JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: danut » 25 lip 2016, 09:55

Nie napisałeś danut a Donacie do mnie. I nadal nie przyjmujesz tego do wiadomości, pomimo, że ci to wskazałam. Nadto "chrzanić" znaczy - mówić, pisać głupstwa i nie uważam by to słowo było obraźliwe gdy odzwierciedla rzeczywisty fakt. Nie musisz się zgadzać z moim poglądem, przecież ja w przeciwieństwie do Ciebie tego nie wymagam na czytających. Ja nie zgadzam się z Twoim i wszystko gra. Nie pisz tylko, że jeśli ktoś się z tobą nie zgadza jest ułomny, czy niekulturalny, bo to jest niegrzeczne.
danut

Postautor: danut » 25 lip 2016, 10:16

Bo to nie jest temat o wpływie zdrowia na duchowość, a o mediumizmie. A mediumizm to kontaktowanie się z duchami i zaświatami. I widzisz taki paradoks, największy procent ludzi przechodzi w zaświaty, gdy ich umysł nie działa już zdrowo i sprawnie. Są starzy, schorowani, mają kłopoty z pamięcią a ich komórki są zniszczone i obumierają. I jakie to ma znaczenie w tym do jakich zaświatów trafią?
danut

Postautor: cthulhu87 » 25 lip 2016, 10:24

danut pisze:Bo to nie jest temat o wpływie zdrowia na duchowość, a o mediumizmie. A mediumizm to kontaktowanie się z duchami i zaświatami. I widzisz taki paradoks, największy procent ludzi przechodzi w zaświaty, gdy ich umysł nie działa już zdrowo i sprawnie. Są starzy, schorowani, mają kłopoty z pamięcią a ich komórki są zniszczone i obumierają. I jakie to ma znaczenie w tym do jakich zaświatów trafią?

Nie sądzę, aby faktem było, że najwięcej ludzi odchodzących ze świata cierpi na niesprawność umysłową. Oczywiście są liczne przypadki demencji starczej i alzheimera, ale nie generalizowałbym tak bardzo. Bardzo wielu starszych ludzi ciągle posiada dużą sprawność umysłu, bardzo wielu ludzi umiera też z powodu nowotworów i wskutek chorób krążeniowych w wieku, w którym ich sprawność intelektualna jest największa.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 25 lip 2016, 10:35

cthulhu87 pisze:
danut pisze:Bo to nie jest temat o wpływie zdrowia na duchowość, a o mediumizmie. A mediumizm to kontaktowanie się z duchami i zaświatami. I widzisz taki paradoks, największy procent ludzi przechodzi w zaświaty, gdy ich umysł nie działa już zdrowo i sprawnie. Są starzy, schorowani, mają kłopoty z pamięcią a ich komórki są zniszczone i obumierają. I jakie to ma znaczenie w tym do jakich zaświatów trafią?

Nie sądzę, aby faktem było, że najwięcej ludzi odchodzących ze świata cierpi na niesprawność umysłową. Oczywiście są liczne przypadki demencji starczej i alzheimera, ale nie generalizowałbym tak bardzo. Bardzo wielu starszych ludzi ciągle posiada dużą sprawność umysłu, bardzo wielu ludzi umiera też z powodu nowotworów i wskutek chorób krążeniowych w wieku, w którym ich sprawność intelektualna jest największa.

Nie miałam na myśli demencji ani Alzheimera ( poniekąd przyczyna ich występowania u ludzi w podeszłym wieku lub nie jest bardzo ciekawa, w mojej np. rodzinie nie występuje). Miałam na myśli proces umierania, bo wcale nie umiera się na starość, ale na choroby, zdrowy sprawny maksymalnie człowiek po prostu nie umiera, także ten młody.
danut

Postautor: Arronax » 25 lip 2016, 11:48

Może napiszesz Danut tu czy w innym temacie, żeby nie pisać nie na temat odnośnie właśnie Alzheimera i innych chorób wieku podeszłego. Badam ten temat od dawna, ale od strony czysto fizycznej. Ciekaw jestem każdej opinii, wszystko coś dorzuca do wspólnego kotła z którego może wyjdzie spójny obraz, jak leczyć, czy pomóc takim osobą oraz próbować zabezpieczać zawczasu, czego ja jestem gorącym orędownikiem. A widzę, że chyba masz tam jakieś przemyślenia swoje :).

To mnie właśnie nurtuje, zdrowy człowiek w podeszłym wieku często po prostu zaśnie i się nie obudzi. Ale przez te choroby wydaje mi się, że dzięki "cywilizacji" sztucznie wydłużamy długość życia, a nie zdrowe życie(żywność,chemikalia,tępo życia i pracy idp) ... Temat rzeka, możemy podyskutować w innym temacie.

A propos tematu : Po o. ich poznacie. W temacie Mediów :).

Świat Boski niekarmiczny ... Raj.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: danut » 25 lip 2016, 15:01

Arronax -Mam swoje przemyślenia w tym temacie, ale to medycyna ponoć pracuje nad tym jak leczyć takie schorzenia. Niewątpliwie jest jakaś zależność pomiędzy osobowością, charakterem, sposobem bycia danej jednostki a ich przebiegiem. Przebiegiem choroby jednak nie jej wystąpieniem, bo tu przyczyna jest nieznana. Zauważyłam, że zachowania ludzkie pod wpływem upojenia alkoholowego, w wyniku choroby psychicznej i alzheimera są rożne i to ich nie można przypisać chorobie. Nie ma też takiej zależności, że to zachowanie jest przypisane do rodzaju, lub natężenia tych dolegliwości. Daje się zaobserwować w upojeniach alkoholowych np. tendencje do bezwstydności, lubieżności, agresji jednak bliżej przyglądając się sprawie to czynią to ci ludzie, nie oszukujmy samych siebie, którzy i na co dzień mają w sobie te skłonności chociaż je tłumią, kontrolują i zagłuszają wyuczonym sposobem bycia w społeczeństwie, inni pomimo złego odbioru rzeczywistości, otępienia mózgu nie zhańbią się takim zachowaniem. Nie każdy schizofrenik to wariat będący zagrożeniem dla siebie i innych, mamy znane piękne umysły ludzi z tą chorobą nieszkodzące otoczeniu. Teraz tak otępienie starcze - jedna staruszka, staruszek będzie się zapominać, ale i tak ich usposobienie będzie spokojne, życzliwe, choć zachowania i czynności będą u takiej osoby spowolnione, to ta osoba nie będzie sprawiać rodzinie, czy opiekunom takiego kłopotu jak inna, która całe życie była chytra, zawistna, mściwa. Dzięki takim różnorodnym przykładom tym bardziej możemy wysunąć wniosek, że stan ciała, jego narządów, wyglądu, uszkodzeń, schorzeń nie ma za wiele do powiedzenia o osobowości człowieka. Tak to po owocach ich poznacie, zgadzam się :). Weźmy jeszcze pod uwagę różne reakcje rożnych ludzi na każdą inną chorobę, czy ból, który pomimo jednakowej przyczyny nigdy nie będzie dla nich ten sam. Dlatego indywidualnie zachodzi i proces chorobowy i leczenie. Tak samo coś bardzo szkodliwego dla jednych dla innych okaże się mniej szkodliwe. Weź też pod uwagę, bo była tu mowa o dobrych warunkach życia, higienie i prawidłowym odżywianiu, że mamy obserwacje na przykładzie pokolenia, które przeżyło wojnę w warunkach nieraz uwłaczających istocie ludzkiej, a mimo to ich zdrowie fizyczne i psychiczne nie wykazuje uchybień.

Davidius na temat mediumizmu mam całkiem do Ciebie podobne zdanie.
danut

Postautor: Nikita » 25 lip 2016, 18:17

Danut ja pisze o Umysle a nie o mozgu...i owszem na stan naszego umyslu Maja wplyw to co jemy i to co ogladamy i to co myslimy i robimy itd...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 25 lip 2016, 18:26

Nikita pisze:Danut ja pisze o Umysle a nie o mozgu...i owszem na stan naszego umyslu Maja wplyw to co jemy i to co ogladamy i to co myslimy i robimy itd...

Cóż, widocznie uznajesz, że człowiek jest maszyną i za wszystko w niej odpowiada rodzaj paliwa oraz dodane części i miejsce jej przechowywania. :D
danut

Postautor: OneNight » 25 lip 2016, 18:46

Nikito i danucie - nie odchodźmy od tematu medium, bo zrobił się już spory off top. Potem będziemy czytać posty o medium wśród pogadanek o zdrowiu, innych cywilizacjach i kremach do twarzy dla mężczyn :lol:
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 25 lip 2016, 18:57

No tak, masz rację, sama też zwracałam na to uwagę :D Ale wszystko można też pod temat podciągnąć - patrz- gabinet nowoczesnej medium- zaprasza :lol:
W USA modne swego czasu było też show z telefonem do Boga.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm