Hejka

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Hejka

Postautor: konrad » 22 wrz 2014, 21:14

Forrest, mam dwójkę rozsądnych kilkuletnich dzieci i zapewniam Cię, że ta książka absolutnie się dla nich nie nadaje. Powiem więcej, przez żadną wydaną przez nas do tej pory książkę by nie przebrnęły.
Xares, witaj na forum! Myślę, że na tym forum najważniejsze jest, by chcieć stać się lepszym człowiekiem. Reszta to tylko dodatek
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: forrest » 22 wrz 2014, 21:45

Niektórzy czerpią ze spirytyzmu znacznie ważniejsze rzeczy, od tych, które sprawiają, że stają się oni lepszymi ludźmi.
Może inaczej - jeżeli 10-letnie dziecko lubi historie o duchach, to ta książka jest dla niego idealna. Jak jakieś dziecko nudzą historie o duchach i/lub nie lubi czytać, ani słuchać, jak się mu czyta, to rzeczywiście nie jest to dla niego książka.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: atalia » 22 wrz 2014, 21:54

Dla takiego dziecka żadna ksiażka nie będzie dobra. :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Filaretka » 22 wrz 2014, 22:00

Cześć xArEs :)
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 22 wrz 2014, 22:10

forrest pisze:Niektórzy czerpią ze spirytyzmu znacznie ważniejsze rzeczy, od tych, które sprawiają, że stają się oni lepszymi ludźmi.
Może inaczej - jeżeli 10-letnie dziecko lubi historie o duchach, to ta książka jest dla niego idealna. Jak jakieś dziecko nudzą historie o duchach i/lub nie lubi czytać, ani słuchać, jak się mu czyta, to rzeczywiście nie jest to dla niego książka.

Forrest, myślę, że dzieci zupełnie inaczej postrzegają temat duchów i najlepiej to pokazuje przyklad autora tego wątku. Moja starsza córka (lat 9) zawsze z lekkim przerażeniem patrzy na Księgę Duchów, bo dzieci się po prostu duchów boją. Jeśli widzą słowo "duch" to kojarzy im się z czymś strasznym, a nie z filozofią czy nauką. Tak już jest i od tego nie uciekniemy. Dlatego też często w rozmowach z dziećmi używa się słów "aniołki", a nie "duchy", bo słowo to ma pozytywne zabarwienie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: xArEs » 23 wrz 2014, 08:52

Może powiem co ja jako 10 latek załapałem z tej ksiązki ...tylko i wyącznei to że duchy istnieja i komunikuja sie z nami no i że są straszne i zębate , i wychodzą spod łóżka :). Mnie zwabił jej tytuł "stoliki wirujace - to pewnie o fajnych obrotowych stoliczkach co same się nakrywają" :) tak ja to odczytałem jako dzieciak mając ta książkę po raz pierwszy w rękach. "Księga Duchów" To juz brzmi tak że napewno bym w tamtych casach nawet nie spojrzał na taka książkę. Nie jest to zdecydowanie książka dla dzieci.
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: atalia » 23 wrz 2014, 09:56

Skrót ITC to od czego jest? Dotychczas spotkalam sie z określeniem EVP (Electronic Voice Phenomena ) dla tego typu zjawisk. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Achill » 23 wrz 2014, 10:54

Instrumental TransCommunication (ITC) -
ogólnie rzecz ujmując komunikacja z użyciem technologi / za pośrednictwem wszelkiego rodzaju rejestratorów.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 12:57

Pamiętajmy, że akurat "Księga Duchów" brzmi strasznie w świecie słowiańskim, gdzie jednym słowem "duch" określa się i zjawy, które straszą, i naszą duszę. W innych językach jest już z tym różnie np. po angielsku mamy "The Spirits' Book" a nie "The Ghosts' Book"...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 23 wrz 2014, 13:07

Witaj Krzychu...widze, zes z Poznania...kiedys tam studiowalam...piekne miasto...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!