Dzieciństwo Jezusa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Dzieciństwo Jezusa

Postautor: Hansel » 29 gru 2014, 00:03

Chciałem się spytać co wiadomo na temat dzieciństwa Jezusa i w ogóle o tym co sięz nim działo zanim rozpoczoł w wieki 30 lat swoją działalniość ?
Czy Duchy kiedykolwiek mówiły coś na ten temat ? Ja słyszałem kiedyś takią historię o tym jak to Jezus będąc małym chłopcem lepił sobie z gliny wróble, a potem dla zabawy je ożywiał, ale nie mam kompletnie pojęcia czy jest prawdziwa.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Dzieciństwo Jezusa

Postautor: danvue » 29 gru 2014, 13:50

Raczej nie była prawdziwa, tak sądzę, bo ta historia jest historią z apokryfu, z Ewangelii Dziecinstwa Tomasza. Są w nim jeszcze takie sprawy jak:
-zabijanie Bożą mocą innego dziecka za to, że niechcący trąciło Jezusa ramieniem
-rzucanie klątwy na syna Annasza, ktory drażnił go podczas zabawy, wysuszył mu kałużę czy coś. To dziecko tym razem uschło ^^

Potem co prawda uzdrawia ich wszystkich, ale ja już bym nie wierzył w takie sprawy. Apokryfy to jest ogólnie fantazja najczęściej. :)

A co wiadomo w Ewangeliach w NT? O tym piszą tylko Mateusz i Łukasz. Weź pismo i przeczytaj początku tych ewangelii ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 29 gru 2014, 16:13

danvue pisze:A co wiadomo w Ewangeliach w NT? O tym piszą tylko Mateusz i Łukasz. Weź pismo i przeczytaj początku tych ewangelii ;)

Tyle to już wiem. Mnie raczej chodził o to czy można by się dowiedzieć od duchów czegoś więcej o Jezusie niż to co wiemy z Ewangelii ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 29 gru 2014, 16:43

Nie zgadzam sie, ze apokryfy to fantazja....moj profesor z Uniwersytetu A. Mickiewicza w Poznaniu Tomasz Jasinski zajmowal sie apokrafami i uwazal je za wartosciowe zrodla historyczne....apokryfy powstaly w tym samym czasie co ewangelie kanoniczne tyle ze nie zostaly przyjete do kanonu....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 29 gru 2014, 17:13

Nikita pisze:Nie zgadzam sie, ze apokryfy to fantazja....moj profesor z Uniwersytetu A. Mickiewicza w Poznaniu Tomasz Jasinski zajmowal sie apokrafami i uwazal je za wartosciowe zrodla historyczne....apokryfy powstaly w tym samym czasie co ewangelie kanoniczne tyle ze nie zostaly przyjete do kanonu....

Nie zostały przyjęte, ponieważ były niewygodne dla zdobywającego władzę i wpływy Kościoła ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 29 gru 2014, 18:42

Owszem, bo są to wartościowe źródła historyczne, ukazują przecież wierzenia różnych odłamów pierwszych gmin chrześcijańskich :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 29 gru 2014, 22:59

Hansel pisze:Czy Duchy kiedykolwiek mówiły coś na ten temat ? Ja słyszałem kiedyś takią historię o tym jak to Jezus będąc małym chłopcem lepił sobie z gliny wróble, a potem dla zabawy je ożywiał, ale nie mam kompletnie pojęcia czy jest prawdziwa.

Jeśli interesują Cię opowieści o życiu Jezusa, podawane przez media w hipnozie, możesz sięgnąć po "Cuda biblijne z punktu widzenia parapsychologii" M. Ryzla :) Tylko, że tam to dusze samych badanych mediów przenosiły się rzekomo w przeszłość, w czasy Jezusa... osobiście traktowałbym to jednak z przymrużeniem oka.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danvue » 30 gru 2014, 11:32

Spirytyzm nauczył mnie, żeby wszystko brać pod logikę, i Ty też musisz się tego nauczyć, jeśli zagłębiasz się w takie tematy. Nie bierz niczego za prawdę, tylko dlatego bo Duchy tak mówią. :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 30 gru 2014, 12:03

danvue pisze:Spirytyzm nauczył mnie, żeby wszystko brać pod logikę, i Ty też musisz się tego nauczyć, jeśli zagłębiasz się w takie tematy. Nie bierz niczego za prawdę, tylko dlatego bo Duchy tak mówią. :)

,,Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez Boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym.,, Budda Siakjamuni
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 30 gru 2014, 14:24

No wlasnie...zaden autorytet nie moze byc wazny....wazniejszy od wlasnego doswiadczenia....nalezy szukac i sprawdzac...ja tak robie....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi