Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: xArEs » 25 wrz 2014, 22:25

Xsenia pisze:xArEs proszę przeczytaj cały wątek o Islamie :) I moje wypowiedzi w tym wątku.

xArEs pisze:Wskaż mi fragment koranu czy nawet sunny który na to zezwala.

"A wobec tych spośród waszych kobiet, które popełnią wszeteczeństwo, zażądajcie świadectwa czterech spośród was. I jeśli oni poświadczą, to trzymajcie je w domach, dopóki nie zabierze ich śmierć albo też póki Bóg nie przygotuje dla nich jakiejś innej drogi.(4:15)"
[/quote]

Ok poddaję się ... faktycznie wygrałaś !!!
W tym fragmencie faktycznie Bóg pozwala zabić kobietę. najlepiej przez odcięcie jej głowy nożem z ząbkowanym ostrzem o długości 32 cm ze stali węglowej o twardości minimum 60 HRC i koniecznie wykuwanym w księżycową noc w II fazie pełni :)
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: Xsenia » 25 wrz 2014, 23:11

xArEs pisze:W tym fragmencie faktycznie Bóg pozwala zabić kobietę. najlepiej przez odcięcie jej głowy nożem z ząbkowanym ostrzem o długości 32 cm ze stali węglowej o twardości minimum 60 HRC i koniecznie wykuwanym w księżycową noc w II fazie pełni

I oczywiście w nocy z czwartku na piątek o godzinach od 23 do 2 :P I powinieneś jeszcze dodać wykuwanym i hartowanym, bo zwykła stal węglowa nie posiada aż tak wysokiej twardości. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 26 wrz 2014, 09:20

hmmm... a jest w Koranie jakiś zapis o surowym ukaraniu mężczyzny za zdradzenie kobiety ?

Myślę że do zrozumienia tych surowych zasad przydatny jest pewien rys historyczny
http://facet.interia.pl/obyczaje/histor ... nId,949469

na tle starożytnych zasad życia społecznego , to faktycznie Islam jakoś się nie wyróżnia surowością.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 26 wrz 2014, 10:35

Krzysiu a po co muzułmanin ma zdradzać kobietę?

Po pierwsze ma prawo do 4 żon.
Po drugie ma prawo i wręcz obowiązek do utrzymywania "niewolnic seksualnych", które nie są muzułmankami.
Po trzecie rozwód w Islamie polega na 3-krotnym powtórzeniu "Rozwodzę cię". I tyle. Na porządku dziennym są więc małżeństwa godzinne, jednodniowe, lub kilkutygodniowe.

I po co muzułmanin ma zdradzać?

http://konflikty.wp.pl/kat,125594,title ... omosc.html
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/sekstur ... stwa/sexpg
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... nstw_.html

W sumie to szkoda, że nie jestem mężczyzną w świecie Islamskim.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 26 wrz 2014, 11:13

Chyba przejdę na Islam ;) Super religia dla facetów.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 26 wrz 2014, 11:40

Jednak ten, który ma 4 żony, najprawdopodobniej ma również 4 teściowe. :o
Nadal chcecie być facetami islamskimi?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 26 wrz 2014, 11:54

Z racji przysługującego mi prawa będę mógł złoić każdej skórę, która będzie się wtrącać lub poprosić o to teścia ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: konrad » 26 wrz 2014, 12:25

Akurat Islam nie odróżnia się bardzo od Starego Testamentu, jeżeli chodzi o zawarte w nim reguły. Doskonale sytuację tłumaczy Kardec w "Ewangelii wg spirytyzmu". I Mojżesz, i Mahomat tworzyli dzieło dopasowane do czasów i kultury, w której żyli. Problemem nie jest zatem to, co jest zapisane, bo tutaj chrześcijaństwo nie wypada lepiej, ale to, czy bierzemy zapisane słowa za święte i niepodważalne. W chrześcijaństwie na szczęście ST nikt prawie nie czyta, więc wiele przykazów popadło w zapomnienie i wyciąga się je tylko wtedy, gdy ktoś ma w tym interes (np. gdy mowa o zakazie wywoływania duchów). Tutaj kopalnią takich "zapomnianych" cytatów o kamieniowaniu ludzi, biciu dzieci, zakazie chodzenia kobiet w spodniach jest na pewno nasz kolega cthulhu87.

Każda religia, a właściwie jej treść związana z tradycją, obyczajami powinna się rozwijać i dostosowywać do czasów, w których żyjemy. Jeżeli stoi w miejscu, rzeczywiście zaczyna uchodzić za archaiczna i bardziej szkodzi, niż pomaga.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: xArEs » 26 wrz 2014, 14:10

konrad pisze:Każda religia, a właściwie jej treść związana z tradycją, obyczajami powinna się rozwijać i dostosowywać do czasów, w których żyjemy. Jeżeli stoi w miejscu, rzeczywiście zaczyna uchodzić za archaiczna i bardziej szkodzi, niż pomaga.

Dlatego sa wymagane reformy w islamie ale niestety lobby wahabickie , skutecznie te reformy blokuje.
Kiedyś przyjechał do Poznania wykładowca z uniwersytetu Al-Azhar. Generalnie fajny i sympatyczny gościu ale strasznie zabetonowany w sedniowiecznym islamie. Jakby mógł to by do Polski na wielbłądzie przyjechał. Pytałem go jako "fachowca" o wszystkie nurtujące mnie aspekty żyćia w islamie i na wszystkie pytania dostawałem odpowiedź "nie" , albo "nie wolno". Pytałem między innymi o wykonywanie muzki, tatuaże, używanie płynu do płukania ust zawierajacego alkohol...itp . Kiedyś poszedł do marketu z lista rzeczy zabronionych do picia i jedzenia (czyli zawierających alkohol lub składniki pochodzenia wieprzowego) Po godzinie ogladania istudiowania składu chemicznego w końcu stwierdził że kupi tylko mleczne rzeczy ... no wziąłem kefir on spojrzał i o mało mnie wzrokiem nie zabił......."aaaaa....kefir, nie wolno zabroniony!!!!" pytam czemu ?? a on na to że na kubeczku jest napisane "kefir" co w języku arabskim oznacza niewierzącego, dodającego Bogu innych bożków :) Wymiękłem.
Ale muzułmanie w Polsce naprawde są już zreformowani :)
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: Xsenia » 26 wrz 2014, 16:57

Mirek pisze:Chyba przejdę na Islam Super religia dla facetów.

No pewnie, że tak, dlatego muzułmanie tak bardzo nie chcą zmieniać i reformować Islamu. :) Musisz też pamiętać Mirku, że obowiązkiem muzułmanina jest utrzymanie tych wszystkich żon :twisted: i ich dzieci :twisted: Co prawda można nakazać każdej z żon by poszły do pracy i utrzymywały i ciebie, i dzieci i dom. A niech spróbują się sprzeciwić...

xArEs pisze:Ale muzułmanie w Polsce naprawde są już zreformowani

Muzułmanie w Polsce to chyba najbardziej pokojowa wersja Islamu. Ale to pewnie dlatego, że jest ich tak mało. Gdyby w każdym mieście stanowili co najmniej 10% to już tak zabawnie by nie było.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia