Zło

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Zło

Postautor: Hansel » 19 kwie 2015, 02:03

karolina86 pisze:Cale szczescie sa jeszcze takie osoby ktore nie wstydza sie pomagac, obronia slabszego itp ale niestety w szkolach mozna zauwazyc podzialy na wlasnie takie grupy jak to nazwal czarnyMag "mieczakow" i "twardzieli" niestety wiekszosc mlodziezy woli byc w tej drugiej grupie. Ale gleboko wierze ze wrazliwosc nabywa sie tez z wiekiem. Przypomniala mi sie rozmowa w ktorej uczestniczylam i ktos oburzyl sie dlaczego dzieci bywaja takie okrutne wobec rowiesnikow, wysmiewaja je i dokuczaja z roznych powodow... otylosc, gorsze ubrania, bieda. Ja rowniez bylam tym oburzona po czym uswiadomilam sobie ze w mojej klasie (2czy 3klasa podst.) tez byla taka osoba... dzieci sie smialy z dziewczynki bo byla biedniejsza, nie pamietam czy ja tez sie smialam bo to bylo dawno.. pewnie tak, w kazdym razie nigdy nie stanelam w jej obronie ani nie probowalam sie zaprzyjaznic. Dzisiaj tego zaluje i wiem ze zrobilabym inaczej gdybym mogla cofnac czas. Ale to nie zmienia faktu, ze tez wybralam ta druga grupe niestety.

Słyszałem kiedyś o tamim eksperymencie który pokazuje jaki wpływ wywierają na nas inni ludzie http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2015, 09:53 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: karolina86 » 19 kwie 2015, 08:36

Cos w tym jest jednak co innego porownanie linii a co innego przygladanie sie przemocy czy psychicznej czy fizycznej. Jest takie program ktory pokazuje jak ludzie reaguja w roznych sytuacjach (betlejewski prowokacje) https://youtu.be/1O82DrCnF1I
karolina86

Postautor: Nikita » 19 kwie 2015, 08:48

Fajny program. Ja takze uwazam, ze jak sie cos zlego dzieje obok to nalezy zareagowac a nie obojetnie przechodzic dalej...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 20 kwie 2015, 05:32

Zło można porównać do ciemności a dobro do światła.

Ciemność pojawia się wtedy gdy nie ma światła.
Światło jest tutaj oświeceniem moralnym, znajomością praw i zasad jakimi się rządzi.
Gdy się nie ma znajomości tych praw i zasad, nie ma w nas światła, a jest w nas ciemność.

Stąd można ujrzeć jeszcze jedną zależność, nie ma zła, jest tylko brak światła.
Nie ma złych ludzi, są tylko nieświadomi. Nauczmy się kochać wszystkich a właśnie dzięki temu pokażemy im światło.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 20 kwie 2015, 08:31

czarnyMag pisze:Bóg stwarzając człowieka z wolną wolą dał światu zło czyli je stworzył :D Ponieważ wszyscy twierdzą że nic na świecie / ziemi nie dzieje się bez Jego woli / wiedzy to sam stworzył zło! Tylko pytam: PO CO???!

Odpowiedziałeś sobie na początku zdania - po to żeby dać wolną wolę człowiekowi czyli wolność wyboru. Bóg stworzył MOŻLIWOŚĆ uczynienia zła.

Żeby zło zaistniało wymagany jest wybór i czyn a za to już odpowiedzialności na Boga nie da się zrzucić
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 20 kwie 2015, 12:12

Wolna wolę można zobrazować w taki sposób jakby zamknąć szczura w białym poniszczeniu bez żadnych przedmiotów, a w jednym z katów postawić miseczkę ze słodką wodą. Szczur ma wolna wolę, może poruszać się po całym pomieszczeniu jak tylko mu się podoba lecz i tak wiemy, że w końcu podejdzie do miseczki i się napije.
Pomimo naszej wolnej woli nasze życie z góry jest zaplanowane i niezależnie co w życiu zrobimy i tak z góry zostało zaplanowane dokąd dojdziemy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Poprzednia

Wróć do Religia i filozofia