JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: agnieszkag » 03 sie 2016, 09:49

Pawelku

Heh
Trafiles w samo sedno.
agnieszkag

Postautor: Nikita » 03 sie 2016, 10:04

Hej Polscy Spirytysci Moez zrobicie cos w tym kierunku aby rozwinac mediumizm w Polsce? Bo tlumaczenie ksiazek to dobra rzecz ale praktyczna strona zawsze jest bardziej przekonujaca...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pawełek » 03 sie 2016, 10:53

Nikita pisze:Hej Polscy Spirytysci Moez zrobicie cos w tym kierunku aby rozwinac mediumizm w Polsce? Bo tlumaczenie ksiazek to dobra rzecz ale praktyczna strona zawsze jest bardziej przekonujaca...

Osoby będące mediami same prędzej czy później odkryją spirytyzm, ponieważ będą szukały odpowiedzi. Natomiast innych siłą nie przekonamy, one same muszą chcieć wiedzieć, czy nie są szalone, czemu ich to właśnie spotkało. Możliwe, że większa popularność spirytyzmu w Polsce byłaby korzystna w tejże sytuacji, ale musimy zwrócić uwagę również na to, że wtedy by się mogły zacząć ataki wobec spirytyzmu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: agnieszkag » 03 sie 2016, 11:26

Nikito, Pawelku.

Jakos cienko to widze, rozwoj idei spirytyzmu, w naszym kraju.
Moze sie myle, moze to dlatego, ze pochodze z glebokiej prowincji.
Pamietam u mnie w miasteczku swiadkowie Jehowy mieli swoj zbor. Nikomu nie przeszkadzali, a jednak byli sola w oku dla mieszkancow. Kazdy omijal ten dom szerokim lukiem, nikt nie chcial z nimi gadac, bo wstyd.
Gdyby tam u mnie powstalo malutkie chociazby centrum spirytystyczne , to chyba na zasadzie tajnych kompletow;-)
Nie wiem, moze w wiekszych miastach jest inaczej.
Kiedys rozmawialismy tu na forum o tolerancji I poszanowaniu drugiego czlowieka. Od tego trzeba by zaczac.
agnieszkag

Postautor: Arronax » 03 sie 2016, 11:59

Powoli robmy swoje. Spotkania tlumaczenia eksperymenty czy to forum. I przede wszystkim jezeli sie da to niesc pomoc i pocieche.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Konrado73 » 03 sie 2016, 12:05

agnieszkag pisze:Nikito, Pawelku.

Jakos cienko to widze, rozwoj idei spirytyzmu, w naszym kraju.
Moze sie myle, moze to dlatego, ze pochodze z glebokiej prowincji.
Pamietam u mnie w miasteczku swiadkowie Jehowy mieli swoj zbor. Nikomu nie przeszkadzali, a jednak byli sola w oku dla mieszkancow. Kazdy omijal ten dom szerokim lukiem, nikt nie chcial z nimi gadac, bo wstyd.
Gdyby tam u mnie powstalo malutkie chociazby centrum spirytystyczne , to chyba na zasadzie tajnych kompletow;-)
Nie wiem, moze w wiekszych miastach jest inaczej.
Kiedys rozmawialismy tu na forum o tolerancji I poszanowaniu drugiego czlowieka. Od tego trzeba by zaczac.

Agniesiu , mi się wydaje , że tu nie chodzi o KK , a raczej o mentalność Polaków , w Ameryce Południowej jakoś idzie to w parze i pomimo ogromnej rzeszy katolików , spirytyzm ma się dobrze , Polacy w większości to rasiści , i materialiści i każdą odmienność traktują wrogo , mieszkam niedaleko osiedla akademickiego i widzę czasami takie sceny , że wstyd mi czasami że jestem Polakiem , dlatego dobrze że jest takie miejsce jak to forum , choć wirtualne .
Konrado73

Postautor: Mirek » 03 sie 2016, 12:08

To się wiąże z czym innym, a mianowicie z wywoływaniem duchów dla zabawy i poznawania swojej przyszłości.
Dlatego Biblia i KK zabrania takich praktyk. Bo odpowiedzialnych ludzi jak spirytyści w kontaktach ze zmarłymi jest niewielu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: agnieszkag » 03 sie 2016, 12:46

Konrad.

Masz racje, bo jak spojrzymy na Brazylie, faktycznie, idzie to w parze.
Kazda odmiennosc traktowana jest wrogo , plus mam wrazenie, ze panuje ogolny konformizm. Nikt sie nie wychyla.
Innosc jest pietnowana.
Np. taki Owsiak, mozna go lubic lub nie, ale tyle ludzi uratowal, dziala w szczytnym celu.
KK sie to nie podoba. Bardziej im mile te pieniazki widziec na tacy. Nawoluja do bojkotu tak szczytnej idei.
Tysiac razy myslalam, ze kazdy ksiadz zamiast kupowac nowe auto powienien pomagac biednym I przygarnac na plebanie bezpanskiego psa ze schroniska.
Ilu takich jest?
agnieszkag

Postautor: Xsenia » 03 sie 2016, 17:17

Ciekawe pytanie mi się nasunęło czytając wasze posty. Po co wam medium?
Nawet jeśli co drugi z nas jest medium, to one co najwyżej mogą pomagać tym po tamtej stronie.
A jeśli ktoś nei jest medium, to zawsze może pomodlić się za tamtych po drugiej stronie, a żywym pomóc na tyle na ile potrafi.
I do czego wam te media? Po co maja się ujawniać i narażać na śmieszność, niezrozumienie i wrogość? Tylko po to by "oficjalnie" pomagać zmarłym?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 03 sie 2016, 18:26

Ale po co mają niepokoić naszych zmarłych? Tylko z czystego naszego egoizmu, że nie potrafimy się pogodzić z koleją rzeczy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm