnie chciałem Cię o to samo zapytać." ;)
Rodzice krzyczą na swoje dzieci, a te nienawidzą swoich rodziców, lub też ok, kocham cię mamy czy tato, ale ileż mogę z tobą być...

Naprawdę nie rozumiem, jak możesz tak generalizować. To chyba normalne u rodziców, że czasami krzyczą, i ja ich rozumiem, nikt nie jest idealny, i mało kto potrafi się opanować przez cały czas. Ja tam kocham swoich rodziców, nie wiem jak reszta.

To że jest dużo zła na świecie, nie oznacza, że jest samo zło. Jest mnóstwo, mnóstwo ludzi którzy robią bardzo dużo dobra, ale tego się tak nie zauważa. Włączysz TV i Ci tam nadają cały czas, dzień i noc, co to złego się na świecie narobiło. Nadają tyle programów o ludzkich nieszczęściach, robiąc z tego w większości, za przeproszeniem, tylko taki szit pod przykrywką że ważne. Nadają cały czas takie coś tylko dlatego, że ludzie tego słuchają, bo to jest dla ludzi ciekawe i wzbudza to w nich (niestety negatywne w większości) emocje. Tematy związane z dobrem nie są tak pokazywane i chyba nie ma na nie takiego popytu w TV.

Jeśli cały czas będziesz się karmić takimi negatywnymi myślami, to i tak będziesz postrzegał świat. Nie da się ukryć, że jest dużo zła na świecie, ale to zależy od nas, ludzi. Każde zło jakie spotykamy jest dla nas możliwością do zrobienia dobra. Mozemy wiec myśleć jak jest źle i tylko to widzieć, albo zastanowić się jak naprawić chociaż część tego zła i się ruszyć, żeby to robić.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 31 gru 2014, 17:08

Sory za double, ale nie chciałem już z tamtym mieszać.
Wiesz co to jest efekt Wertera?
Efekt Wertera - znaczący wzrost samobójstw spowodowany nagłośnieniem w mediach samobójstwa znanej osoby

Konformizm informacyjny - o tym też możesz sobie przeczytać.

Ciekawy jestem, jak by wyglądał świat, gdyby w mediach pokazywali tylko dobre rzeczy, w wiadomościach robiliby reportaze tylko o ludziach, którzy, tak dla odmiany, robią coś dobrego, a nie o przestępcach czy kimś takim. Gdyby propagowany był normalny, zdrowy tryb życia. Gdyby pokazywane były normalne wartości. I gdyby Ci wszyscy panowie i panie z mediów przestali być tacy sztuczni, piękni i gładcy, a byliby zwyczajni, prawdziwi. :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 01 sty 2015, 02:00

danvue pisze:Ciekawy jestem, jak by wyglądał świat, gdyby w mediach pokazywali tylko dobre rzeczy, w wiadomościach robiliby reportaze tylko o ludziach, którzy, tak dla odmiany, robią coś dobrego, a nie o przestępcach czy kimś takim. Gdyby propagowany był normalny, zdrowy tryb życia. Gdyby pokazywane były normalne wartości. I gdyby Ci wszyscy panowie i panie z mediów przestali być tacy sztuczni, piękni i gładcy, a byliby zwyczajni, prawdziwi.

Naprawdę nie domyślasz się co by było? Przecież to wychowywanie pod kloszem, a to raczej niczego dobrego też nie przynosi. Skąd wiesz, że nie masz otwierać nieznajomym drzwi? Skąd wiesz, że nie masz wsiadać do obcego auta? Skąd byś wiedział, że nie należy jechać teraz do Libii (epidemia)?
Tak, to źle że w mediach pokazują tylko złe rzeczy. Ale część z nich są przestrogą, ostrzeżeniem, które warto znać. Gdyby ich nie było, to mordercy byliby bardziej bezkarni, mieli by możliwość więcej mordować, bo ludzie byliby naiwni. A nie wierzę, że nagle by morderców brakło. Nawet w super spokojnych miasteczkach, wsiach zdarzają się takie patologie. Popatrz na dwójkę nastolatków, którzy zabili rodziców chłopaka. To było spokojne miasteczko. Wystarczy jedna jednostka zdegenerowana, by stało się nieszczęście. A to, że w mediach nas przed takimi ostrzegają być może uratowało też paru ludzi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 01 sty 2015, 15:57

Nie do końca się z tym zgadzam. Dawniej, jak nie było mediów jako takich ludzie raczej też wiedzieli, że nie wpuszcza się obcych do domu, że gdzieś tam panuje zaraza, i że raczej nie powinno się samemu po nocy chodzić etc. Skąd to wiedzieli? Człowiek to przecież nie tabula rasa, ma instynkt, a przede wszystkim zdolność logicznego myślenia i wyciągania wniosków, nie tylko ze swoich wydarzeń, ale i wydarzeń innych osób. Zacieśniało to na pewno więzy rodzinne i ogólnie międzyludzkie, jako że źródłem wiedzy byli starsi ludzie, a nie TV albo wujek google. ;)
Osobiście rzadko oglądam telewizję, jedyne co to Miodowe Lata raz na jakiś czas, i nie uważam się przez to za człowieka nieostrożnego i niezorientowanego w tym co się dzieje. Wolę jednak internet, gdzie czytam dokładnie o tym i dokładnie tam, gdzie mnie interesuje, a nie coś, gdzie podają mi wszystko na tacy w pięknej, okrojonej wersji, dokładnie dopasowanej do potrzeb rządu, etc.

Nie mówię, żeby nie było w ogóle takich informacji w formie przestróg, ale to co jest teraz jest dla mnie wielką przesadą.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 01 sty 2015, 22:11

danvue pisze:Człowiek to przecież nie tabula rasa, ma instynkt, a przede wszystkim zdolność logicznego myślenia i wyciągania wniosków, nie tylko ze swoich wydarzeń, ale i wydarzeń innych osób.

No proszę mogłoby się tak zdawać, prawda? To dlaczego ciągle ludzie nabierają się na wciągnięcie na listy przedsiębiorców i płacą określoną kwotę, za coś czego nie potrzebują i ewidentnie jest to naciągactwo co sprytniejszych jednostek?
http://jns.pl/aktualnosci/nadal-naciaga ... estru.html
Albo metody na wnuczka, czy wnuczkę? Ludzie niby wiedzą, a dają się nabrać jak dzieci.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 01 sty 2015, 22:21

Ponieważ naiwność ludzka jest ponad czasowa ;-)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 01 sty 2015, 22:24

I dlatego ostrzeżenia trzeba ciągle powtarzać.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 02 sty 2015, 01:05

w Kanadzie nie zamyka się drzwi na klucz w domach , jak oni to robią ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 02 sty 2015, 05:58

Bo tam jest mało imigrantów z Europy Wschodniej ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi