Mediumizm a nałogi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Mediumizm a nałogi

Postautor: kakofonia myśli » 23 kwie 2013, 21:10

No właśnie, od pewnego czasu chodzi za mną to pytanie (wiem, że na spotkaniu Zbyszek coś na ten temat napomknął, ale niestety z powodu mojego genialnego netu ominęła mnie ta część). Dlaczego medium nie powinno palić? Tak, wiem, że ze spirytystycznego punktu widzenia to rodzaj samobójstwa, ale chodzi mi raczej o to, czy może to w jakimś stopniu zakłócać przebieg kontaktów lub, czy kontakty u medium palącego mogą wywołać jakieś fizyczne niedogodności?
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Re: Mediumizm a nałogi

Postautor: cthulhu87 » 23 kwie 2013, 21:15

Majka - kopcisz jak kominy w Nowej Hucie za Bieruta, nie tłumacz się. Papierosy odstraszają żywych i umarłych 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kakofonia myśli » 23 kwie 2013, 21:16

Hahahhaa...ale rzucam :roll: Permanentnie 8-)

"odstrasza żywych i umarłych" - a co, już Cię odstraszyłam? :lol:
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 23 kwie 2013, 21:26

Mnie nie przeszkadza, ale są osobniki, którzy codziennie spożywają tran, noszą bawełnianą bieliznę i nie lubią się biernie zaciągać.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: goska82 » 23 kwie 2013, 21:35

:lol: :lol: :lol: Fajny jesteś :D
A alkohol?
goska82

Postautor: cthulhu87 » 23 kwie 2013, 21:47

niektórzy po alkoholu faktycznie zachowują się jak w transie, ale nie polecałbym mediom tej przyjemności
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zbyszek » 23 kwie 2013, 22:57

kakofonia myśli pisze:No właśnie, od pewnego czasu chodzi za mną to pytanie (wiem, że na spotkaniu Zbyszek coś na ten temat napomknął, ale niestety z powodu mojego genialnego netu ominęła mnie ta część). Dlaczego medium nie powinno palić? Tak, wiem, że ze spirytystycznego punktu widzenia to rodzaj samobójstwa, ale chodzi mi raczej o to, czy może to w jakimś stopniu zakłócać przebieg kontaktów lub, czy kontakty u medium palącego mogą wywołać jakieś fizyczne niedogodności?

W sobotę mówiłem o piciu paleniu i innych nałogach, z tego względu jak wspominasz, jest to pewien rodzaj samobójstwa. Osoby mające takie skłonności w następnych wcieleniach będą borykać się z podobnym problemem, dlatego polecałem w miarę możliwości, by zaczęły walczyć z tym, by w późniejszym czasie, nie wpaść jeszcze raz w ten nałóg. Odnośnie medium, nic nie mówiłem, ale takie nałogi mogą przyciągać duchy o podobnych skłonnościach.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 24 kwie 2013, 19:43

kakofonia myśli pisze:Dlaczego medium nie powinno palić? Tak, wiem, że ze spirytystycznego punktu widzenia to rodzaj samobójstwa

Można mniemać, że zły stan zdrowia źle wpływa na medialność, ale z moralnego punktu widzenia nie ma to żadnego znaczenia. Medialność nie wynika z czystości ducha, lecz z właściwości ciała biologicznego człowieka.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Krzysztoff » 24 kwie 2013, 20:26

W dokumencie Międzynarodowej Rady Spirytystycznej dotyczącej spotkań mediumicznych jest napisane krótko
"Palenie i napoje alkoholowe powinny być zabronione w grupie,..."
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: goska82 » 24 kwie 2013, 21:16

"Medialność nie wynika z czystości ducha, lecz z właściwości ciała biologicznego człowieka"

Czyli co? Stan ducha (rozwój duchowy) w danym wcieleniu nie ma żadnego znaczenia u osób będących mediami? Zależy to tylko od naszego ciała fizycznego? Nie bardzo rozumiem :?
goska82

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi