Spirytyzm krytykowany przez KK

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spieytyzm krytykowany przez KK

Postautor: Xsenia » 14 sie 2014, 19:58

Mirek pisze:Xsenia też bardzo powierzchownie traktuje KK. Powtarza to co krzyczą media i używa ich języka nienawiści.

Powierzchownie? Najwidoczniej bardzo wybiórczo czytasz moje posty. Cały czas piszę, jak bardzo KK odszedł do nauk Jezusa i to nie są wiadomości telewizyjne. Piszę o historii KK, której ty najwidoczniej nie chcesz przyjąć do wiadomości. Nie chcesz przeczytać Biblii nawet, a tam biało na czarnym jest napisane np. 10 przykazań. Tych prawdziwych, a nie tych przekształconych przez KK.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog
http://www.biblia-internetowa.pl/2Moj/20/1.html

Ale ty Mirku wolisz widzieć w moich postach tylko "wiadomości krzyczane przez media" i mój "język nienawiści". Szkoda, że nie widzisz WIEDZY, którą staram się przekazać. Niektórym ludziom nie wystarczą nawet dowody napisane czarno na białym i pokazane przed oczami. Wolą wierzyć w kłamstwa, zamiast przekonać się o prawdzie samemu. Szkoda, ale tak właśnie działa KK.

Też jestem za bezpośrednim kontaktem z Bogiem.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 14 sie 2014, 20:18

Proponuję Ci to forum:
www.forum.mimj.pl.
To idealne forum na Twoją wiedzę, ktorą chcesz innym przekazać. Im naprawdę się ona może przydać.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 15 sie 2014, 11:15

Nie rozumiem cię Mirku. To forum do modlitw, co tam niby po mnie? Co prawda mogę wspomóc ich intencje moją modlitwą, ale z tego co widzę, to maja tam dobre grono ludzi do tego.

Przez przypadek weszłam na główną stronę: http://mimj.pl/
A tam białymi literami na czerwonym tle od razu rzuca się po oczach:
"Potrzebujemy Twojego wsparcia byśmy mogli bez przeszkód i w coraz lepszej jakości transmitować na żywo spotkania. Przeczytaj, jak możesz pomóc klikając TUTAJ"
A w "tutaj" pisze: "Byśmy bez przeszkód mogli transmitować spotkania w takiej, lub lepszej jakości potrzebne są spore środki. Musimy zakupić sprzęt wart 30-40 tys. złotych (kupimy taki na jaki będzie nas stać). Wszystkich, którym nie jest obojętne to dzieło naszej diakoni medialnej prosimy o wsparcie finansowe przez naszą Fundację Miłość i Miłosierdzie Jezusa. Każda złotówka się liczy."

Pogrzebałam trochę w sieci, bo mnie zainteresowało, że fundacja MiMJ mieści się w Żarkach niedaleko Częstochowy (pomijam fakt, że w byłym częstochowskim od wieków nauczono się ciągnąć kasę z wiernych).
A teraz co znalazłam o MiMJ:
- fundacja jest założona przez osobę świecką pana Andrzeja Łapaja, który jest fundatorem tej fundacji (fundusz założycielski 2000zł.) [statut paragraf 10]
- fundacja nie ma stałego patrona kościelnego, ma tylko "opiekuna duchownego" o. Daniela z Pustelni w Czatachowej,
- fundacja prowadzi spotkania grup charyzmatycznych (dla mnie to już fanatycy),
- fundacja ma Radę złożoną z 2 ludzi: Andrzeja Łapaja i Jarosława Nowakowskiego. Rada według paragrafu 19.1c "nie może pobierać wynagrodzenia ale może otrzymywać zwrot uzasadnionych kosztów poniesionych w związku z działalnością";
- Rada fundacji powołuje Zarząd fundacji (prezes i dwóch członków zarządu) [statut paragraf 24];
i teraz perełka: - "Członkowie zarządu mogą pozostawać z Fundacją w stosunku pracy lub wykonywać swoje obowiązki na podstawie umowy cywilnoprawnej" [statut paragraf 30]
A teraz jeszcze kilka informacji:
Fundacja podała na stronie internetowej rozliczenia z listopada i grudnia 2013 i stycznia 2014r. Innych nie ma - taka ciekawostka.
I co czytam w tych rozliczeniach?
Listopad:
- przychód ponad 43000zł.
- pomoc dla potrzebujących 900zł.
- czynsz, telefon i inne ponad 3000zł. Przypomnę fundacja ma siedzibę w prywatnym domu w Żarkach na ul. Częstochowskiej 45. Na google maps można sobie zobaczyć ten pięknie wyremontowany z nowiusieńkim dachem dom.
- 1 osoba na pełnym etacie, 3 na 1/2 etatu,
- przy okazji zbierano datki na media i na samochód (czyżby stary się zepsuł?).
Grudzień:
- przychód prawie 35000zł,
- pomoc potrzebującym 2900zł,
- czynsz, telefon i inne ponad 4100zł
- 3 osoby pełny etat, 3 osoby 1/2 etatu.
Styczeń:
- przychód ponad 44000zł,
- pomoc potrzebującym 3600zł,
- czynsz i inne ponad 6700zł
- 5 osób pełny etat, 2 osoby 1/2 etatu i 1 osoba na zlecenie.

Co to za fundacja skoro na pomoc najbiedniejszym przeznacza 6% swoich datków?
Jak dla mnie to niezły biznes.

http://mimj.pl/statut_26.03.2013.pdf
http://mimj.pl/media/rozliczenie.pdf

A według niektórych to już podpada pod sekty:
http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php?topic=7651.0

I gdzie ty mnie wysyłasz Mirku? Do fanatyków i ludzi interesu?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 15 sie 2014, 11:57

bardzo interesujace Xenia....z tymi fundacjami to trzeba uwazac..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2014, 12:15

Problem polega na tym, że Kościół dzieli się na dwie części:

Hierarchia, duchowni, kapłani - ci wiedzą, że wierni potrzebują oparcia, bezpieczeństwa, sensu życia. Cynicznie to wykorzystują, materialnie i przez pranie mózgu. Do tego służy np. chrzest niemowląt i wpajanie katolickich idei od wczesnego dzieciństwa, kiedy nie jest jeszcze rozwinięta krytyczna i racjonalna analiza rzeczywistości.

Wspólnota wiernych - są wychowani tak jak rodzice, a ci byli wychowani tak jak dziadkowie, a tamci byli wychowani tak jak pradziadkowie... - na co dzień większość ich czasu pożera praca, praktyczne zagadnienia związane z utrzymaniem, rodziną itd. Nie mają czasu albo udają, że nie mają czasu na myślenie o duchowości. Czują się bezpiecznie w ramach struktur, w jakich funkcjonują od wieków. Do czasu. O śmierci i jej sensie myślą na poważnie dopiero wtedy, kiedy sami poważnie zachorują albo odejdzie ktoś bardzo bliski. Istnieje wtedy szansa, że dokonają niezwykłych i głębokich zmian w swoim życiu, ale niestety przeważnie po traumie następuje powrót do "normalności" - i nic się nie zmienia. Ci ludzie są jak mrówki, które robią to co do nich należy w mrowisku i nic ponadto. Każde pokolenie jest takie samo jak poprzednie. Instynkt i automatyzm wypiera tu dążenie do poznania prawdy i przewartościowania rzeczy zastanych, aby po chwili kryzysu stanąć na lepszym fundamencie i rozwijać siebie na nowo, a poprzez rozwój osobisty rozwijać też otoczenie.

W tym podziale i wzajemnym niezrozumieniu tkwi problem Kościoła. Jeśli zajrzeć w to głębiej, Kościół nie ma racji bytu, bo istota duchowości tkwi w wewnętrznej przemianie ludzi, a nie w papieskich encyklikach. Jest to zresztą rzecz niezależna od jakichkolwiek religijnych instytucji. Każda próba przeobrażania duchowości, transcendencji - tego co najlepsze i wyższe w człowieku, w rzeczy materialne, jest z góry skazana na niepowodzenie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 15 sie 2014, 19:59

Poczytać sobie Xseniu tematy na tym forum nie związane z prośbą o modlitwę.
Wysyłam Cię tam, ponieważ marnujesz swój talent krytykowania KK na forum spirytystycznym. Tam możesz go wykorzystać i poczuć się spełniona jak niektórym otworzysz oczy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 15 sie 2014, 21:00

Troszkę uszczypliwy ten twój post Mirku.
Wątki nie związane z modlitwą w intencji znalazłam może z jeden lub dwa. Po za tym, ci ludzie nie chcą prawdy, bo ją już znają.
Talent krytykowania. Taaa a wydawało mi się, że mam inne talenty, no ale cóż, obcy zawsze będą widzieli więcej. Dziękuję za uzmysłowienie dodatkowego talentu :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 000Lukas000 » 16 sie 2014, 08:09

cthulhu87 pisze:Problem polega na tym, że Kościół dzieli się na dwie części:

Hierarchia, duchowni, kapłani - ci wiedzą, że wierni potrzebują oparcia, bezpieczeństwa, sensu życia. Cynicznie to wykorzystują, materialnie i przez pranie mózgu. Do tego służy np. chrzest niemowląt i wpajanie katolickich idei od wczesnego dzieciństwa, kiedy nie jest jeszcze rozwinięta krytyczna i racjonalna analiza rzeczywistości.

Wspólnota wiernych - są wychowani tak jak rodzice, a ci byli wychowani tak jak dziadkowie, a tamci byli wychowani tak jak pradziadkowie... - na co dzień większość ich czasu pożera praca, praktyczne zagadnienia związane z utrzymaniem, rodziną itd. Nie mają czasu albo udają, że nie mają czasu na myślenie o duchowości. Czują się bezpiecznie w ramach struktur, w jakich funkcjonują od wieków. Do czasu. O śmierci i jej sensie myślą na poważnie dopiero wtedy, kiedy sami poważnie zachorują albo odejdzie ktoś bardzo bliski. Istnieje wtedy szansa, że dokonają niezwykłych i głębokich zmian w swoim życiu, ale niestety przeważnie po traumie następuje powrót do "normalności" - i nic się nie zmienia. Ci ludzie są jak mrówki, które robią to co do nich należy w mrowisku i nic ponadto. Każde pokolenie jest takie samo jak poprzednie. Instynkt i automatyzm wypiera tu dążenie do poznania prawdy i przewartościowania rzeczy zastanych, aby po chwili kryzysu stanąć na lepszym fundamencie i rozwijać siebie na nowo, a poprzez rozwój osobisty rozwijać też otoczenie.

W tym podziale i wzajemnym niezrozumieniu tkwi problem Kościoła. Jeśli zajrzeć w to głębiej, Kościół nie ma racji bytu, bo istota duchowości tkwi w wewnętrznej przemianie ludzi, a nie w papieskich encyklikach. Jest to zresztą rzecz niezależna od jakichkolwiek religijnych instytucji. Każda próba przeobrażania duchowości, transcendencji - tego co najlepsze i wyższe w człowieku, w rzeczy materialne, jest z góry skazana na niepowodzenie.

Bardzo mądra i trafna konkluzja, przyznam że nigdy na to tak nie patrzyłem, i myślałem że jest jeszcze jakaś szansa dla katolicyzmu.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 16 sie 2014, 12:43

Szansa jest. Nie można tylko z nienawiścią do problemu podchodzić, jak rownież z zaślepieniem.

Xsenu, my tu wiemy o grzechach KK i pisanie o tym tutaj z takim jeszcze negatywnym zabarwieniem mija się z celem. Tam natomiast jest to traktowane jako fałszywe oskarżenie KK. Oni potrzebują takiegi apistoła jak Ty.
Polecam Ci tematy:
Zagrożenia duchowe,
Jan od Boga
I to co napisali o filmie "Nasz dom".
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 17 sie 2014, 20:36

Jan od Boga? Znam go...bylam u niego...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi