Co jest po smierci..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Co jest po smierci..

Postautor: atalia » 31 mar 2011, 17:32

Po prostu dlatego,że kibelek został stworzony przez człowieka,a minerał nie...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 31 mar 2011, 18:31

atalia pisze:Po prostu dlatego,że kibelek został stworzony przez człowieka

A z czego został stworzony materiał na ten kibelek? 8-)

Cóż, jest to, przynajmniej dla mnie, trochę przerażające, że kiedyś mogłem być sedesem czy książką... Czy też nawet woreczkiem foliowym! :?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: tadyszka » 31 mar 2011, 18:44

ja pamietam ze w księdze duchów jest napisane o prostych duszach ktore zajmują się zjawiskami przyrody(np. takimi jak wiatr).
chico xavier w swoich przekazach mówil o reinkarnacji: " zwierze kroczy by stac cie człowiekiem, człowiek aniołem"
sadze ze to wszystko lączy sie w logiczna całośc.

kazde zycie, kazde stworzenie i kazdy przedmiot musi miec jakis sens istnienia
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 31 mar 2011, 18:53

Ale bez przesady. Jak tak dalej pójdzie, to cofniemy się do animizmu pierwotnych społeczeństw, zaczniemy budować totemy i upatrywać duchów w najbardziej absurdalnych miejscach i procesach. Jeśli przeciwnicy spirytyzmu mawiali, że może stanowić on nawrót do zabobonu, to musiałbym się z nimi zgodzić, gdyby spirytyści doszukiwaliby się duchów w nieożywionej materii. ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zbyszek » 31 mar 2011, 22:54

Voldo pisze:No i właśnie pytanie powstaje na jakiej zasadzie miałaby ewolucja następować.

Żeby wytłumaczyć moje rozumowanie należy zrozumieć jedna rzecz, która jest podstawa istnienia całego wszechświata. A mianowicie fakt ze wszystko co nas otacza jest energia.
Zaczynając od minerału, osoby które znają właściwości minerałów wiedza ze posiadają one możliwość kumulacji energii, mogą one przyjmować i oddawać ładunki, które w określony sposób mogą przechodzić na rośliny. Rośliny które przyjmą taki ładunek zaczynają rosnąc, nabierając odpowiednich form, rozwijając się doskonalą energie nabyta. Energia taka ma już początki bytu życiowego, a znając prawa natury ze w przyrodzie nic nie ginie, byt życiowy po odpowiednim swoim rozwoju przechodzi w ciało zwierzęcia, gdzie następuje dalszy jego rozwój . Po odpowiednich transformacjach byt energetyczny w ten sposób stworzony uzyskuje nazwę duszy.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 31 mar 2011, 23:03

Zbyszek pisze:Po odpowiednich transformacjach byt energetyczny w ten sposób stworzony uzyskuje nazwę duszy.

Hm, czy dobrze odczytuje, że z tego wynika, iż to nie Bóg tworzy duszę?

Tylko... Natura?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 01 kwie 2011, 07:50

Voldo a dlaczego uwazasz, ze rosliny i mineraly nic nie moga zdzialac? Mineraly i rosliny bardzo duzo dzialaja...moze to wszytsko zostalo tak pomyslane abysmy sluzyli sobie wzajemnie...mineraly i rosliny sluza tej Ziemi i innym istotom...dzieki nim mamy pozywienie i wogole zycie jest mozliwe...

Uwazasz, ze jak ktos lub cos nie pisze wierszy czy nie zarabia pieniedzy to nie dziala? Spojrz glebiej a zobaczysz, ze zlozonosc tego swiata ma gleboki sens...

A co do tego czy Natura stworzyla mineraly i zycie na Ziemi to takze sie z tym zgadzam...ale kto stworzyl Nature i jej prawa?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: methyl » 01 kwie 2011, 08:59

Voldo pisze:Hm, czy dobrze odczytuje, że z tego wynika, iż to nie Bóg tworzy duszę?

Tylko... Natura?

Przecież nie ma nic złego w tym, że Duchy mogłyby tworzyć się same na mocy PRAW NATURY stworzonych przez STWÓRCĘ.
Czy Ziemia została stworzona w obecnej postaci bezpośrednio przez STWÓRCĘ, czy tez jej powstanie jest rezultatem działania PRAW NATURY (bardziej własciwa nazwa powinna brzmieć PRAWA BOSKIE ;) )?
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: luna » 01 kwie 2011, 09:05

fakt ktoś musiał zacząć i to mogł być Bóg
a dalej to już samo się tworzy albo raczej ludzie tworzą zgodnie z wolą Boga - czyńcie sobie ziemię poddaną
Awatar użytkownika
luna

Postautor: Voldo » 01 kwie 2011, 15:41

Nikita pisze:Voldo a dlaczego uwazasz, ze rosliny i mineraly nic nie moga zdzialac? Mineraly i rosliny bardzo duzo dzialaja...

Nie wiem, może i kamyczki też coś robią, nie jestem biologiem czy innym takim, żeby takie coś wiedzieć :)
Jeśli ktoś mi pokaże dowody na to, że kamienie też mają duszę, to będę skłonny w to uwierzyć. Jak na razie będę bazował na tym, co widziałem w KD:
587. Czy roœliny czują? Czy cierpią, gdy się je okalecza?
„Rośœliny odbierają bodŸźce fizyczne w trakcie działania na materię,
lecz nie posiadają zmysłów; w związku z tym nie odczuwają bólu”.

588. Czy siła przyciągająca jedne rośœliny do drugich jest niezależna
od ich woli?
„Tak, bo przecież rośœliny nie myśœlą. Jest to mechaniczna siła materii
działającej na materię: roœśliny nie mogą się jej przeciwstawić”.

Jak dla mnie nie wskazuje to na posiadanie duszy przez rośliny. A co dopiero przez minerały.
Ale jak mówiłem - zobaczę dowody, będę mógł zmienić zdanie.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi