co mówią istoty

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: co mówią istoty

Postautor: danut » 14 gru 2015, 18:20

Pawełek pisze:danut, masz oczywiście na myśli koniec życia na Ziemi a nie taki "całkowity" koniec?

Powolny proces umierania planet i gwiazd, który jest nieunikniony.
danut

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 18:29

Mówicie o dwóch różnych rzeczach. Bo czym innym jest masowa histeria, a czym innym asteroida. Na asteroidę nie mamy wpływu, a na histerię tak.

Kris ciężko pogodzić się z myślą, że większa część populacji zginie. A tym bardziej ciężko, jeśli ktoś mówi, że uratujemy sie jeśli będziemy sie modlić i czynić dobrze. Nie wierzę w to. Ani w ogólnoświatowy armagedon, ani w masową histerię, ani pandemonium, ani w asteroidę. Wszystkie te rewelacje mają jedno za zadanie. Takie samo jak przerażanie głupiego tłumu piekłem przez wszelakie religie. Mamy sie bać i przez ten strach mamy być lepsi i lepiej sie zachowywać. Może mniej inteligentni ludzie dadzą sie na to nabrać. Ja w to nie wierzę.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 gru 2015, 20:08

Xseniu ciężko jest ci się pogodzić z myślą, ze nasza Ziemia nie jest wieczna? Nie jest! Jak mnóstwo innych planet, na których juz dawno zamarło życie, jak mnóstwo czarnych karłów powstałych przez wygaśniecie gwiazd. Zatem co stanie się z człowiekiem wierzącym tak uparcie w swoją materialność, w jedyne istnienie jego życia na tej Ziemi? :)
danut

Postautor: Kris » 14 gru 2015, 20:33

Pomińmy nawet wątki astralne i telepatyczne a wyciągnijmy wnioski z tego co się dzieje już teraz, nie kiedyś tam.
To przecież nie jest straszenie, to rzeczywistość.
Można z niej wyciągnąć wnioski takie czy inne, nie wierzyć, ale co to zmieni.
Mówi się że wiara przenosi góry, to niech oczyści chociaż powietrze, czy posadzi od nowa lasy deszczowe.
Dawać ja tutaj i po kłopocie.
Nie ma rzeczy nie możliwych, poza tym wszystko jest możliwe.
Kris

Postautor: danut » 14 gru 2015, 20:36

Kris pisze:Pomińmy nawet wątki astralne i telepatyczne a wyciągnijmy wnioski z tego co się dzieje już teraz, nie kiedyś tam.
To przecież nie jest straszenie, to rzeczywistość.
Można z niej wyciągnąć wnioski takie czy inne, nie wierzyć, ale co to zmieni.
Mówi się że wiara przenosi góry, to niech oczyści chociaż powietrze, czy posadzi od nowa lasy deszczowe.
Dawać ja tutaj i po kłopocie.

:D - i tym pozbyłeś ludzi ich marzeń o ich własnych mocach.
danut

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 23:08

danut pisze:Xseniu ciężko jest ci się pogodzić z myślą, ze nasza Ziemia nie jest wieczna?

Ależ oczywiście, że nie jest wieczna. Zostanie spalona na popiół gdy słońce sie wypali. Ale zdarzy się to za 5 miliardów lat i na moje szczęście, i szczęście moich dzieci, i ich dzieci, i ich dzieci, i ich dzieci, i ich dzieci ....itd. nas już tu wtedy od dawna nie będzie. :D Po co wiec mam się teraz tym martwić? Dla samego martwienia się? Mam ważniejsze problemy na głowie, niż śmierć naszego kochanego słońca. :)

Kris pisze:wyciągnijmy wnioski z tego co się dzieje już teraz, nie kiedyś tam

No dobra, a co takiego się dzieje, co nie działo się dotychczas?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 gru 2015, 23:11

Zmienia się klimat, ocieplenie powoduje bardzo groźne i nieprzewidywalne zjawiska atmosferyczne, dziura ozonowa naraża na szkodliwe bardzo szkodliwe promieniowanie, ludzie sa coraz słabsi fizycznie i nękani przez coraz więcej chorób - mało?
danut

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 23:36

danut pisze:Zmienia się klimat

Klimat się wiecznie zmieniał na Ziemi. Były zlodowacenia i okresy gorąca. To co sie teraz dzieje, to nie jest nic nienormalnego.

danut pisze:ocieplenie powoduje bardzo groźne i nieprzewidywalne zjawiska atmosferyczne

El Nino było od zawsze, tsunami było od zawsze, opady gradu było od zawsze, tornada były od zawsze. O których więc zjawiskach atmosferycznych mówisz?

danut pisze:dziura ozonowa naraża na szkodliwe bardzo szkodliwe promieniowanie

Tak, niby prawda. Ale w większości na powiększanie się dziury ozonowej i tak nie mamy wpływu :wulkany, topnienie lodowców i uwalnianie gazów z nich itp.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/2448 ... du-wulkanu

danut pisze:ludzie sa coraz słabsi fizycznie

Bo kiedyś choroby zakaźne eliminowały ze środowiska słabe jednostki. Postęp medycyny spowodował, że żyjemy przynajmniej dwukrotnie dłużej, ale i powoduje, że jesteśmy słabsi fizycznie. Choć spirytyści powinni się cieszyć, fizyczność umiera ;)

danut pisze:nękani przez coraz więcej chorób - mało?

Coraz więcej? :shock: Tym to mnie zdziwiłaś. Dżuma, tyfus, czarna ospa, trąd, ebola. Zwykła grypa hiszpanki potrafiła pochłonąć 50-100 milionów ludzkich istnień, a ty piszesz, że chorób jest coraz więcej? Ostatnia mikro pandemia SARS pochłonęła zaledwie 774 osoby, a Ebola w Afryce 11.314 osób. I gdzie im do tych milionów, gdzie całe wioski wymierały, jak wioska obok wsi mojego ojca.

danut pisze:mało?

Mało :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 gru 2015, 23:43

To tylko pomyśl co by się dzisiaj stało gdyby rozprzestrzeniła się taka epidemia? Dawniej bez tak dobrze rozwiniętej medycyny jednak udało się przetrwać silnym jednostkom, czy dzisiaj znaleźliby się tacy silni by sami od siebie zwalczyli tak ciężką chorobę?
danut

Postautor: Xsenia » 15 gru 2015, 09:08

To zależy od tego jaka to by była epidemia. Jeśli chorób zakaźnych, które wymieniłam, to powinniśmy sobie z nimi poradzić. Nasi pradziadowie przeżyli, bo wytworzyli przeciwciała. I mamy ochronę niejako w dorobku. Natomiast jeśli byłaby to epidemia nowego wirusa. To reakcję już widzieliśmy po SARS lub epidemii grypy A/H1N1. Choć na tą grypę na całym świecie zmarło około 100-400 tysięcy osób. Obecnie rządy bardzo sie boją pandemii i starają się przeciwdziałać.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia