Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 11:55

atalia pisze:Twoja wypowiedź w tej sprawie ,Sigmo,wygląda,jakby została wygłoszona przez,no,powiedzmy dość zagorzałego zwolennika dogmatów Kościoła Katolickiego(kwestia kompetencji kapłanskich) ...

Bo kwestia dotyczy rzymskokatolickiej Mszy św.

atalia pisze: ... a chyba akurat tutaj ludzie niekoniecznie się z takimi poglądami utożsamiają ...

Czym innym jest utożsamianie się jakimś poglądem a czym innym analiza konkretnego zagadnienia. Odnosząc się do tego co dzieje się w konkretnym Kościele nie sposób pominąć stanowiska tego Kościoła co nie jest równoznaczne z utożsamianiem się z tym stanowiskiem.

atalia pisze: ... I jeszcze ta ex cathedra ;)

Mogę przytoczyć stanowisko dt. tego akurat zagadnienia katolików nie uznających ważności postanowień Soboru Watykańskiego II (znam takich osobiście). Wtedy dopiero będzie ex cathedra ...

:)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 12:14

A kto powiedział,że jestem katoliczką i boje się ekskomuniki(albo piekla)?Mój proboszcz chyba dość dawno już położył na mnie krzyżyk... :(
Nooo,straszenie postanowieniami II Soboru Watykanskiego dziwnie jakos nie wywiera na mnie najmniejszego wrażenia... :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 12:25

Ale za to wiele wielkie brawa za zręczne zastosowanie argumentu z autorytetu,jedyny problem leży w tym,że moze autorytet jest nieco nadwyrężony. :(
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 14 lis 2010, 12:38

Ale sama modlitwa ma wyzszy wymiar bo samam tego doswiadczylam...mialam okres w zyciu kiedy bylo mi bardzo ciezko i wtedy modlilam sie bardzo zarliwie i rzeczywiscie czulam jakas taka opieke z tamtej strony. Jakby aniol byl przy mnie...i spokoj w duszy tez odczulam....poznalam tez jednego ksiedza w Poznaniu ks Marcina Weclawskiego, brata owego slynnego prof Weclawskiego , ktory wystapil z kosciola i zmienil nazwisko na Polak.
I ten ksiadz Marcin weclawski to naparwde wporzadku czlowiek, bardzo dobry i bardzo chyba duzo musial sie modlic bo czulo sie w jego obecnosci takie dobre fluidy....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 14 lis 2010, 12:40

W takich sytuacjach ja zaczyna wierzyc, ze swiat duchowy rzeczywiscie egzystuje...bo czasami mam watpliwosci...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 14:30

A czy w drodze medytacji nie uzyskuje się dostępu do świata duchowego i informacji o nieśmiertelności duszy?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 14:35

sigma pisze:LF, zwróć proszę uwagę na to że pytanie dotyczy Mszy św. a nie zgromadzenia modlitewnego. Istota zagadnienia polega zatem na znaczeniu ofiarowania Mszy św. w intencji duszy w czyścu cierpiącej.

Modlić można się indywidualnie i zbiorowo, w kościele, kaplicy, domu ...

Czym innym jest Ofiara a czym innym modlitwa. Modlić może się każdy a składać Ofiarę tylko kapłan.

Jeśli ofiarowanie Mszy, to tak jakby wszyscy podczas mszy modlili się za konkretnych zmarłych - nie tak? Na początku ceremonii ksiądz wyczytuje imiona, za których Msza się odbywa, więc można powiedzieć, że wierni wiedzą na którym zmarłym mają się skupić w modlitwie. No chyba, że masz na myśli sens Mszy jako zgromadzenia?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 14:45

Chyba popadliście odrobine w zgłębianie dogmatów KK,LF i Sigmo.Ludzie na mszy w kosciele najczęściej modlą się ustami i nie ma to nic wspólnego z modleniem się za jakąś konkretną,najcześciej nie znaną im osobę.Ciekawe,jaki jest odsetek wiernych modlących się prawdziwie,a nie mechanicznie.Przydałyby się tu jakieś badania. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 14:48

Oczywiście. Traktuję temat bardziej z teoretycznej strony, bo - jak mówisz - w życiu różnie to bywa. Uważam też, że jeśli ktoś wierzy w sens ofiarowania Mszy za zmarłego, to nie należy go od tego odciągać.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 14:55

A nie,nie widze nic nagannego w ofiarowaniu mszy za zmarłego-sama tak robiłam(już nie).
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia