Imię Przewodnika

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Imię Przewodnika

Postautor: ronald73 » 24 lut 2022, 09:01

Xsenia pisze:Spirytyści to pokojowo nastawione dusze, które szukają odpowiedzi.

Mam nadzieje że oni też są na tyle świadomi że odpowiedzi nie koniecznie muszą być dla nich takie różowe jak by marzyli.
tylko czasami coś czytam
ronald73

Postautor: Xsenia » 24 lut 2022, 14:18

ronald73 pisze:Mam nadzieje że oni też są na tyle świadomi że odpowiedzi nie koniecznie muszą być dla nich takie różowe jak by marzyli.

Spirytysta wie, że nie wie wszystkiego. Zadaje pytania i poszukuje odpowiedzi. Słucha, czyta i ogląda, i po przeanalizowaniu faktów, dowodów, własnych doświadczeń wyciąga wnioski. I się uczy. I rozwija. Danut to wszystko neguje. Dlatego prawdziwych spirytystów już na tym forum nie uświadczysz. Bo spirytysta przede wszystkim unika konfliktów. Nie wmawia wszystkim, że tylko on ma rację, a reszta jest głupia, ślepa, nic nie wie i nic nie rozumie. Dlatego większość polskich spirytystów wolała opuścić to forum niż ciągle tłumaczyć Danut najprostsze prawdy typu szanuj innych, których ona po prostu nie uznaje.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 24 lut 2022, 14:30

Xsenia pisze:
ronald73 pisze:Mam nadzieje że oni też są na tyle świadomi że odpowiedzi nie koniecznie muszą być dla nich takie różowe jak by marzyli.

Spirytysta wie, że nie wie wszystkiego. Zadaje pytania i poszukuje odpowiedzi. Słucha, czyta i ogląda, i po przeanalizowaniu faktów, dowodów, własnych doświadczeń wyciąga wnioski. I się uczy. I rozwija. ......

Wychodzi na to, że jestem spirytystą :D
danut

Postautor: Xsenia » 24 lut 2022, 15:48

Xsenia pisze: I się uczy. I rozwija.

Nie, nie jesteś.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 24 lut 2022, 16:18

Danut nie widzi problemu...wiec moze musimy my zadzialac.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Siewiczpl » 24 lut 2022, 22:39

Xsenia pisze:

Spirytysta wie, że nie wie wszystkiego. Zadaje pytania i poszukuje odpowiedzi. Słucha, czyta i ogląda, i po przeanalizowaniu faktów, dowodów, własnych doświadczeń wyciąga wnioski. I się uczy. I rozwija. Danut to wszystko neguje. Dlatego prawdziwych spirytystów już na tym forum nie uświadczysz. Bo spirytysta przede wszystkim unika konfliktów. Nie wmawia wszystkim, że tylko on ma rację, a reszta jest głupia, ślepa, nic nie wie i nic nie rozumie. Dlatego większość polskich spirytystów wolała opuścić to forum niż ciągle tłumaczyć Danut najprostsze prawdy typu szanuj innych, których ona po prostu nie uznaje.

No cóż ...
Możemy stwierdzić hipotetycznie że Danuta już to wszystko wie i chcę się tym podzielić, ale może pisanie o tym nie jest jej mocną stroną, przyznaje muszę się czasem napocić żeby zrozumieć co napisała, jest w tym trochę chaosu ale nie widzę negatywizmu.

A co do Spirytysty którą wizję posiadasz to jest twoja subiektywna ocena tych że ludzi, mogą być w trakcie rozwoju większego lub mniejszego i etykietki często są zgubne. Miałem przyjemność albo raczej nie przyjemność z Piotrem S.
Który ma kanał Spirytystyczny na youtube i udziela się czasem w tej przestrzeni jak i polskiej i chyba nawet francuskiej, i dla mnie okazał się pajacem który jak nie ma argumentów na stawiane mu nie wygodne pytania to kasuje odpowiedzi i banuje i się obraża.. także w każdej grupie czy stowarzyszeniu znajdziemy różnych gagatków.
Wszystko przeminie.
Awatar użytkownika
Siewiczpl

Postautor: danut » 24 lut 2022, 23:25

Siewicz.pl - Nie tylko, że pisanie o tym jest moją słabą stroną, ale moje poznanie zawiera tak dużo elementów, że ich zawarcie w jakimś krótkim poście jest prawie niemożliwe, co może stwarzać takie wrażenie chaosu. Są ludzie np. soldado, który zna mnie od lat i jemu łatwiej przychodzi zrozumienie tych treści. Żeby napisać książkę to jest ciężka praca, bo wtedy ważysz każde słowo, by było dobitne i miało ten, a nie inny sens. W pisaniu postów ładujesz to jak leci ci dana myśl w głowie w danej chwili, ale chyba tu każdy tak robi? Można pytać czego nie rozumiesz, to postaram się zawrzeć taką myśl ściślej w zdaniu i go wytłumaczyć. To jest bardzo trudny temat( np. ten tutaj o Przewodnikach) i wcale nie jest powszechny, na co dzień to ludzie znają tylko jakieś wyrywki i regułki z niego, czy też modlitwę Aniele Stróżu mój...
danut

Postautor: Xsenia » 25 lut 2022, 11:01

Siewiczpl pisze:Możemy stwierdzić hipotetycznie że Danuta już to wszystko wie i chcę się tym podzielić, ale może pisanie o tym nie jest jej mocną stroną, przyznaje muszę się czasem napocić żeby zrozumieć co napisała, jest w tym trochę chaosu ale nie widzę negatywizmu.

Nie chodzi o to że Danut opisuje własne doświadczenia i to jak postrzega świat. To robi dosłownie każdy na tym forum. Chodzi o to jak ona się odnosi do doświadczeń innych. A odnosi się bez szacunku, zakrzykując i wyśmiewając. A ponieważ nie pracuje to siedzi całymi dniami na forum i dyskutuje na każdym temacie. No i pierwsza odpowiada na posty nowych użytkowników przy okazji wykurzając ich stąd skutecznie.

Siewiczpl pisze:A co do Spirytysty którą wizję posiadasz to jest twoja subiektywna ocena tych że ludzi, mogą być w trakcie rozwoju większego lub mniejszego i etykietki często są zgubne. Miałem przyjemność albo raczej nie przyjemność z Piotrem S.
Który ma kanał Spirytystyczny na youtube i udziela się czasem w tej przestrzeni jak i polskiej i chyba nawet francuskiej, i dla mnie okazał się pajacem który jak nie ma argumentów na stawiane mu nie wygodne pytania to kasuje odpowiedzi i banuje i się obraża.. także w każdej grupie czy stowarzyszeniu znajdziemy różnych gagatków.

Nie :D Zachowanie spirytysty wywodzi sie z Księgi Duchów Allana Kardeca. Tam jest podane jak człowiek powinien a jak nie powinien sie zachowywać. Zarzuciłeś mi subiektywną ocenę tych ludzi :) a zobacz co sam zrobiłeś. Na podstawie zachowania jednego człowieka określiłeś całą grupę. Generalizujesz. :) Ale owszem ludzie są na różnym etapie rozwoju, z tym się zgodzę. Jednakże spirytystów łączy dążenie do rozwoju osobistego i przepracowanie lekcji ze swojego życia.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 25 lut 2022, 15:44

Xsenia masz 100 % racje...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 25 lut 2022, 15:55

Ostatecznie, to nie zamierzam modlić się do Kardeca i nie wymusicie tego na mnie.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia