Zło

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Zło

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 12:06

Może to jest pytanie dość ogólne i filozoficzne ale zastanawia mnie ten problem skąd się na świecie w ogóle wzieło zło ? To znaczy czemu niektórzy ludzie je wybierają ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Zło

Postautor: cthulhu87 » 11 mar 2015, 12:34

A jakbyś zdefiniował zło? I czy zło to np. śmierć zadana człowiekowi przez człowieka czy również śmierć z powodu np. trzęsienia ziemi? Czy cierpienie zawsze jest złem, a może rzadko jest złem? Najpierw warto się zastanowić nad samym pojęciem, o którym chcemy pomówić. Na początek dyskusji proponuję tak zrobić.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 13:14

Mnie chodziło o zło jako pojęcie moralne, tutaj zresztą wchodzimy w problem jak rozróżnić dobro od zła.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 11 mar 2015, 15:01

Wiadomo, że zło jest pojęcie moralnym. Ale o co konkretnie chodzi?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 16:27

Na właśnie definicje zła moga być różne http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82o

To oznacza trzeba ma początku tej dyskusji ustalić definicję zła według Spirytyzmu.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 05 kwie 2015, 09:46

cthulhu87 pisze:Wiadomo, że zło jest pojęcie moralnym. Ale o co konkretnie chodzi?
Bóg jest nieskończenie dobry zatem zło nie może pochaodzić od niego skąd zatem biorą się ludzie któży zupełnie świadomie wybierają zło i np krzywdzą innych ludzi ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 05 kwie 2015, 09:56

Bo zło kreuje tylko człowiek. To on jest jego ojcem :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 05 kwie 2015, 10:22

W takim razie można powiedzieć że zło jest tylko brakiem obecności Boga i jego jakby odrzuceniem ? Ale czemu są ludzie któzy się na coś takiego decydują ? Przecież doświadczenie zyciowe powinno im podpowiadać że to się nigdy nie kończy dobrze nawet jesli nie wierzą w życie po śmierci to ta zasada działa też w życiu doczesnym.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 05 kwie 2015, 10:58

Moim zdaniem zlo wynika z egoizmu ludzkiego...oraz niewiedzy. Gdyby ludzie wiedzieli jakie konsekwencje przynosi z soba czynienie zla to pewnie nie byloby az tyle zla na tym padole...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 06 kwie 2015, 12:37

Więc wszystko co złe pochodzi właśnie od człowieka z jego niedoskonałości a Szatan jest tylko jego personifikacją która została wymyślona po to żeby ludzie mieli na kogo zwalać winę za swoje błędy...
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2015, 13:06 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Hansel

Następna

Wróć do Religia i filozofia