Witam nieśmiało:-)

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witam nieśmiało:-)

Postautor: 1Prawda1 » 08 paź 2015, 22:22

Przewietrzyć? Mogę pomóc :D Od tego jestem :D Hehe :D

To właśnie miałem na myśli. ;)

obojętnie w jakiej formie i podstawie ci się to jawi, obojętnie jak bardzo kolorowo i barwnie, ktoś ci przedstawia swoje poglądy i swoją naturę, kieruje się egoizmem; obojętnie czy większym czy mniejszym. Gdy zobaczysz szerzej zjawisko czym ludzie się kierują i co ich pcha... Również byś stwierdził, że nie chcesz w tym zbiorowisku uczestniczyć.. Zbyt mocno by cię to przeraziło...

Pan widzę uczęszczał do szkoły mistrzów.

Ich podejście wobec siebie. Jak mają być rodzicami skoro wobec siebie nie są tacy jak przekazują to dzieciom?

Right.

Moralność to też taka rezygnacja z przyjemności dla wyższych przyjemności, ale ludzie nie chcą tego, ciekawe czemu wiesz może? Bo ja nie wiem. Uwielbiam czekoladę, seksem nie pogardzę w końcu jestem miłością, ale to jakby hmm nie wiem utrzymuje tylko mój poziom dobrego humoru (seks nie, seks jest koniecznym popędem) i to o co mi chodzi to to, że po pierwsze przyjemność ma swoje szczeble a ja wolę czuć ją coraz wyższą wchodząc tym samym na drogę piękna i Boga. Po drugie chyba nie do końca powinno się tak żyć, mam tu na myśli dusze matematyków (czyt. filozofia Platona), uważał on że matematycy dochodzą do wiedzy właściwej ale pośredniej.

Wietrze
muszę Cię zapytać.. czy Ty lubisz podróżować, przeżywać przygody?

Pablo. Uważam, że Twoja miłość jest duża, lecz zbyt wiele wokół niej (poza nią) braku prawdy. Miłość Twoja jest szczera, choć wnioskuje tylko po Twoich postach. Jest właśnie jedno ale - że nie jest oparta na prawdzie w pełni czyli to o czym pisze Wiatr. Na każdy problem reagujesz miłością to zaje**ste, serio, i siły ma dużo, ale kochanie ludzi choć troszkę na ślepo (Ty) nie obudzi pewnej wzajemności od Erosa, on chce by kochano też smutek.

Casandra. Chętnie poprowadzę Cię moją ścieżką i w dowolnej chwili będziesz mogła zrezygnować.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 22:37 przez 1Prawda1, łącznie zmieniany 1 raz
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Krzysztoff » 08 paź 2015, 22:25

Casandra pisze: Ale skąd brać wiedzę jak to robić skutecznie i z pozytywnym efektem? Gdy chcę wyrzeźbić swoje ciało, to wiem, że muszę udać się na siłownię, najlepiej poszukać dobrego osobistego trenera, który na podstawie wnikliwej oceny dobierze program ćwiczeń odpowiedni dla mnie. Ja mu mówię czego oczekuje, on mi wyjaśnia jak to osiągnę. Laikowi szczegółowo zademonstruje każde ćwiczenie i będzie fachowym okiem oceniał postępy. To proste. Ale co zrobić aby wytrenować duszę? Do kogo się zgłosić? Kto się nami zaopiekuje w tym temacie?

Dokładnie tak samo jak z ćwiczeniami fizycznymi :) , trzeba się nauczyć jak ćwiczyć (teoria) i potem ćwiczyć (praktyka)

Spirytystyczne podejście kładzie nacisk z jednej strony na studiowanie dzieł które mówią o prawidłowych postawach i wartościach moralnych tutaj można by wymienić "Ewangelia według spirytyzmu" , "Żyć szczęśliwie" Joanny de Angelis (jest wiele innych ale nie przetłumaczonych jeszcze na j.polski) , studiować przekazy Duchów - wskazujące jak się rozwijać , mamy takich wiele na portalu tutaj : http://www.portal.spirytyzm.pl/category ... wie-nauki/

2-gą nogą - równie ważną jeśli nie ważniejszą jest praktyka spirytystyczna, czyli stosowanie wyżej wymienionych zasad w życie, świadome praktykowanie życzliwości wobec innych na co dzień (codziennie powiem coś życzliwego komuś) , nie odpowiadanie złem na zło (np. agresją na agresję) , praktykowania pomocy charytatywnej - bezinteresownej pomocy innym , pielęgnowanie w sobie pozytywnych myśli , wzniosłych , radosnych poprzez modlitwę , medytację itd.

tutaj jest artykuł który trochę mówi o tym w odniesieniu do dzieci ale przecież zasady te są też aktualne dla dorosłych
http://www.portal.spirytyzm.pl/duchowe-cwiczenia/

pozdrawiam
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 08 paź 2015, 22:42

Krzysztofie nie wiem czy trafisz tak do Casandry, ona nie chce odkrywać prawdy bo nagle jej się tego zachciało, tylko przez cierpienie zapragnęła poznać jej istotę. Tego typu postawy (ja również tak miałem, choć z pewną różnicą) chcą od życia czegoś więcej niż życzliwości do innych która wypełni ich życie ''pięknem''. Ludzie tacy mniemam nie byle jak - chcą prawdy, pożądają jej, a nie leku na problem, niczym jak zakupionego w aptece.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Nikita » 09 paź 2015, 07:54

Wiekszosc ludzi szuka bo sie wycierpiala juz tak mocno, ze maja dosc...Cierpienie to lek dla duszy ....bo dusza zaczyna szukac Boga i Powrotu do Niego. Cierpimy gdy sie od Boga oddalamy a gdy sie zblizamy to jestesmy szczesliwi.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Casandra » 09 paź 2015, 10:23

Krzysztofie dziękuję Ci, chętnie poszukam i poczytam, bo czuję ogromny głód wiedzy w tym temacie :-)

Prawdo masz zupełną rację, to co napisałeś o mnie w dużej mierze pokrywa się z tym, co czuję. Jeśli chcesz mi wskazać swoją ścieżkę - chętnie ją zobaczę. Tylko proszę, nie zostawiaj mnie na niej samej, bo nie czuję się na to gotowa:-)
Nikito Jest tak jak mówisz, ludzie nie mogą być naprawdę szczęśliwi bez Boga. To co nazywają szczęściem, żyjąc bez Niego, to tylko pusta iluzja, bańka, która szybko pęka. Ja sama dopiero się o tym przekonuję. I dziwię się sobie - jak mogłam być tak ślepa tyle lat? :-(

Wiecie, czuję się trochę jak raczkujące niemowlę, szukające matki (bądź ojca). Zero wiedzy, zero umiejętności - tylko ogromne pragnienie dobra i miłości i straszna niechęć do otaczającego zła i hipokryzji. Wiem, że może się wydawać, że wpadłam tu na forum jak do stodoły po łopatę i nagle wymagam odpowiedzi, rady albo lepiej podania na tacy gotowych rozwiązań:-) Wiem, że przede mną dużo pracy, samozaparcia, ćwiczeń. Nie wiem, czy temu podołam, ale weszłam już na tą drogę i nie chcę zawracać, bo tu mi jest dobrze. Czuję się milion razy lepiej, niż wcześniej, przed. Chciałabym o tym opowiadać, dzielić się, pocieszać tych, którzy jeszcze nie widzą tego światła przed nimi. Ale akurat reakcje mojego otoczenia są...delikatnie mówiąc negatywne :-( Nie wiem jak u Was w tym temacie?
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: fruwla » 09 paź 2015, 11:04

Hej Casandra, moim skromnym zdaniem, powinnas zaczac sie OTACZAC zoltym kolorem, piekna nasycona zolta barwa.
Moze nie za bardzo ten kolor lubisz, sama przyznam ze nie jest latwy, ale Tobie jak na poczatek powinien pomoc.
Odbierze ci troche wrazliwosci a to wazne, zeby isc dalej.
Mowia, ze zolty to kolor dla odwaznych.
Jako element garderoby mozna z powodzeniem, przede wszystkim jako kobieta nosic cos w tonacji waniliowo-miodowo-cytrynowej, podobno budzi u innych pozytywne, sympatyczne uczucia.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Nikita » 09 paź 2015, 13:41

Zostan z nami Casandro. To co Krzysztof napisal jest bardzo wazne. Aby posilkowac sie wiedza oraz starac sie na codzien praktykowac dobro. Ja tez jestem taka poszukujaca osoba i musze powiedziec , ze wiedza spirytystyczna oraz wiedza duchowa z innych sciezek duchowych bardzo mi pomaga. Zycie oczywiscie odrazu sie nie zmieni ale jak my sie zmieniamy to sie bedzie powoli wszytsko zmieniac ku lepszemu. Czasami jest tak, ze ludzie wokol nie rozumieja nas i reaguja negatywnei....ale ja sie ucze nie zrazac tym i nawet jak znajde jedna bratnia dusze w jakims towarzystwie to juz sie ciesze...Ale musze przyznac, ze to nie jest takie latwe i czasami naprawde trzeba zniesc wiele przykrosci. Ale ja juz jestem tak przekonana, ze ide dalej i mam te pewnosc , ze warto. A gdy braknie mi inspiracji to prosze mojego ducha opiekunczego aby mnie zainspirowal i wzedy ktos podsuwa mi jakas ksiazke lub sama trafiam na jakas literature czy jakiegos czlowieka....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 09 paź 2015, 13:51

1Prawda1, marny pomysł na podryw, naprawdę :lol:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Casandra » 09 paź 2015, 14:30

Fruwla Owszem, żółtego raczej unikałam, ale są jego odcienie, które mi się podobają - chętnie skorzystam z Twojej rady, dziękuję Ci:-)
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: Casandra » 09 paź 2015, 14:31

Nikito Chcę z Wami zostać bardziej, niż bardzo:-) Jeśli tylko pozwolicie, oczywiście.
Awatar użytkownika
Casandra

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!