Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Luperci Faviani » 12 lis 2010, 13:46

Nikita pisze:ja znam muzulmanow bo mieszkam w kraju gdzie jest ich wielu. Moja znajoma Turczynka , ktora bardzo lubie opowiadala mi o traktowaniu kobiet przez mezczyzn...wiec ja bajek nikomu nie wciskam...znam to z opowiadan zywych ludzi....

Nie kwestionuję twojej wiedzy na temat muzułmanów i wiem, że zbyt często teoria daleka jest od praktyki. Tak, jak chrześcijanin może dopuszczać się okropności, tak i muzułmanin nie jest od tego wolny, ale nie daje to nam prawa do przekreślania islamu jako takiego. Możesz nie lubić Arabów, ale sugerowanie, że Koran to samo zło nie jest w porządku.

Nie wiem czy czujesz się spirytystką, ale gdy ja słyszę od ludzi znających mój światopogląd, że spirytyzm to zło, opierając się jedynie na stereotypach, to delikatnie mówiąc jest mi przykro. W taki sam sposób przedstawia się islam i ja nie zamierzam tego akceptować.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 14:35

Luperci napisal:
Tak się przypadkiem składa, że znam historię Mahometa, ale Koran też znam, w przeciwieństwie do Ciebie, droga koleżanko.
[

oto Twoja odpowiedz, ze Koran znasz.....a tu sie okazuje, ze nie znasz doglebnie tylko czytales....

Ja tez znam historie Mahometa i historie rozprzestrzeniania sie tej religii na swiecie....i czytalam urywki koranu, np o tym, ze maz moze bic zone...do czego to prowadzi wiemy z prasy...do oblewania kobiet kwasem, podpalania i bicia...i nie sa to tylko odosobnione przypadki...a mezowie zostaja bezkarni...bo takie jest prawo w panstwach muzulmanskich....ja dziekuje za takie prawo....mezczyzni sa panami i wladcami kobiet.

Tutaj w Niemczech czesto zdarzaly sie tzw honorowe zabojstwa: ojciec i bracia zabijali corke, siostre bo miala chlopaka niemuzulmanina...oto jaka to pokojowa i wspaniala religia...i to sa fakty z zycia wziete....i zaden muzulmanin nie protestuje przeciw takiemu czemus...natomiast jak ktos cos na nich powie lub skrytykuje to zaraz podnosza wzburzone glowy...

Jan nic nie wymyslam...

Moze poczytam sobie koran...

W Biblii jest takie zdanie po uczynkach poznacie ich. Historia Mahometa i jego poczynan jest znana...wiec ja po jego uczynkach muwie, ze to nie jest zaden swiety.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 15:04

Nikita,o to właśnie mi chodziło,gdy opisywałam Złoty Pałac-złoto,a za fasadą pustka...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 15:08

A tak w ogóle,to pomyslcie,jak wyglądałby świat,gdyby wszyscy byli spirytystami ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 12 lis 2010, 15:20

Nie wydaje mi się, aby ludzie już dojrzeli do tego, żeby powszechnie przyjmować spirytyzm.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 15:26

Ryszard Kapuscinski chyba lubi swiat islamski ... wklajam link aby zakonczyc ten temat na pokojowo: http://www.kapuscinski.info/wywiady/59, ... u-zet.html

Mimo to ja nie przepadam za islamem...no ale zyjemy na Ziemi, w jednym z nizszych swiatow, w kali judze czyli w ciemnej epoce...wiec nie ma sie co spodziewac ze powstana tu etyczne religie...jest co jest...moze rzeczywiscie nalezy zaakceptowac to co jest...ale jakos nie umiem w pelni...no coz...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 15:33

Jeszcze jeden pokojowy link na temat islamu: http://www.miesiecznik.znak.com.pl/kapuscinski512.html

Szanuje Kapuscinskiego dlatego go wklejam...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 12 lis 2010, 16:25

Nikita pisze:Luperci napisal:
Tak się przypadkiem składa, że znam historię Mahometa, ale Koran też znam, w przeciwieństwie do Ciebie, droga koleżanko.
[
oto Twoja odpowiedz, ze Koran znasz.....a tu sie okazuje, ze nie znasz doglebnie tylko czytales....

Znam, ale przecież nie robię z siebie eksperta. Co to za argumenty!? Czy na tym ma polegać konstruktywna dyskusja?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 17:04

W Kościele Rzymskokatolickim Biblii nie wolno było czytać przez wieki. Obecnie wolno ale i tak tzw. św. Tradycja wyjaśni wiele z tego co w katolicyźmie jest sprzeczne lub niezwiązane z Biblią. A przecież katolicyzm chrześcijaństwem jest, zdaniem nie wszystkich ale z pewnością wielu ...

Ale czy żeby znać ten akurat Kościół trzeba znać Biblię ? Moim zdaniem, nie ... Ilu ja tam spotkałem wiernych bywających w kościele (z reguły parafialnym) znacznie częściej niż tylko w niedzielę którzy mieli podstawowe problemy z odnalezieniem w Biblii Tysiąclecia np. Księgi Izajasza (to był mój ulubiony probierz wszak wielkim prorokiem był :) ).

Księża pytani o ten stan rzeczy mówili z reguły o potrzebie roztropności duszpasterskiej ...

A niektórzy uważają że masą rządzić łatwiej kiedy jest ciemna ...

Czym innym jest chęć poznania tekstu uważanego za objawiony a czym innym chęć władzy ...

Biblia, Koran, inne ... A ludźmi rządzi się podobnie tu czy tam ...

:)

Czy to nie oczywiste ?

Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 17:11

atalia pisze:A tak w ogóle,to pomyslcie,jak wyglądałby świat,gdyby wszyscy byli spirytystami ;)

cthulhu87 pisze:Nie wydaje mi się, aby ludzie już dojrzeli do tego, żeby powszechnie przyjmować spirytyzm.

Ciekawie wypowiadają się na ten temat niektórzy nauczyciele buddyjscy. Otóż podkreślają że buddyzm człowieka wybudza ze snu do którego ułożono go w dzieciństwie. Ale czy będzie chciał być przebudzony czy raczej spać dalej - to zależy od niego.

ps.: Przypomniałem sobie o tym czytając "Czym jest spirytyzm" Allana Kardeca.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia