Czym jest religia?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Czym jest religia?

Postautor: OneNight » 07 wrz 2016, 19:45

Mirek pisze:Nasza cywilizacja też działa wbrew prawom Boskim i grozi jej zagłada.
Ponoć najbardziej demokratycznymi miastami w historii były: Sodoma i Gomora.

Wolałbyś dyktaturę jak w Rosji lub krajach arabskich? A wolną wolę mamy po co?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: stefan12 » 07 wrz 2016, 20:22

By grzeszyć?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: OneNight » 07 wrz 2016, 20:35

"grzeszyć"? Kto ustala co jest moralne? Jakiś wieprz z episkopatu, noszący złote pierścienie?

Ja się wolny urodziłem i nie potrzebuję mieć żadnego pana.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: stefan12 » 07 wrz 2016, 20:59

To tylko ci się wydaje, że nie masz Pana nad sobą.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 07 wrz 2016, 21:25

Tylko przypomnę, że tematem tego wątku jest pytanie: Czym jest religia?
Bardzo proszę wrócić do tematu głównego.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 08 wrz 2016, 07:10

Albo tobie się wydaje, że on istnieje.

Religia jest ciągle powodem konfliktów. Były wyprawy krzyżowe, palenie niewiernych na stosie i zamykanie ich w więzieniach, a teraz "ewangelizacje" i maje10 na forach :D
Jak możecie wywnioskować, ludzie wyznający jakąś religię nie dopuszczają do siebie innej prawdy. Już po raz n-ty widzę podobby tekst do tego; "wierzysz czy nie, on istnieje i spotkasz się z nim po śmierci".
Żeby podkreślić głupotę religii dodam, że podobno w biblii pisze, że człowiek jest zbawiony przez wiarę, nie uczynki.

Powiem tak - mi się nic nie wydaje. Ja nie mam żadnego pana nad sobą, bo nie jestem niewolnikiem.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Estia72 » 08 wrz 2016, 07:50

stefan12 pisze:A skąd wiesz, że nie żyjesz w matrixie i wszystko to tylko projekcja?

Chyba, że sama wybiórczo decydujesz co jest ok w Ewangelii, a co nie pasuje do chwilowej tezy trzeba dezawuować.

A jak wedlug Ciebie Stefan12 pasuje wypowiedz Maja10 do nauki Jezusa?

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem (J 15,12)

maja10 pisze:
Piszę o prawdzie ostatecznej, ty natomiast jak szatan w Edenie, negujesz i manipulujesz rzeczywiste fakty i rzeczywiste słowa Pisma Świętego Boga Wszechmogącego. Bez mózgową istotą jest ten, kto neguje i manipuluje rzeczywiste fakty i rzeczywiste słowa Pisma Świętego, zbieżne z odkryciami współczesnej nauki.

Zwrocilam uwage na charakter jej wypowiedzi ktory obraza inne osoby, jesli jestes katolikiem to postepuj wedle nauki Jezusa :)
Czy jesli powiem/zadeklaruje ze jestem pacyfistka a jednoczesnie bede strzelac do ludzi
to nie jest to zaklamanie/oszukiwanie innych i samej siebie?Byc moze jest tego nieswiadoma...wielu katolikow uwaza ze wystarczy ze co niedziele pojda do kosciola , przyjma komunie, dadza na tace, ba nawet regularnie pojda do spowiedzi i obchodza swiata chrzescijanskie i to zupelnie wystarczy bo wierza w biblijnego boga i to czego nauczal Jezus..

Jk, 2, 14-26 Wiara bez uczynkow martwa jest.....

14 Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? 15 Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, 16 a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» – a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała – to na co się to przyda? 17 Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. 18 Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę na podstawie moich uczynków. 19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz – lecz także i złe duchy wierzą i drżą.
20 Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna?
21 Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? 22 Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. 23 I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i policzono mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga. 24 Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary. 25 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia na podstawie swoich uczynków? 26 Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: stefan12 » 08 wrz 2016, 07:59

Ale miłość, nawet ta prezentowana przez Jezusa to nie jest mówienie wyłącznie miłych słówek. Uważasz, że Jezus nie kochał faryzeuszy, którym "rypał prosto w oczy", że są obłudnikami, niegodziwcami? Nie kochał tych, których sznurem okładał w świątyni?
Nie kochał wyróżnionego ucznia Piotra, ganiąc go i nazywając szatanem?

Miłość to również klaps (dosłownie i w przenośni), który ma sprowadzić człowieka na właściwą drogę.

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem (J 15,12)

No właśnie, więc również miłujmy się tak, jak Jezus miłował obłudników mówiąc im nieprzyjemne rzeczy prosto w oczy.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Estia72 » 08 wrz 2016, 08:10

stefan12 pisze:No właśnie, więc również miłujmy się tak, jak Jezus miłował obłudników mówiąc im nieprzyjemne rzeczy prosto w oczy.

Nazywanie ludzi Stefan bezmozgami, idiotami,debilami i jeszcze gorzej co ma na forach czesto miejsce raczej nie nalezy do kanonu milowania sie... ;)
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: czarnyMag » 08 wrz 2016, 10:02

"No właśnie, więc również miłujmy się tak, jak Jezus miłował OBŁUDNIKÓW mówiąc im nieprzyjemne rzeczy prosto w oczy."

chyba Jezus nie będzie zadowolony :) i to nie Jezus mówił te nieprzyjemne rzeczy (to mówią OBŁUDNICY uznający sami siebie za pierwszych po Nim :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia