Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Postautor: Melys » 10 lis 2010, 17:00

no najdziwniejsze że to była msza żałobna zorganizowana dla kilku rodzin...
Ale chyba nawet ksiądz ma prawo wierzyć w co chce, może ten wierzy w to co mówi.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 13 lis 2010, 18:51

Czy msza za zmarlych ma jakis sens? Za namowa mojej babci, ktora ma juz 100 lat zamowilam msze za dusze moich rodzicow (oboje nie zyja). I poczulam sie dobrze , ze to zrobilam...ale nie wiem czy to ma jakis praktyczny wymiar dla dusz?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 13 lis 2010, 19:59

Najprościej można powiedzieć to tak... Jeśli modlitwa będzie szczera - na pewno wyjdzie na plus. Jeśli nie - cóż, nic nie da.
A czy modlitwa na takiej mszy będzie szczera... Cóż, trudno powiedzieć.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Melys » 14 lis 2010, 09:56

To msza zorganizowana dla żyjących. I to ma sens. To ludzie którzy stracili dzieci / z hospicjum / więc dla nich to ważne. Zmarłym pewnie wszystko jedno gdzie się za nich modlimy. Ale pozostają bliscy którym to pomaga. Nimi też trzeba się zając.
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 10:33

Nikita pisze:Czy msza za zmarlych ma jakis sens? ... zamowilam msze za dusze ... nie wiem czy to ma jakis praktyczny wymiar dla dusz?

W rozumieniu teologii katolickiej tak. Więcej nie napiszę dlatego że logika ofiarowania Mszy św. za dusze w czyścu cierpiące kłóci się z moim głębokim przekonaniem o tym że każdy odpowiada za siebie. Co nie znaczy że odrzucam tę ideę, ja jej po prostu nie rozumiem. Być może kiedyś zrozumiem bo zauważyłem że w moim 47-letnim życiu musiałem zmienić już niejeden pogląd.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 10:38

Nikita pisze:Czy msza za zmarlych ma jakis sens? ...

Melys pisze:To msza zorganizowana dla żyjących. I to ma sens ..

Melys ... Chyba Cię rozumiem ...

:roll:
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 10:52

Nikita pisze:Czy msza za zmarlych ma jakis sens?

Ja uważam, że może mieć sens. Jakiś czas temu poważnie zastanawiałem się nad słowami padającymi podczas mszy św. i doszedłem do wniosku, że te modlitwy posiadają jakąś siłę, jest w nich coś. Na pewno nie jest to pusta paplanina. Generalnie uważam, że jeżeli uczestnicy mszy rozumieją znaczenie wypowiadanych słów, to msza za zmarłych może mieć duże oddziaływanie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Melys » 14 lis 2010, 10:56

Dziękuję sigma.
Ja im częściej spotykam się ze śmiercią tym niestety mniej ją rozumiem. Czuje do niej wielki respekt i szacunek. Jesteśmy jednak tak strasznie marni w chwili gdy to jej czas nadchodzi.Przestajemy istnieć, bo nie ma już nas jest tylko Ona i Oni. /Przynajmniej ja tak mam / . I wszystkie nasze rozważania co ważne, co ma sens tracą znaczenie. Świat nagle się zmienia, za każdym razem. Pozostają ludzie którzy nasze mądrości mają w nosie. I staramy się znaleść coś co dla nich ma sens by mieli siłę żyć. Czasem są to absurdalne sprawy. Ale czy to ważne?

Kościół pewnie że czasem gada, robi głupoty i co z tego. Tylko katolicki? Pewnie nie, pewnie jak wszystko.
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 11:29

Luperci Faviani pisze:
Nikita pisze:Czy msza za zmarlych ma jakis sens?

Ja uważam, że może mieć sens. Jakiś czas temu poważnie zastanawiałem się nad słowami padającymi podczas mszy św. i doszedłem do wniosku, że te modlitwy posiadają jakąś siłę, jest w nich coś. Na pewno nie jest to pusta paplanina. Generalnie uważam, że jeżeli uczestnicy mszy rozumieją znaczenie wypowiadanych słów, to msza za zmarłych może mieć duże oddziaływanie.

LF, zwróć proszę uwagę na to że pytanie dotyczy Mszy św. a nie zgromadzenia modlitewnego. Istota zagadnienia polega zatem na znaczeniu ofiarowania Mszy św. w intencji duszy w czyścu cierpiącej.

Modlić można się indywidualnie i zbiorowo, w kościele, kaplicy, domu ...

Czym innym jest Ofiara a czym innym modlitwa. Modlić może się każdy a składać Ofiarę tylko kapłan.

sigma pisze: ... Więcej nie napiszę dlatego że logika ofiarowania Mszy św. za dusze w czyścu cierpiące kłóci się z moim głębokim przekonaniem o tym że każdy odpowiada za siebie ...

Trochę się zaangażowałem jednak, chociaż obiecałem że nie będę :).

Ale zagadnienie poruszone przez Nikitę jest bardzo ważne...
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 11:47

Twoja wypowiedź w tej sprawie ,Sigmo,wygląda,jakby została wygłoszona przez,no,powiedzmy dość zagorzałego zwolennika dogmatów Kościoła Katolickiego(kwestia kompetencji kapłanskich),a chyba akurat tutaj ludzie niekoniecznie się z takimi poglądami utożsamiają.
I jeszcze ta ex cathedra ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia