000Lukas000 pisze:Czy to są prawdziwe wizję? Raczej wątpię.
Ja nie jestem aż tak sceptyczny. Z literatury spirytystycznej wiemy, że Duch jest w stanie wytworzyć sobie w zaświatach własną rzeczywistość, w której niektóre dusze potrafią utknąć nawet na bardzo długo. Jak już ktoś tutaj wspomniał, może wiązać się to np. z przekonaniami religijnymi. Ponadto zaświaty zawsze komunikują się z ludźmi w taki sposób, aby przekazywane informacje były rozumiane, więc różnią się one w zależności od kultury i wychowania odbiorców.
W związku z powyższym należy brać pod uwagę możliwość (według mnie bardzo prawdopodobną), że niektóre wizje np. podczas śmierci klinicznej, są człowiekowi narzucane. Jeśli komuś śmierć kojarzy się z tunelem, to czemu by nie pokazać mu tego tunelu, jeśli chcemy zasugerować adresatowi informacji, że zmarł? Jeśli Bóg chce kogoś poinformować, że egoizm prowadzi do zguby, może np. w bardzo obrazowy sposób pokazać człowiekowi wierzącemu w piekło męki dusz potępionych.
Dzieciom w przedszkolu przedstawia się świat za pomocą prostych, kolorowych rysunków, a nie wzorów chemicznych.