Witam, cześć.

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witam, cześć.

Postautor: methyl » 11 sty 2011, 08:32

forrest, popieram, pod warunkiem, że psychiatra nie jest spirytystą 8-) .
Vitaj vanitas.
In vino veritas
In aqua sanitas...

Coś czuję, że i mi by się psychiatra przydał :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 11 sty 2011, 09:18

:lol:
Ale chyba nie vanitas vanitatum et omnia vanitas?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 11 sty 2011, 23:23

Moi drodzy spirytyści, źle robicie lekceważąc medycynę. Psychiatrzy nie ładują w kaftan każdego, kto odstaje od normy. Jeśli wydaje wam się, że coś może być nie tak z waszym zdrowiem udajecie się do lekarza po poradę. Tak samo jest i w tym przypadku.

Mój ojciec jest psychiatrą :) i oczywiście nie czyni to ze mnie eksperta, ale w porównaniu z tymi, który psychiatrów widują rzadko...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: EMi » 13 sty 2011, 13:45

Hehe ja pewnie okazalabym sie osoba psychiczna ;D
A tak w ogole witam wszystkich :)
EMi

Postautor: Luperci Faviani » 13 sty 2011, 15:31

EMi pisze:Hehe ja pewnie okazalabym sie osoba psychiczna

Chodzi tylko o to, aby w przypadku osoby, która uważa, że ma kontakt z Duchami, wykluczyć chorobę psychiczną, np. schizofrenię. Jeżeli człowiek poszukuje prawdę, a nie sensację, to konsultacja z różnego rodzaju specjalistami nie będzie mu przeszkadzać.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: methyl » 13 sty 2011, 15:53

A co w przypadku gdy schizofrenia (lub jakaś inna choroba psychiczna) to objawy kontaktów z Duchami :idea: ?
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Luperci Faviani » 13 sty 2011, 17:18

methyl pisze:A co w przypadku gdy schizofrenia (lub jakaś inna choroba psychiczna) to objawy kontaktów z Duchami :idea: ?

Schizofrenia ma swoje specyficzne objawy i charakteryzują ją, między innymi, nielogiczne i niekonsekwentne halucynacje.

Pytanie: Czy schizofrenik może mieć kontakty z Duchami?
Odpowiedź: Raczej tak.
Pytanie: Czy schizofrenik byłby w stanie odróżnić halucynacje od rzeczywistych manifestacji?
Odpowiedź: Raczej nie / nie jestem przekonany.
Pytanie: Co nam po medium nie będącym w stanie odróżnić prawdę od fikcji?
Odpowiedź: Nic. Takie medium jest niewiarygodne.
To nie jest fragment "Księgi Duchów" :lol:

Na temat spirytystyczno-psychiatryczny powstało kilka prac, więc jest obszerny, a ja w tej dziedzinie specjalistą nie jestem i wymądrzał się nie będę. Niemniej początkujące medium powinno chcieć zorientować się w kwestii własnego zdrowia psychicznego - tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: EMi » 13 sty 2011, 17:25

Luperci Faviani pisze: Jeżeli człowiek poszukuje prawdę, a nie sensację, to konsultacja z różnego rodzaju specjalistami nie będzie mu przeszkadzać.

Taka konsultacja raczej by mi nie przeszkadzala, a z choroba psychiczna tylko sobie zartowalam, raczej jej nie mam (przynamniej taka mam nadzieje ;) )

Luperci Faviani pisze:Schizofrenia ma swoje specyficzne objawy i charakteryzują ją, między innymi, nielogiczne i niekonsekwentne halucynacje.

Halucynacji tez nie mam, wiec chyba wszystko ze mna dobrze, myslec logicznie zreszta tez potrafie ;]
EMi

Postautor: Vanitas » 21 sty 2011, 19:34

Dziękuję za tak miłe przywitanie nadmienię, iż nie stronie od lekarzy, akurat ojciec przyjaciela jest psychiatrą no dosyć znanym, lecz wybaczcie nie będę wymieniał nazwisk, stwierdził, iż wszystko ok. ze mną i to, co robimy nie popiera, lecz można wytłumaczyć nie mam zaburzeń emocjonalnych ani zwidów czy tym podobnych, normalnie funkcjonuję, pracuję mam rodzinę, lecz tym, czym się interesuje niestety wśród ludzi jest tematem tabu i prędzej czy później okrzykną cię szaleńcem lub kłamcą jedynie w środowisku ludzi podobnych zainteresowań można wymienić doświadczenia teoretycznie, jaki i podzielić się wiedzą merytoryczną.
Pozdrawiam.
Vanitas

Postautor: Voldo » 21 sty 2011, 21:22

Vanitas pisze:wśród ludzi jest tematem tabu i prędzej czy później okrzykną cię szaleńcem lub kłamcą jedynie w środowisku ludzi podobnych zainteresowań można wymienić doświadczenia teoretycznie, jaki i podzielić się wiedzą merytoryczną.

Oj tak.
Niestety tak.
Ew. opętanym, zależnie przy kim będziesz mówić.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Witamy!