Rozwinięcie się spirytyzmu !?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Rozwinięcie się spirytyzmu !?

Postautor: Nikita » 29 mar 2013, 19:11

Moim zdaniem kazdy z nas ma cos do powiedzenia, jakas wiedze, jakies zrodlo poznania i wymienianie tej wiedzy na pewno nam wszytskim posluzy....dlatego przy okazji prosze aby nie nazywac mnie "ezoterykiem" tylko dlatego , ze inaczej mysle....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 29 mar 2013, 19:36

Musimy jednak ciągle pamiętać, że spirytyzm nie jest czymś nowym - jest tylko zbiorem informacji, które pojawiły się na przestrzeni dziejów - od starożytności po połowę XIX wieku.
To, co zrobił Kardec z pomocą Duchów (albo odwrotnie, nie wiem szczerze jak to powiedzieć :) ), to pedagogicznie ułożył wszystkie zasady w łatwo przyswajalną całość.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kakofonia myśli » 29 mar 2013, 20:11

Voldo pisze:jest tylko zbiorem informacji, które pojawiły się na przestrzeni dziejów - od starożytności po połowę XIX wieku.

A cóż tak magicznego było w połowie XIX wieku, że przestały się pojawiać? Bo ja myślałam, że nadal się pojawiają ;)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 29 mar 2013, 20:20

Nawiązuję tutaj do 5 podstawowych książek ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 30 mar 2013, 08:29

kakofonia myśli pisze:Drogi Łukaszu,
Nie chodziło mi o to, gdzie i przez kogo został skodyfikowany Spirytyzm. Chodziło mi o to, że abstrahując od literatury Spirytyzm możemy także odnaleźć w życiu.
Według Twojego toku myślenia nie są nam potrzebna centra spirytystyczne - bo Spirytyzm został już nazwany i skodyfikowany; przekazy od Duchów - bo przecież Spirytyzm został już nazwany i skodyfikowany; jakiekolwiek dyskusje na temat Spirytyzmu - bo przecież został już nazwany i skodyfikowany. Więc nie powinien iść dalej, nie powinien się rozwijać, bo wszystko, co miało już zostać powiedziane zostało nazwane, skodyfikowane i spisane :?
Nie bardzo rozumiem :( Nie nazywam Spirytyzmem ani Okultyzmu, ani Spirytualizmu, ani Katolicyzmu, ani teorii Danikena :) Po prostu powiedziałam, że zgodnie ze Spirytyzmem wszyscy jesteśmy Duchami ( wcielonymi lub nie, to nieistotne w tej chwili) w związku z tym każdy z nas intuicyjnie zna odpowiedzi na pewne pytania (i to również jest zgodne z doktryną Spirytyzmu) :)
JA tam siadam na czterech szacownych i nie mam problemu :lol:

Źle mnie trochę zrozumiałaś, nie mówię że nie mamy się rozwijać, ale trzeba nadawać słowu prawdziwy sens. Często nasze przeczucia lub pojedyncze informację podpadają bardziej pod spirytualizm.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 30 mar 2013, 08:33

Voldo pisze:Musimy jednak ciągle pamiętać, że spirytyzm nie jest czymś nowym - jest tylko zbiorem informacji, które pojawiły się na przestrzeni dziejów - od starożytności po połowę XIX wieku.
To, co zrobił Kardec z pomocą Duchów (albo odwrotnie, nie wiem szczerze jak to powiedzieć :) ), to pedagogicznie ułożył wszystkie zasady w łatwo przyswajalną całość.

Spirytyzm jest nowy, jest filozofią stworzoną przez Kardeca, choć wyłonił się z spirytualizmu.
Nawet Russel Wallace mówi o "nowoczesnym Spirytyzmie".

Każdy Spirytysta jest Spirytualistą, ale nie każdy Spirytualista jest Spirytystą :)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 30 mar 2013, 08:46

Owszem, jest nowy. Ale jak popatrzysz na przeszłość, to ktoś gdzieś już o tym wszystkim mówił :)
Jednak trochę u Greków, trochę u Rzymian, trochę gdzie indziej - wszystko to było rozbite - a spirytyzm to poskładał.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi