Kosciol Katolicki

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Kosciol Katolicki

Postautor: Nikita » 12 gru 2013, 13:07

Czy kosciol szykanuje spirytystow w jakis sposob? Nie mieszkam w Polsce wiec trudno mi to ocenic....w Niemczech religia jest prywatna sprawa kazdego czlowieka ale w Polsce to chyba muis byc wieksza presja ze strony katolikow? Czy sie myle? odczuwacie to jakos?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Kosciol Katolicki

Postautor: juniperus » 12 gru 2013, 18:15

Jak porozmawiam z księdzem w 2014 r, który przyjdzie do mnie po kolędzie, to odpowiem Ci na to pytanie ;)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 12 gru 2013, 21:23

:) czego się spodziewasz ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danvue » 12 gru 2013, 21:30

Iza, jeszcze pokropi Cię wodą święconą ;D
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: megan6 » 12 gru 2013, 21:36

Ja uważam że ksiądz prawdziwej wiary nie potępił by nikogo za jego wierzenia i starał by się zrozumieć a nawet wierzyć że tak jest... ale niestety mało jest takich osób.
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 13 gru 2013, 12:23

Ja mam wielki problem, bynajmniej nie z księżami, ale z dziećmi. Mój młodszy w maju powinien podejść do komunii. Nie wiem czy powinien. Ja nie wierzę w KK. Mąż nie wierzy w KK. Starszy syn był w komunii, my jesteśmy po ślubie kościelnym, ale czy młodszy powinien iść do komunii, o tym nie jestem przekonana. Powtarzam synowi, że to on decyduje, a on zmienia zdanie 20 razy na dzień. Z drugiej strony, jeśli nie będzie komunii, to chyba Świąt Bożego Narodzenia też nie powinno być. Hipokrytką raczej nie jestem, ale dzieci się buntują, bo nie będzie prezentów. I jak coś takiego rozwiązać? :?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 13 gru 2013, 13:38

no jak starszy decyduje o sobie , no to młodszy też powinien :lol:
Ja swoich nie chrzczę, na religię nie wyślę (to i problem komunii odpada), - zasadniczo nie chcę żeby KK wpajało w nie swoją średniowieczną religijność i dogmaty

Co do świąt - nie ma tu żadnego problemu , to nie jest święto katolików , świętujemy urodziny Jezusa który był postacią historyczną i myślę ważną nie tylko dla chrześcijan i każdy ma do tego prawo
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 13 gru 2013, 13:49

Moja corka miala komunie ale wsumie nic z tego nie wyniosla i teraz czesto mnie pyta po co to wsyzstko bylo....moj maz sie uparl aby dziecko poznalo wartopsci chrzescijanskie....no i na religie chodzi....Swieta obchodzimy ale wlasnie w tym duchu chrzescijanskim tak jak to prtzedstawia Krzysztoff....

tez nie mam slubu koscielnego i dobrze mi z tym...a moj maz wystapil z kosciola...tutaj latwiej ze wzgledu na podatki.... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 13 gru 2013, 16:30

Masz rację, niech syn sam się zdecyduje, a jeśli się waha, to niech idzie na Komunię. W tym wieku jest ważne dla dziecka, by nie być za bardzo innym od równieśników. Wiecie, tak sobie myslę teraz, że Komunia pierwsza to jest święto przystąpienia po raz pierwszy do komunii św. Takie uroczyste rozpoczęcie nowego etapu w życiu, gdy człowiek jest już na tyle duży, że potrafi odróżnić dobro od zła i musi zacząć się z tego rozliczać :)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 13 gru 2013, 17:07

megan6 pisze:Ja uważam że ksiądz prawdziwej wiary nie potępił by nikogo za jego wierzenia i starał by się zrozumieć a nawet wierzyć że tak jest... ale niestety mało jest takich osób.

I ja właśnie zamierzam w styczniu zaryzykować i sprawdzić. Przyznam się do spirytyzmu, a co tam... zobaczymy, jak zareaguje i co sobą reprezentuje szanowny ksiądz proboszcz tutejszej parafii. :D Właściwie doszłam do wniosku, że nie ma sensu dłużej ukrywać mojej filozofii życiowej bo i nie ma czego się wstydzić.

Co do świąt, również zgadzam się z Krzysiem, to wspomnienie narodzin Jezusa, którego spirytyści ogromnie szanują i który jest dla nas wzorem do naśladowania i nauczycielem. Wielkanoc to również święto oparte na osobie Jezusa. Oba więc jak najbardziej powinniśmy obchodzić. Nic jednak na siłę, każdy niech robi według własnego uznania.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi