Witam nieśmiało:-)

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witam nieśmiało:-)

Postautor: Wiatr1000 » 27 paź 2015, 18:29

dlatego jestem za pomysłem Georga K., że ten cały Bóg dla istot z planet to tylko konstruktor, kreator nie Bóg. Z naszej perspektywy jego moc jest duża dlatego tak go nazywamy. Jednak według jego koncepcji my też jesteśmy tacy sami jak ten kreator, tylko przybyliśmy tutaj w celu nauki. Wierzcie w co chcecie ale im bardziej ktoś będzie powtarzał to co w piśmie biblijny i z nauk KK tym więcej nieścisłości i pytań się zrodzi :P
Wiatr1000

Postautor: Mirek » 27 paź 2015, 21:39

Wiatr Teraz na to wpadłeś? Opisałem to w temacie: "Na obraz i podobieństwo Boga."
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 28 paź 2015, 00:37

Wiatr a jakie jest Twoje zdanie na temat materii? czemu ona istnieje?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: 1Prawda1 » 29 paź 2015, 03:44

Bóg szukał duchowych doznań, poprzez świat materialny

soldado nie będę ukrywał, że Twoje wizje mi się bardzo podobają, ale to zdanie wyjątkowo odrzucam, wręcz uważam je za sprzeczne. Jeśli chcesz, a mam nadzieję, że Ci się chce to rozwiń mi tą koncepcję.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: soldado » 29 paź 2015, 20:17

1Prawda1 pisze:
Bóg szukał duchowych doznań, poprzez świat materialny

soldado nie będę ukrywał, że Twoje wizje mi się bardzo podobają, ale to zdanie wyjątkowo odrzucam, wręcz uważam je za sprzeczne. Jeśli chcesz, a mam nadzieję, że Ci się chce to rozwiń mi tą koncepcję.

Bóg szukał duchowych doznań, poprzez świat materialny, dlatego umieścił w nas ,,cząsteczkę'' siebie, a nas w świecie materialnym.
W tym celu powołał Siłę.
Siła ta odgrywa bardzo ważną rolę, powołuje do istnienia wszystko to, co Bóg sobie wyobraził.
Pozwala ona umieścić nieskończenie drobną cząstkę Ducha w ludzkim ciele.
Ta cząstką to dziewiątą część każdego człowieka i sama jest dziewiątą częścią Nadświadomości.
Każdy z nas dzieli Nadświadomość z 8 innymi osobami na Ziemi.
Możesz wtedy mówić nieraz o Bratnich Duszach.
Następnie każda Nadświadomość jest dziewiątą częścią Nadświadomości Wyższej kategorii, która to z kolei jest dziewiątą częścią Nadświadomości jeszcze wyższej kategorii.
To wszystko funkcjonuje aż do samego Źródła i w ten sposób umożliwia niezmiernie złożoną filtrację doświadczeń duchowych, której wymaga Bóg.

Takie jest Uniwersalne Prawo Wszechświata.

Jednak, jeśli dalej masz odmienne zdanie, to oczywiści to szanuję :)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 29 paź 2015, 21:15

Twoje postrzeganie jak zwykle emanuje dla mnie profesjonalizmem, ale niestety w mojej filozofii materia przeszkadza duchowości, gdyż poznanie duchowości przez materię to tylko mniemanie. Chyba, że to co przedstawiasz ma głębsze znaczenie to mi objaśnij jak możesz :) Pozdrawiam Cię serdecznie.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: soldado » 29 paź 2015, 21:22

1Prawda1 pisze:Twoje postrzeganie jak zwykle emanuje dla mnie profesjonalizmem, ale niestety w mojej filozofii materia przeszkadza duchowości, gdyż poznanie duchowości przez materię to tylko mniemanie. Chyba, że to co przedstawiasz ma głębsze znaczenie to mi objaśnij jak możesz :) Pozdrawiam Cię serdecznie.

Najgorsze jest ,,stanie w miejscu'', nie doświadczanie niczego.
Gdy nawet podejmujesz złe decyzje, w tym bardzo materialnym świecie, to jest szansa, że kiedyś to zrozumiesz i już nie będziesz powtarzać tych samych błędów.
I w ten sposób dzięki temu bardzo materialnemu światu zrobisz kolejny krok do przodu.
Bez tego typu doświadczeń, nie zrobisz tego kroku i w rezultacie możesz ,,stać w miejscu''
soldado
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 30 paź 2015, 02:43

Jest to spójne, jednak do mnie nie dociera potrzeba ''nie stania w miejscu''. Dla mnie dostateczna duchowość już jest gotowa w świecie idei.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: soldado » 30 paź 2015, 19:31

1Prawda1 pisze:Jest to spójne, jednak do mnie nie dociera potrzeba ''nie stania w miejscu''. Dla mnie dostateczna duchowość już jest gotowa w świecie idei.

Dobrze, że w ogóle duchowość gdzieś postrzegasz, bo był taki długi okres w moim życiu, że jej w ogóle nigdzie nie postrzegałem.
Jednak coś się kiedyś stało na tyle ważnego, że ją spostrzegłem.
Z perspektywy czasu myślę, że do pewnych rzeczy sami musimy dojść ;)
soldado
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 30 paź 2015, 20:02

Bóg po przez swoje stworzenia doświadcza siebie samego.
Nie staraj się dowiedzieć kim jesteś, tylko kim chcesz być.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!