Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: stefan12 » 17 lis 2015, 13:36

Normalni muzułmanie w Norwegii:

Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Nikita » 17 lis 2015, 16:09

zakazywal wycinania drzew? To go lubie...bo ja kocham drzewa i szkoda mi gdy ludzie bezmyslnie wycinaja drzewa... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Elfi » 17 lis 2015, 16:59

Mirek pisze:Gdy w nas nie będzie agresji, to i agresja innych ludzi ustanie.
Jeżeli będziemy postępować jak władze francuskie, to agresja będzie się tylko nasilać.

Przecież społeczeństwo zachodnie po II Wojnie Światowej jest bardzo pacyfistyczne i do czego to doprowadziło? Zamachy terrorystyczne są już prawie na porządku dziennym.
Awatar użytkownika
Elfi

Postautor: Krzysztoff » 17 lis 2015, 17:20

w poniższym artykule jest takie bardzo pragmatyczne podejście do tematu:
https://www.tygodnikpowszechny.pl/kampania-slow-31168

Zgadzam się tutaj z 2-ma głównymi uwagami
1. Powinno się bardzo poważnie i zdecydowanie traktować wszelkie nawoływanie do nienawiści, czy przemocy; Ciekaw jestem kiedy wreszcie rządzący dojdą do tego wniosku

2. Państwo ma prawo wprowadzać zasadę Australijską - czyli chcesz tutaj emigrować, masz się dostosować do zasad tutaj panujących. To jest prawo gospodarza i po prostu trzeba o tym otwarcie mówić.

Brakuje mi w tym artykule tematu humanitaryzmu, no ale taka byłą intencja autora żeby odciąć się od idei a skoncentrować na bezpieczeństwie.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 17 lis 2015, 19:52

Proponuję obejrzeć ten film od 40 minuty. Zobaczycie kto naprawdę stoi za zamachami we Francji, Anglii, w Hiszpanii, czy w USA na WTC.
Autorzy tych zamachów chcą skłócić i zastraszyć ludzkość, a państwa w imię walki z terroryzmem chce zawładnąć naszym myśleniem i przejąć nad nami kontrolę.
https://www.youtube.com/watch?v=CwPXmq4yBWg#t=124

Islam odcina się od terrorystów, a fundamentalizm islamski, to sztuczny twór Stanów Zjednoczonych. Nie pozwólmy sobie wcisnąć kłamstw, strachu i nienawiści do innych religii.
Energetyka ludzkości weszła w bardzo silny konflikt z energetyką Ziemi. Wygląda na to, że Ziemia niedługo zacznie niszczyć ludzi, bo stanowią dla niej niebezpieczeństwo.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 18 lis 2015, 10:48

Davidusie,

manipulujesz i piszesz nieprawdę o islamie.
Koran to nie książka historyczna, a zbiór zasad religijnych dla wierzących muzułmanów. Jeśli Koran opisuje współczesne mu wydarzenia, to znaczy, że przepis ustanowiony w związku z tym wydarzeniem obowiązuje przez cały czas, również i w naszych czasach.

Przytoczone właśnie przez Ciebie przykłady dokładnie to potwierdzają, a zarazem przeczą twojej logice, np.
POLIGAMIA - usprawiedliwiasz ją sytuacją wynikającą z obyczajów tamtych czasów i miejsca no i może sytuacji demograficznej. Ale czy poligamia została zlikwidowana obecnie w islamie? NIE, oczywiście.
Odniesienia do czasów Jezusa są nietrafne, wiara chrześcijańska oparta na nauczaniu Jezusa nie dopuszcza poligamii.

PEDOFILIA - czy obecnie islam wprowadził minimalny wiek pozwalający na odbywanie stosunków płciowych i zawieranie małżeństw? NIE, jest tak, jak za czasów Mahometa.

MUHAMMADA nie można mierzyć dzisiejszą miarą bo był to człowiek epoki średniowiecza i żył w tamtej kulturze i innych czasach od naszych

To jest herezja w stosunku do islamu. Właśnie napisałeś, że nauczanie Mahometa można wyrzucić do kosza, bo to był człowiek innej epoki.
Nie ma znaczenia, że my negatywnie ocenimy jego naukę i postępowanie, bo muzułmanie MUSZĄ jej przestrzegać.

