Kim jest Jezus ?

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Kim jest Jezus ?

Postautor: Nikita » 28 lip 2014, 18:41

Ciekawe jaki Jezus byl na codzien? Mi sie bardzo podoba Jezus z ksiazki Mistrz i Malgorzata Bulhakova...taki dobry i madry i prosty zarazem....i swiety....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 28 lip 2014, 18:51

juniperus pisze: Osobiście traktuję Go jak swojego baaaaaaardzo mądrego brata, od którego można brać dobry przykład, czerpać wiedzę i poznawać zasady.

No ja bym takiego brata raczej nie chciała mieć. Kwestia gustu. :) Owszem miał wiele bardzo mądrych przypowieści, wiele mądrych słów, ale robił też rzeczy, które mnie się nie bardzo podobają.
Ale z Jezusem związane jest jedno moje silne uczucie szoku. Jak byłam dzieckiem jakoś droga krzyżowa na mnie nie robiła wrażenia, mniej więcej takie samo jak "dziewczynka z zapałkami", ot bajki i tyle. Szoku doznałam dopiero, jak na lekcji religii ksiądz pokazał nam program o całunie turyńskim. I pal licho czy to prawdziwy całun Jezusa czy nie, ale dopiero wtedy do mnie dotarło, że kiedyś taki człowiek o imieniu Jezus żył. Żył, chodził, nawracał i umarł tak straszliwą śmiercią. Dopiero wtedy to do mnie dotarło. W szoku byłam przez dobre kilka dni. Nie mogłam myśleć o niczym innym.
PS. Alegorię o "dziewczynce z zapałkami" też zrozumiałam dużo, dużo później.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Robert Duch » 28 lip 2014, 22:07

Bardzo dziękuję wszystkim za wpisy, niestety nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Myślałem ,że może ktoś wie o jakimś przekazie od Duchów na ten temat, ale jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Robert Duch

Postautor: Krzysztoff » 29 lip 2014, 08:39

Tu masz taką ogólną wiedzę , nie jest łatwo wykładowcę zrozumieć ze względu na wymowę , ale da się

https://www.youtube.com/watch?v=9hT79O05a7k

Tak jak mówi wykładowca , w KD jest fragment odpowiedzi Duchów, że Jezus jest najdoskonalszym wzorem moralnym do naśladowania

pytanie jest co byś dokładnie chciał wiedzieć ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: forrest » 29 lip 2014, 09:21

Xsenia pisze:
juniperus pisze: Osobiście traktuję Go jak swojego baaaaaaardzo mądrego brata, od którego można brać dobry przykład, czerpać wiedzę i poznawać zasady.

No ja bym takiego brata raczej nie chciała mieć. Kwestia gustu. :) Owszem miał wiele bardzo mądrych przypowieści, wiele mądrych słów, ale robił też rzeczy, które mnie się nie bardzo podobają.

Ludzie się zmieniają w ciągu życia.
Przypowieści wcale nie muszą być autorstwa Jezusa - może zostały mu przypisane z biegiem czasu (?).
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Xsenia » 29 lip 2014, 11:18

forrest pisze:Przypowieści wcale nie muszą być autorstwa Jezusa - może zostały mu przypisane z biegiem czasu (?).

Nie muszą, co nie umniejsza ich mądrości.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 29 lip 2014, 12:13

W Biblii Jezus wydaje sie byc taki powazny...mi sie wydaje, ze Jezus na codzien lubil sie smiac i mial duze poczucie humoru....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Zbyszek » 29 lip 2014, 23:05

Jak wiemy, wszystkie duchy są braćmi. Jeżeli uznajemy, taki tok myślenia, Jezus jest naszym starszym bratem. Jego rozwój moralny jest tak wielki, ze musiał przygotowywać się dwa tysiące lat, by dostosować swoje wibracje do warunków ziemskich. Wspomnę ze nasze wibracje zależne są od naszego rozwoju moralnego, im większy rozwój moralny, tym większe wibracje. Ludzie i duchy sympatyzują w zależności od wibracji jaka posiadają. Można powiedzieć ze nadają na tych samych falach/ wibracjach/ Wracając do tematu, Jezus ustanowił, nowy kierunek, który opiera się na miłości do bliźniego, i przepowiedział przyjście nowego pocieszenia, którym jest kontakt ze światem duchowym i jego nauki. Można to wyczytać z nauk i slow Jezusa zawartych w Ewangelii.
Prawda jest ze Jezus umarł, na krzyżu, w ten sposób dal wielkie świadectwo, miłości i przebaczenia, potwierdzając w ten sposób, to wszystko co głosił.
Jako ciekawostkę dodam, ze medium które mówi ze ma bezpośredni kontakt z Jezusem, kłamie. Wyobraźcie sobie jakie wibracje, musiało by mieć medium by do takiego kontaktu doszło. Zapewne nie potrzebowało by już Jezusa, gdyż jego rozwój był by podobny.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 30 lip 2014, 14:17

To gdzie jest teraz Jezus?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 05 gru 2014, 22:32

Dowiecie się tego po śmierci (ale żeby spirytyści nie wiedzieli?).
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!