New Age

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

New Age

Postautor: Hansel » 06 sie 2015, 15:20

Chciałem spytać skąd się w ogóle wzieło to pojęcie i czemu niektórzy czasami zaliczają do niego Spirytyzm ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: New Age

Postautor: cthulhu87 » 06 sie 2015, 17:12

Hansel pisze:Chciałem spytać skąd się w ogóle wzieło to pojęcie i czemu niektórzy czasami zaliczają do niego Spirytyzm ?

Jest masa książek i artykułów na ten temat, rusz się trochę i poszukaj, zamiast pytać na forum
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 06 sie 2015, 19:51

Ja generalnie pytałem o to czy takie zaliczenie jest słuszne ?
Ostatnio zmieniony 06 sie 2015, 20:10 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 06 sie 2015, 20:00

Hansel pisze:Ja generalnie pytałem o to czy takie zaliczenie jest słuszne...

Z tego co widzę, pytałeś po prostu, czemu spirytyzm zalicza się do New Age, a nie czy takie zaliczenie jest słuszne...

Generalnie w New Age mówi się sporo o aniołach, channelingu, życiu na innych planetach itd. - niektóre idee wydają się być czerpane wybiórczo np. ze spirytyzmu, inne brane są z odmiennych kierunków ideowych, stąd wrażenie wielkiej różnorodności ruchu New Age. A co to jest New Age, naprawdę nie wymaga wiele wysiłku, abyś sobie sam sprawdził. Jeśli internet nie wystarczy, z pozycji książkowych, które są napisane neutralnie i z ambicjami naukowymi polecam "Jednak New Age" Anny E. Kubiak oraz "New Age" Doroty Hall, przy czym znajduje się tam ciekawa charakterystyka New Age w Polsce, z uwzględnieniem właśnie naszej "polskiej" specyfiki tego zjawiska (zetknięcie się "nowej" duchowości z duchowością tradycyjną, ludową - bardzo interesujące).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 06 sie 2015, 20:31

To znaczy tak zdaje się zostaliśmy wykwalifikowani na ,,Racjonaliście,,...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 06 sie 2015, 20:45

Hansel pisze:To znaczy tak zdaje się zostaliśmy wykwalifikowani na ,,Racjonaliście,,...

Spirytyzm powstał w latach 50. XIX wieku, natomiast ruch New Age to zjawisko współczesne, XX-wieczne. Jak wspomniałem, ten ostatni czerpie z różnych kierunków ideowych, znajdziemy tam i wątki spirytystyczne, i teozoficzne, ekologię, astrologię, ufo, mediumizm szeroko pojęty... Kwalifikowanie spirytyzmu jako części New Age jest tu więc dość mało "racjonalistyczne" jak na twierdzenia racjonalistów hehe - to trochę, jakby ktoś mylił skutek z przyczyną, albo nie był w stanie odróżnić wnuka od dziadka, którzy noszą to samo nazwisko... Można by z tej samej racji uważać, że chrześcijaństwo jest częścią judaizmu - absurdalne, nieprawdaż? :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 07 sie 2015, 09:59

cthulhu87 pisze:
Spirytyzm powstał w latach 50. XIX wieku, natomiast ruch New Age to zjawisko współczesne, XX-wieczne. Jak wspomniałem, ten ostatni czerpie z różnych kierunków ideowych, znajdziemy tam i wątki spirytystyczne, i teozoficzne, ekologię, astrologię, ufo, mediumizm szeroko pojęty... Kwalifikowanie spirytyzmu jako części New Age jest tu więc dość mało "racjonalistyczne" jak na twierdzenia racjonalistów hehe - to trochę, jakby ktoś mylił skutek z przyczyną, albo nie był w stanie odróżnić wnuka od dziadka, którzy noszą to samo nazwisko...

To tylko świadczy o tym jacy to są ,,racjonaliści,, http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3845/q,Spirytyzm
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 10 sie 2015, 16:00

A tak swoją droga to dlaczego KK tak bardzo uwioł się żeby New Ege zwalczać ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 10 sie 2015, 22:27

Hansel pisze:uwioł się żeby New Ege zwalczać ?

Hansel, kiedy wreszcie zaczniesz poprawiać błędy ortograficzne?
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Wiatr1000 » 04 wrz 2015, 10:39

New Age z tego co się orientuje a siedzę w tym trochę to powstał przez przekazy chanelingowie. Tak naprawdę to część z nich ma źródło ze świata duchów, czyli to są przekazy od Mediów ale większość to przekazy od ET, czyli obcych form i jak się przedstawiają z wyższych poziomów rozwoju duchowego. Wiesz ładnie to wygląda ale ja ci powiem omijaj to chyba, że z ciekawości i z dystansu na to zjawisko spojrzysz. Te przekazy od ET odbieram jako niezłe pranie mózgu dla ludzi zachwyconych nowościami i rozczarowanymi religiami i starymi doktrynami. Ja będąc na jednym portalu spotkałem się z tym jak wiele mówią o miłowaniu ale słów krytyki racjonalności nie przyjmują i posty blokują lub usuwają.

Nie pytaj dlaczego masz omijać. Jeśli chcesz wiedzieć sam się przekonaj ale bądź ostrożny. Ja byłem i się w porę otrząsnąłem.
Wiatr1000

Następna

Wróć do Religia i filozofia