Reinkarnacja pod lupą duchownego katolickiego

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Reinkarnacja pod lupą duchownego katolickiego

Postautor: ehnaton » 24 mar 2011, 20:03

Jestem katolikiem, co prawda niepraktykującym, ale jednak. I jakoś mimo to wierzę w inne życie po życiu czy życie przed życiem. Może jestem bliższy buddyzmowi, ale wydaje mi się, że Bóg może oceniać posępowanie ludzi w kilku życiach a oni mogą mieć więcej szans na właściwe postępowanie rak piersi to nowotwór. To byłoby nawet bardziej sprawiedliwe, bo niektórzy po prostu mają gorsze szanse na życie w zgodzie z przykazaniami. I jakoś filozoficzne traktaty duchownych nie przekonują mnie do rezygnaci z wiary w inne życie. Jakby to kogoś zainteresowało to ciekawy tekst o reinkarnacji znalazłem tutaj
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 09:57 przez ehnaton, łącznie zmieniany 1 raz
ehnaton

Postautor: Voldo » 24 mar 2011, 20:37

Oczywiste jest, że skazywanie ludzi na wieczne potępienie za błędy uczynione w tym życiu, tych, jakby nie patrzeć, kilku chwilach w wieczności, przeczyłoby idei Boga sprawiedliwego, już nie mówiąc o logice...
I właśnie dlatego bardziej logiczne jest przyjęcie reinkarnacji, wielości istnień czy jakkolwiek to nazwać. Wtedy otrzymujemy szansę na naprawę swoich błędów... A to bardziej pasuje do idei Boga sprawiedliwego i kochającego. I zgodne jest z logiką.

Do strony przez Ciebie podanej...
Nie ma sensu nawet tam wchodzić. Kolejna strona do naciągania ludzi.
Równie dobrze ja bym mógł pójść pod sklep, przywiesić sobie tabliczkę, że odkrywam poprzednie wcielenia, i na podstawie imienia danej osoby móc magicznie coś powiedzieć ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: saimon1989 » 25 mar 2011, 23:15

Ja również jestem katolikiem i wierze w to życie po życiu , ze to wszystko sie tak nie skończy w chwili śmierci, że coś będzie pózniej, tylko nie wiem czy w niebie czy na ziemi, lecz nauka kościoła mówi, że w niebie, oczywiście jak ktoś sobie na nie zasłuży śmierć prezydenta. :mrgreen:
saimon1989

Postautor: methyl » 01 kwie 2011, 13:05

saimon 1989
Zlituj sie nad nami i przstań wklejać linka do tej beznadziejnej stronki z pierdołami albo rzucę na Ciebie "klontfe" :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Voldo » 01 kwie 2011, 15:44

methyl pisze:rzucę na Ciebie "klontfe" :mrgreen:

:?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 01 kwie 2011, 20:54

Ej,Ehnaton,myslisz,ze jesteś bardzo sprytny i inteligentnie wplotłes w swój tekst hasło reklamowe pn. rak piersi to nowotwór?
Daruj sobie takie niesmaczne chwyty.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 10 maja 2015, 20:44

konrad pisze:Tu warto zadać pytanie, czym jest zbawienie? Jaki miałby być cel reinkarnacji? We fragmencie powyżej znajduje się błędne założenie:

by podlegał reinkarnacji przez całe tysiąclecia,w celu odpokutowania za winy popełnione w poprzednich egzystencjach

Celem reinkarnacji, według spirytyzmu przynajmniej, jest nie tyle odpokutowanie win, ale rozwój, którego częścią jest ponoszenie konsekwencji za własne czyny.

A czym jest zbawienie? To według tego tekstu i doktryny kościoła, rodzaj aktu łaski chyba. Nie ma wśród nas ludzi doskonałych, więc każdy liczy na to, że zostanie zbawiony, że gdzieś tam zapada decyzja, by otworzyć przed nami drzwi do raju.

Czyli właściwie w Spirytyżmie nie ma rozumianego w ten sposób pojęcia zbawienia ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Religia i filozofia