Oczywiście ISLAM potem nasiąkł różnymi przepisami zaczerpniętymi z praw zwyczajowych które są niezgodne z Sunną Proroka , Hadisami i z KORANEM

No właśnie, może porozmawiajmy o Hadisach - dla niewtajemniczonych - Hadisy to opisy z życia Proroka, które wraz z Koranem stanowią podstawę wiary i prawa dla muzułmanów:

„Prorok obciął dłonie i stopy mężczyznom z plemienia Urania i nie przyżegał ich krwawiących kończyn, aż nie umarli” (SahihAl-Bukhari, Volume8, Book 82, Hadith 795)„Apostoł Allaha rzekł: „Otrzymałem rozkaz od Allaha by walczyć z ludźmi dotąd, aż powiedzą: „Nikt nie może być czczony oprócz Allaha”” (Sahih Al-Bukhari Vol 4, Book 52, Hadith 196)„Żydzi przyprowadzili do Proroka kobietę i mężczyznę, którzy popełnili cudzołóstwo. Rozkazał, by oboje ukamienować na śmierć, obok miejsca za meczetem, na pogrzebowe modlitwy”.(SahihAl-Bukhari, Vol 2, Book 23, Hadith 413)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2015, 11:09 przez stefan12, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 18 lis 2015, 10:54

Davidius pisze:Do KRZYSZTOFF
Znam Wrocław i mieszkałem tam przez 4 lata - to że są tam jakieś oszołomki , nie oznacza że Wrocława to miasto większej kultury, dziwne ja mam inne odczucia co do Wrocławia i nadal twierdzę że Zachodnia Polska jest bardziej rozwojowa od klerykalnej Wschodniej Polski pewnie że czarne owce wszędzie się zdarzą, ale wierz mi byłem w Białymstoku na wschodzie Polski i Wrocław to Zachód Europy w porownianiu do Wschodniej częsci Polski, mam znajomych we Wrocławiu fantastyczni ludzie tolerancyjni itp, etc - MAM ZUPEŁNIE INNE ODCZUCIA co do Wrocławia .

4 ry lata to niewiele, ja tu mieszkam już ... dużo dłużej, np. mam kolegę czarnoskórego który ma żonę Polkę, z atakami (fizycznymi) i incydentami nietolerancji spotyka się tutaj b.często.

o nietolerancji we Wrocławiu mówił sporo Jose Torres : http://www.mmwroclaw.pl/artykul/jose-to ... id,tm.html

Można by o tym gadać godzinami, niestety władze przymykają oko na to wszystko i dlatego niestety te ekstremistyczne ruchy "rozkwitają".
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 18 lis 2015, 11:00

Jako spirytyści szukacie swojej misji. Taką może być tłumaczenie ludziom kto stoi za terroryzmem i podżeganiem do nienawiści. Ludziom trzeba otworzyć oczy, bo inaczej zrobią nas bezmyślne jednostki, które robią wszystko co im się każe.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 18 lis 2015, 11:35

Może jeszcze taki przykład z życia Proroka:

„Wtedy ludzie z plemienia Qurayza poddali się i Apostoł uwięził ich w Medynie. Po czym Apostoł wyszedło na targ w Medynie i zaczął kopać rowy. Po czym posłał po nich i ścinał im głowy, wrzucającje do rowów, gdy przyprowadzano ich partiami. Było ich wszystkich 600 lub 700 choć niektórzy uważają, że aż 800 lub 900.” P464, „SiratRasul Allah”, Muhammad bin Ishaq, tłum. Alfred Guillaume (773 r. n.e.)
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Achill » 18 lis 2015, 12:13

nie musze mieć misji aby chcieć żyć z ludźmi.
Wolę konfrontację z człowiekiem zagubionym, który nie rozumiejąc istoty świata próbuje coś w nim osiągnąć, aniżeli zamykanie się w bunkrach, za plotami z drutu kolczastego.

To że nawolam innych do nienawiści przeciw muzułmanom niczego nie zmieni, nie powstrzyma zamachów, nie pwostrzyma rozprzestrzeniania się islamu. A tylko doleje oliwy do ognia.
z kolei to że znam i przyjaźnie się muzułmanami otwiera droge do wzajemnego zrozumienia i poszanowania swoich poglądów. Wystarczy chcieć.

ludziom się wydaje, że stawianie murów rozwiązuje cokolwiek. A jest wręcz przeciwnie, każdy mur dzieli. Każdy podział prowadzi do konfliktów. Każdy konflikt do ofiar.

Tyle piszesz Mirku w innych tematach jak to agresja jest wynikiem naszej agresji.
Czemu w tym temacie tego nei dostrzegasz, sami sobie tworzymy zagrożenie. Traktując muzulmanow jako cytuję, - brudasów, kebaby itp. Społeczeństwa europejskie zbierają dokładnie to co same zasialy. Gdy bijesz słabszego musisz się liczyc z tym, że ten w końcu może nabrać sił i Ci odkopie.

Zauważcie że fala uchodźców uderzyła w Europie szczególnie silnie dopiero po Arabskiej Wiośnie (szeregu działań mających na celu destabilizacje północnoafrykańskich dyktatur) Tyle tylko, że tak jak w Syrii okazało się, że Ci dyktatorzy byli mniejszym złem. Bo zdecydowanie lepiej rozumieli własne kraje i narody, i potrafili zbalansować te siły i nie dopuścić do sytuacji w której szarzy ludzie muszą uciekać, a na miejscu ich państwa powstaje struktura terrorystyczna.

A komu było na rękę destabilizajca dyktatur. Zachodowi walczącemu z Terroryzmem (muzułmańskim).
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia