autor: Achill » 05 lis 2015, 20:43
a jak sądzicie z czego wynikała pierwotnie zasada ze niektóre filmy nie były dozwolonoe dla osób niepełnoletnich? ze względu na obrazki czy dlatego iż obejrzenie go wymaga pewnej emocjonalnej dojrzałości.
Mnie się zdarza oglądać horrory. większość mnie śmieszy. Ale niektóre są godne uwagi... jako filmy. Dawno już nie miałem jakiegoś dołka po horrorze. Bo wiem ze to fikcja, nakręcone żeby ludzie poszli do kina, kupili dvd itp. itd. bo to uzaleznienei do adrenaliny.
osobiście uwielbiam thrillery - zdecydowanie inteligentniejsze kino, lawirujące czasem na granicy horroru i niejednokrotnie zdecydowanie mocniejsze. Ale równeż bardziej dokładne... dające do myślenia i uczące nas często ze czasem o co się zdaje dobrym rzowiązaniem jest dobre tylkoz pozoru... rozwiazuje problem tu i teraz ale tak naprawdę stoimy w miejscu - nie rozwijamy się. ot takie filmy ku przestrodze.
A generlanie filmy wszelkiej maśćie czy to głupawe komedie, dramty obyczajowe, kino familijne czy horrory należy oglądać tylko gdy się jest odpowiednio dojrzałym emocjoalnie.
Hansel napisałeś że ludzie obejrzą horrory a potem się boją duchów.
Ludzie się boją tego co nieznane. horrory tylko na tym żerują, pobudzają "demony", a niektórzy ludzie lubią się bać...
Caly trick żeby temu nie ulec polega na tym czy pozwolisz sobą manipulować czy nie
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek