Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Mirek » 26 wrz 2014, 17:59

No fakt Xseniu. Trzeba by było te żony i niewolnice s... utrzymać. Trzeba by mieć jakieś pole naftowe. Przyjemności kosztują ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 05 paź 2014, 10:21

Mirek pisze:Przyjemności kosztują

pięknie podsumowałeś kobiety :D
nic za darmo ... a gdzie miłość, gdzie uczucie - wszystko przez te kobiety tylko by chciały więcej i więcej. A my głupi się dajemy... :lol:
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 05 paź 2014, 13:41

"Mężczyzna pyta się Boga. Panie, stworzyłeś piękne i takie pachnace kobiety, a kiedy są żonami, to mają takie okropne charaktery. Dlaczego?
Widzisz synu, dobrze powiedziałeś. Ja stworzyłem piękną i pachnącą, a ty z niej zrobiłeś żonę. Teraz to twój problem."
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 05 paź 2014, 14:50

Dowod wyzszosci kobiety nad mezczyzna: kto jest bardziej podoby do aniola?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 05 paź 2014, 16:07

Nikita pisze:kto jest bardziej podoby do aniola?

gładkolicy młodzieniec jest wciąż gładkolicym młodzieńcem. Natury nie oszukasz ;) Tak samo jak baba z wąsem jest wciąż babą z wąsem ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 26 gru 2014, 14:54

konrad pisze:Swoją drogą w książce "W stronę światła" autorstwa ducha Emmanuela Islam przedstawiony jest jako rodzaj religii stworzonej z ludzkiej pychy, gdyż Mahomet miałby być wcieleniem jednego z apostołów, który chciał stworzyć swoją własną religię...
A mogę spytać którego konkretnie ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 26 gru 2014, 19:04

Ja uważam, że Islam stworzyli Chrzescijanie aby rozprawić się z Żydami. Nie przewidzieli jednak, że Islam wyrwie się z pod kontroli i zacznie żyć swoim życiem.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 26 gru 2014, 20:33

To by pasowalo do islamu Hansel....ale nie chce obrazac muzulmanow....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 26 gru 2014, 23:13

Żeby było śmieszniej i zabawniej to powiem wam, iż uważam, że początkiem zarówno chrześcijaństwa, jak i katolicyzmu był ten sam człowiek. A jego imię to Jezus, lub jak kto woli Mahomet. Jezus według Biblii na bardzo długi czas zniknął z kart. Od lat młodzieńczych aż do lat dość dojrzałych (powyżej 30). Gdzie był przez ten czas? według mnie tworzył nową religię - Islam.
Wiele praw jest praktycznie identycznych. Wiele przypowieści jest takie samo. Powstały w podobnym czasie. Według historyków Mahomet żył w tym samym czasie co Jezus (więc czy nie mogli być tym samem człowiekiem?).
Sami sobie odpowiedzcie na to pytanie :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 26 gru 2014, 23:18

Achill pisze:pięknie podsumowałeś kobiety nic za darmo ... a gdzie miłość, gdzie uczucie - wszystko przez te kobiety tylko by chciały więcej i więcej. A my głupi się dajemy...

Każdy szuka miłości. A najśmieszniejsze jest to, że większość jej nie widzi. Doświadczamy jej na co dzień, ale nie od tego od kogo marzymy. Kobiety chcą pięknego księcia na białym koniu, mężczyźni chcą bogini spełniającej każdą zachciankę. Popatrzmy dookoła, a okaże się, że mamy kogoś kto nas kocha bezgranicznie, choć to nie jest księciunio z bajki, czy bogini z nieba. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia