hej

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: hej

Postautor: cthulhu87 » 13 lip 2011, 18:45

Cześć:)

Sam się przekonaj, niektórzy wybitni potrzebowali wielu lat badań i wyrzeczeń, żeby osiągnąć 100% pewności.
Tu przecież nikt nie wierzy, a każdy skrupulatnie pracuje nad przekonaniem albo utwierdzeniem w przekonaniu :P

Z tego co wiem najlepiej uzbrobić się w cierpliwość i wstrzymać od ocen, póki nie pozna się tylu faktów, że będzie można wyrobić sobie całościowy pogląd. No i na końcu dobra rada, jak podchodzić do spirytyzmu:

"Gdy wątpisz, zatrzymaj się - jak głosi jedno z waszych starych... przysłów. Nie przyjmujcie niczego, co w waszych oczach nie jest zupełnie pewne. Gdy pojawia się jakiś nowy pogląd, choćby nawet wydawał się wam oczywisty, to poddajcie go próbie rozsądku i logiki, a co rozumowi i naturalnej mądrości trudno będzie przyjąć, odrzućcie zdecydowanie"

Życzę wytrwałości :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Rafał » 14 lip 2011, 12:09

Ja boję się utraty wiary :roll:
Rafał

Postautor: atalia » 14 lip 2011, 12:22

Toteż trzeba ja cały czas podtrzymywać-najlepiej poprzez jakaś mądrą,dobrą lekturę. :kardec: :chico:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Damian » 15 lip 2011, 12:01

Zgadzam się z Atalią w 100% ,w moim przypadku to już jest troszkę jak nałóg :).Tylko że troszkę mało jest książek u nas a mój nałóg jak każdy,chce coraz więcej :D .Dobrze że mamy naszą księgarnie która z roku na rok coraz lepiej pracuje i coraz więcej książek wydaje ;) .Oj, ciężko było by bez niej jeśli chodzi o książki prawdziwie spirytystyczne.
Też jest oczywiście dużo o tematyce podobnej ale nie zawierają tylu wiadomości co u naszych znanych mediów,autorów itp. :chico: :kardec:
Jeśli chodzi o pytanie "spirytus z Koszalina" to są ludzie którzy mimo by widzieli i tak nie uwierzą :) .Choć wydaje mi się że chyba jest jakaś chęć wiary w tobie że aż tu przybyłeś i zadajesz takie pytania:).O jednym mogę cie zapewnić że na pewno uwierzysz, za jaki czas tego nie wiem hehe,ale na pewno jak umrzesz ;)
Damian

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 12:37

witaj w gronie nałogowców lektury ksiażek spirytystycznych,Damianie... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Damian » 15 lip 2011, 15:39

Szczerze to nigdy nie lubiłem czytać :) byłem z książkami za pan brat jak diabeł :twisted: z święconą wodą :) .Oczywiście dopóki nie spotkałem się ze spirytyzmem i z tymi książkami,teraz mogę czytać ciągle o tym i muszę się pochwalić że może nie sporą ale małą biblioteczkę już mam, z tej tematyki :).Te książki tak jak by utrzymują mnie w tym świecie i w wierze ,więc co jakiś czas muszę się doładowywać hehe,co daje mi dużą przyjemność.
Damian

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 19:14

Ja zazwyczaj równolegle czytam dwie książki-jakąś "normalną"-ostatnio delektuję się dla przypomnienia sagą "Buddenbrookowie"T.Manna i jakąś spirytystyczną lub w najlepszym razie "duchową".
Czytanie sprawia mi przyjemnosć nieporównywalną z żadna inną.No moze z obserwowaniem kwitnących w moim ogródku kwiatów. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Damian » 15 lip 2011, 22:45

Ja jeśli z innej dziedziny to ewentualnie Anna Rice :) bardzo fajne ma książki,a jeśli chodzi o ogród to tez bardzo lubię przesiadywać ,tylko że ja bardziej preferuję albo sad albo iglaki i tuje.Latem szczególnie jak jest bardzo słonecznie i ciepło i jak przez kilka dni pada deszcz wszystko później zaczyna rosnąć jakby w błyskawicznym tempie.Lubię też przesiadywać wieczorami w ogrodzie :).Fakt że dużo pracy jest przy tym ale .... ile radości daje i spokoju :)
Damian

Postautor: cthulhu87 » 15 lip 2011, 22:58

Jak mowa o beletrystyce, bardzo gorąco polecam powieść Josepha Gangemi z wieloma wątkami spirytystycznymi (choć nie dowiadujemy się z treści czy autor uważa mediumizm za prawdę, czy za oszustwo, to koniec daje wiele do myślenia). Naprawdę zrobiła na mnie spore wrażenie. Wbrew tytułowi, to żadne tanie romansidło:

Obrazek

http://allegro.pl/pani-mego-serca-josep ... 16424.html

Opis: Stany Zjednoczone, lata dwudzieste XX wieku. Szczyt zainteresowania hipnozą, spirytyzmem i zjawiskami parapsychicznymi. Pismo „Scientific American” ogłasza konkurs i powołuje komisję mającą badać autentyczność potencjalnych mediów. Jednak jeden z jej członków, student Harvardu, zakochuje się w medium… To porywająca opowieść o odwiecznej ludzkiej ciekawości – co jest po „tamtej stronie”? – i przemożnym pragnieniu, aby rzeczywiście coś było…

A to polecam specjalnie dla Atalii (Jest sporo o wiecznym powrocie i bardzo ciekawe wątki o św. Augustynie):

http://allegro.pl/metafizyczne-rozwazan ... 55776.html

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 16 lip 2011, 08:29

Dzięki :D
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna