Imię Przewodnika

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Imię Przewodnika

Postautor: Ryszard » 25 lut 2022, 17:57

Modlić się pewnie nie każą , ale nie wolno samodzielnie myśleć, skoro ktoś napisał to nikt nie ma prawa tego negować. USS takie jest prawo.
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: Xsenia » 25 lut 2022, 18:54

Ryszard pisze:Modlić się pewnie nie każą , ale nie wolno samodzielnie myśleć, skoro ktoś napisał to nikt nie ma prawa tego negować. USS takie jest prawo.

Ryśku czytasz ze zrozumieniem?
Xsenia pisze:Zadaje pytania i poszukuje odpowiedzi. Słucha, czyta i ogląda, i po przeanalizowaniu faktów, dowodów, własnych doświadczeń wyciąga wnioski. I się uczy. I rozwija.

Nie każemy sie modlić do nikogo. Ale do samodzielnego myślenia zachęcamy i popieramy. I mylisz się, można negować, można się nie zgadzać, nawet więcej można to pisać i to wyraźnie, ale Z SZACUNKIEM DO DRUGIEJ OSOBY. Okazywanie szacunku nie oznacza, że trzeba się z tą osobą zgadzać we wszystkim. A jeśli nie potrafisz przedstawiać argumentów na własne myślenie, to po prostu przyjmij, że oponent ma prawo do własnego zdania (nawet jeśli według ciebie nie ma racji) i nie kłóć się. Nie wyśmiewaj, nie manipuluj opinią innych, nie zakrzykuj, nie deprecjonuj jego wypowiedzi. Ot i tyle, i aż tyle.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Ryszard » 25 lut 2022, 19:17

Tematów na tym forum jest multum a tych spirytystycznych niewiele.
Nie powinno tak być, że tylko Księga Duchów , tylko Biblia wszystko wyjaśniają, jest jeszcze nauka, ta nowa i ta całkiem staraaaa.
Imię Przewodnika, czyli należałoby napisać jakie albo, ze się nie zna, a co jeżeli ktoś ma wątpliwości czy istnieje w ogóle jakiś przewodnik ... Obrażałby to zadającego pytanie o Imię ?
Taki sobie przykład.
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 25 lut 2022, 19:29

Ryszardzie - Przecież Siewicz.pl zadający to pytanie wypowiedział się na temat tego co go obraziło w tym temacie i na pewno nie nasze wpisy, ta wypowiedź została skasowana i nadal się wałkuje to samo, choć pisze się "nie manipuluj opinią innych, nie zakrzykuj, nie deprecjonuj jego wypowiedzi. Ot i tyle, i aż tyle". Temat o przewodnikach został zakrzyczany.
danut

Postautor: Xsenia » 25 lut 2022, 19:38

Ryszard pisze:Tematów na tym forum jest multum a tych spirytystycznych niewiele.
Nie powinno tak być, że tylko Księga Duchów , tylko Biblia wszystko wyjaśniają, jest jeszcze nauka, ta nowa i ta całkiem staraaaa.

Spirytystycznych niewiele, bo spirytyzm opiera sie na Księdze Duchów. A Danut skutecznie zakrzykiwała i deprecjonowała każdego kto tylko wspomniał o tej książce. Forum spirytystyczne = Księga Duchów, a jak nie pasuje to zawsze masz wolną wolę i możesz tu nie pisać. Tak samo Danut, choć ona tego nie potrafi zrozumieć. Zwalcza spirytyzm na forum spirytystycznym. Przywiodła tu kłótnie, nietolerancję, wyśmiewanie doświadczeń innych, czego prawdziwi spirytyści nie mogli wytrzymać.

Ryszard pisze:Obrażałby to zadającego pytanie o Imię ?

Spirytysta sie nie obraża, tylko analizuje.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: agnieszkag » 25 lut 2022, 19:52

Sytuacja jest kuriozalna.
Spójrzcie jaki paradoks.
Jesteśmy na forum spirytystycznym
Rozmawiamy o rozwoju duchowym, moralnosci, szacunku dla drugiego człowieka.

Jest tu od wieków Danuta i mam wrażenie, że jest na tym forum dla przekory.
A co tam, nie mam co robić, to będę kręcić gownoburze że spirytystami.
I my się tak kręcimy.
Ostatnio pisała tutaj nowa osoba Hazar.
Było ciekawie i miło się czytało.
Ale Danuta ja zaatakowała i ta osoba napisała, że głupia była dając się wciągnąć w dyskusję.
Nigdy już się nie odezwała.
Ja pamiętam, że na początku mojego pisania na forum po stracie jedynego dziecka, byłam wrakiem człowieka i chciałam umrzeć.
Swoje życie zawdzięczam Soldado.
A pewnego dnia Danuta zarzucila mi w poście, że jestem podstawiona przez Soldado i Natasza.
Pamiętacie Natasze?
Nie mogłam w to uwierzyć, że ktoś może tak napisać do osieroconej matki.
Jeżeli chcecie aby to forum działało, zróbcie coś z tym.
Albo przyjmijmy zasadę, że nie karmimy trolla.
Niech se gada co chce, niech założy sekte.
agnieszkag

Postautor: Xsenia » 25 lut 2022, 19:56

agnieszkag pisze:Albo przyjmijmy zasadę, że nie karmimy trolla.

Popieram.
I jednocześnie przypomnę, że każdy post, który kogoś dotnie, obrazi, zaszokuje można zgłaszać do moderatorów (naciśnięcie wykrzyknika przy danym poście). Postaram sie szybciej reagować.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 25 lut 2022, 20:07

bede zglaszac...mam czuja na pewne wypowiedzi... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 25 lut 2022, 20:09

Od jakiegos czasu bardzo chcialam aby to forum sie odrodzilo...i prze jakis czas bylo fajnie...i znowu klotnie z powodu 2 osob, ktore sa zle nastawione przeciwko wszystkiemu i wszystkim i nie chca sie zreflektowac, ze byc moze nie tedy droga.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: soldado » 26 lut 2022, 00:30

agnieszkag pisze:Sytuacja jest kuriozalna.
Spójrzcie jaki paradoks.
Jesteśmy na forum spirytystycznym
Rozmawiamy o rozwoju duchowym, moralnosci, szacunku dla drugiego człowieka.

Jest tu od wieków Danuta i mam wrażenie, że jest na tym forum dla przekory.
A co tam, nie mam co robić, to będę kręcić gownoburze że spirytystami.
I my się tak kręcimy.
Ostatnio pisała tutaj nowa osoba Hazar.
Było ciekawie i miło się czytało.
Ale Danuta ja zaatakowała i ta osoba napisała, że głupia była dając się wciągnąć w dyskusję.
Nigdy już się nie odezwała.
Ja pamiętam, że na początku mojego pisania na forum po stracie jedynego dziecka, byłam wrakiem człowieka i chciałam umrzeć.
Swoje życie zawdzięczam Soldado.
A pewnego dnia Danuta zarzucila mi w poście, że jestem podstawiona przez Soldado i Natasza.
Pamiętacie Natasze?
Nie mogłam w to uwierzyć, że ktoś może tak napisać do osieroconej matki.
Jeżeli chcecie aby to forum działało, zróbcie coś z tym.
Albo przyjmijmy zasadę, że nie karmimy trolla.

Odnośnie tego co napisałaś o mnie, to każdy by tak zrobił.
Nic takiego nie zrobiłem, proszę już nie pisz o tym.

Odnośnie danut.
Przecież kompletnie nie musisz z Nią pisać, możesz ignorować Jej wszystkie posty, tak jakby jej nie było, skoro Ci aż tak to przeszkadza. :)
To tak jak w życiu.
Spotykamy różne osoby, które są w naszym otoczeniu, a często te, które nie lubimy, nie możemy często wyrzucić...
Po prostu staramy się rozmawiać i zadawać z osobami, które nam odpowiadają. ;)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia