Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Postautor: sigma » 15 lis 2010, 20:02

Medytacja może być moim zdaniem uważana za narzędzie poznawcze.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 15 lis 2010, 22:22

To zleży,co dla kogo jest wazne.Jeśli medytacja nie upewnia o istnieniu " życia po życiu",a przynajmniej w jakimś stopniu nie przybliża nam tej wiedzy,dla mnie odpada,i tyle.

A zawiodła na całej linii mnie,wlaśnie w sprawie dostępu do ,jak to ujął Sigma,pozadoczesności.Myślałam,że jest to jakieś narzędzie poznania,a jeśli nie,to klops.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 15 lis 2010, 22:46

atalia pisze: ... Jeśli medytacja nie upewnia o istnieniu " życia po życiu" ...

:shock:

atalia pisze: ... zawiodła na całej linii ... w sprawie dostępu do ... pozadoczesności ...

:shock:

atalia pisze: ... klops ...

8-)

Atalio: nie musisz medytować.

:D
Piotr

sigma

Postautor: Voldo » 15 lis 2010, 23:19

Nikita pisze:Ludzie chyba w pewnym sensie potrzebuja roznych rytualow...

Niektórych ludzi pewnie odprawianie rytuałów bardziej... angażuje... przez co może bardziej żarliwie i szczerze się modlą (tak dla przykładu).

I powiem Wam, że tekstu tu tyle, że dawno nie widziałem takiej ilości postów :)
Chcę napisać odpowiedź, a tu widzę, że jeszcze 2 strony do przeczytania. Nie żebym narzekał, nie nie, za nic :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nangaparbat » 16 lis 2010, 01:09

A co z tymi ktorym medytacja dala oswiecenie ? Moze sie myle ale medytacja jest obecna w kazdej religii i to ze na poczatku jest troche uciazliwa ze wzgledu na nasz balagan w glowie... mysle ze z czasem gdy osiaga sie wewnetrzyny spokoj to medytacja moze dac nam niesamowicie wiele korzysci i ulatwic dostep do samopoznania i co za tym idzie do oswiecenia... jak nie w tym zyciu to w nastepnym :")
Nangaparbat

Postautor: sigma » 16 lis 2010, 05:11

Dokładnie tak.
Piotr

sigma

Postautor: Nikita » 16 lis 2010, 08:29

nic dodac nic ujac Nangarpat....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 16 lis 2010, 08:46

Ja nie jestem zbyt zaawansowana w medytacji ale sa osoby, ktore wlasnie dzieki jodze i medytacji dostapily roznych wizji i umiejetnosci...

Spirytyzm i rozwoj duchowy....ja poznalam troche jednego i troche drugiego i widze, ze te dwie filozofie nie zaprzeczaja sobie ale uzupelniaja sie.

Tylko metody sa inne....bo w spirytyzmie jest to kontakt z duchowymi bytami a w rozwoju duchowym sa to rozne praktyki duchowe i medytacyjne....takze mantry, modlitwa, kontemplacja i inne....Trzeba tez dodac , ze jak ktos jest bardzo zaawansowany w medytacji to sam doswiadcza roznych poziomow astralnych....moze przenoscic swoje cialo astralne w rozne miejsca....

Ja pisze uczciwie, ze sama jeszcze nie moge tego potwierduis ale czytalam na ten temat....

Sa rozne sciezki dlatego szanujmy sie i nie mowmy, ze tylko moje jest lepsze a to inne to klapa...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 16 lis 2010, 09:29

Kompletnie nie rozumiem,dlaczego rozróżniasz spirytyzm od rozwoju duchowego.Czyżby spirytyzm nie dążył do rozwoju duchowego ludzkości,a spirytyści nie rozwijali sie duchowo?
Muślę,ze doszło tu do jakiejś pomyłki semantycznej.
Sto razy pisałam i napiszę kolejny,że nie mam nic przeciwko medytacji,tylko powątpiewam w jej użyteczność jako narzędzia poznania Swiata Duchowego,tylko tyle.
Dlaczego?Ludzie medytują przez tak wiele lat i nie dane im jest tego dostąpić.
Z tego,co mi wiadomo,istnieją skuteczniejsze metody wchodzenia w tamte obszary.
Nie mów mi,Nikito,jakobym miała kogoś nie szanowac,bo to nieprawda ,jednak mam prawo mieć odmienne zdanie w pewnych sprawach.
Pozdrawiam pokojowo. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 16 lis 2010, 15:38

atalia pisze: ... nie mam nic przeciwko medytacji,tylko powątpiewam w jej użyteczność jako narzędzia poznania Swiata Duchowego ...

Zauważyliśmy.

8-)

atalia pisze: ... Dlaczego?Ludzie medytują przez tak wiele lat i nie dane im jest tego dostąpić ...

A skąd wiesz czy nie inkarnują gdzie indziej właśnie dzięki medytacji ?

:roll:
Piotr

sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia