Determinizm, wolna wola i statystyka :)

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Determinizm, wolna wola i statystyka :)

Postautor: cthulhu87 » 28 kwie 2014, 09:23

Trafiłem dziś na taki artykuł o ludziach, którzy stracili życie w wypadkach drogowych na całym świecie:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 006383,324

Lektura jest zastanawiająca w kontekście naszych wolnych wyborów.

I tak: patrząc na statystyki widzimy, że każdego roku, mimo pewnych wahań są one do siebie zbliżone. Podobnie z proporcjami (ile ginie rowerzystów, ile pieszych, ile kierowców itd).

Z drugiej strony spirytyzm uczy, że podejmujemy wolne decyzje o sobie. My decydujemy czy tego i tego dnia wsiądziemy do samochodu, czy będziemy skupiać się na drodze (znam osobę, która jechała samochodem i pisała smsa hehe). A z drugiej strony co roku ktoś z nas ginie. W wymiarze jednostkowym to może być rezultat naszej nieuwagi, braku koncentracji, popełnionych błędów (np. wypicie alkoholu przed jazdą), błędu ze strony innego kierowcy... ale z drugiej strony przychodzi na myśl wrażenie, że niezależnie od tego część z nas musi "wypełnić" tabele statystyczne. Statystyki co roku są podobne, zmieniają się oczywiście (w dłuższych okresach widzimy tendencję spadkową albo wzrostową), ale jednak musi co roku zginąć przynajmnniej taka i taka liczba ludzi... czy nie mamy zatem do czynienia z determinizmem, rodzajem przeznaczenia zależnego od uwarunkowań takich jak liczba samochodów, jakość dróg, wielkość populacji itd.?

Nieco podobna sytuacja jest z samobójstwami. Co roku nieubłagane prawo "statystyki" musi znaleźć bardzo zbliżoną liczbę ludzi, którzy mają popełnić samobójstwo. Co roku musi zachować się też proporcja samobójstw (niezmiennie dominują powieszenia) - a z drugiej strony niby każdy z nas decyduje o sobie. A więc giniemy bo i tak mamy zginąć?
Przykładowa tabelka (dot. proporcji płci samobójców w Kanadzie) :) :
Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Determinizm, wolna wola i statystyka :)

Postautor: juniperus » 04 maja 2014, 17:12

Mówią, że w przyrodzie musi istnieć równowaga. Myślę, że istnienie świata jest oparte nie tylko na naszej wolnej woli, ale podlega pewnemu prawu równowagi, które musi być zachowane, by to wszystko jakoś mogło się kręcić. Można by zapytać, dlaczego samobójstwa miałyby być częścią tej równowagi? No właśnie. Coś czuje mi się, że cały układ setek miliardów zależności, panujących pomiędzy ludźmi, sytuacjami i wydarzeniami jest tak bardzo złożona i skomplikowana, że trudno je jednoznacznie określić i wyjaśnić. Niemniej jednak, to ciekawe spostrzeżenie Marcin.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 06 maja 2014, 16:33

Marcin , tabelka to tabelka , obrazuje smutną rzeczywistość , nie ma tu nic magicznego, nadnaturalnego i metafizycznego

jak porównasz tabelki z innych krajów to liczby są inne , bo na zachodzie mają lepsze drogi , wyższą kulturę jazdy.

Wszystko ma swoją naturalną przyczynę , natomiast nie wszystko kontrolujesz, nagłe załamanie pogody, gorsze samopoczucie (słaba koncentracja) , nagła awaria w samochodzie ; są rzeczy na które nie masz wpływu

Natomiast nie czarujmy się , jak zobaczysz na inną tabelkę - jakie są powody wypadków to najwięcej wynika z głupoty ludzkiej a nie interwencji Bożej.

Więc: TAK - zasadniczo wolna wola i jej nieubłagane statystyczne wyniki.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 07 maja 2014, 08:37

Ale ta statystyka przedstawiona na wykresie to poziom samobójstw, a nie śmierci ogólnie.

Ciekawostką jest, że ten poziom samobójst jest bardzo stały.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 08 maja 2014, 14:18

stefan12 pisze:Ale ta statystyka przedstawiona na wykresie to poziom samobójstw, a nie śmierci ogólnie.

Ciekawostką jest, że ten poziom samobójst jest bardzo stały.

Jako społeczeństwo, żyjemy w takich samych warunkach co roku, liczba bezrobotnych, samotnych , liczba ludzi z różnymi chorobami, liczba ludzi z problemami np. nałogami - te liczby są mniej więcej stałe więc poziom samobójstw też jest stały bo ludzie nie radzą sobie z takimi trudnymi sytuacjami - niestety.

Widać po wykresie że mężczyźni dużo gorzej sobie radzą i często wybierają nieszczęsną opcję .
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 09 maja 2014, 08:07

W sumie to dość stały poziom samobójstw może mieć spirytystyczne wyjaśnienie.
Ziemia jako miejsce inkarnacji dość niskich duchów, będzie miała ten odsetek dość wysoki i stały. Zapewne duchy które w trakcie życia na Ziemii osiągnęły wyższy poziom moralny, potem inkarnują w lepszych światach.

A Ziemia to swoisty "czyściec", więc rajem nie jest i nie będzie.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Sebastian » 13 maja 2014, 19:05

Bardzo trafne pytanie! Niestety, sam nie wiem jak to można uzasadnić w spirytystyczny sposób.
Dodatkowo na uwagę zasługuje stała dysproporcja między kobietami i mężczyznami.

Warto byłoby się przyjrzeć jaka była sytuacja (statystycznie) tych osób i co nimi kierowało. Być może w źródle tkwi odpowiedź.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2014, 20:55

Coś z nieco innej beczki:

Obrazek

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2014, 21:02

I jeszcze samobójstwa

Obrazek
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 14 maja 2014, 08:48

... i co Marcinie z tego wynika ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi