czarnyMag pisze:juniperus pisze:tylko ja w duchy niskie nie wierzę! Wierzę w Diabła! Demony! Świętych! Anioły! Jezusa! i BOGA!
Tzw. duchy niskie wymyślił w swoich fantazjach literackich i podał swym wyznawcą guru: Kardek!
)))
czarnyMag pisze:tylko ja w duchy niskie nie wierzę! Wierzę w Diabła! Demony! Świętych! Anioły! Jezusa! i BOGA!
Tzw. duchy niskie wymyślił w swoich fantazjach literackich i podał swym wyznawcą guru: Kardek!
)))

Mirek pisze:czarnyMag pisze:juniperus pisze:tylko ja w duchy niskie nie wierzę! Wierzę w Diabła! Demony! Świętych! Anioły! Jezusa! i BOGA!
)))
A demony i diabła wymyślił KK aby wierny żył w ciągłym strachu przed piekłem i kupowali swoje zbawienie.
juniperus pisze:czarnyMag pisze:tylko ja w duchy niskie nie wierzę! Wierzę w Diabła! Demony! Świętych! Anioły! Jezusa! i BOGA!
)))
Możesz wierzyć w co chcesz, ponieważ najważniejszym jest nie to, w kogo wierzymy, jak go nazywamy, ale to, by tępić w sobie zło i każdego dnia stawać się lepszym moralnie człowiekiem. To dlatego uważam, że nieistotnym jest, czy ktoś nazywa Boga Bogiem, Źródłem, Jahwe, Jehową, Panem, Ojcem, czy nada mu milion innych imion, zgodnie z własnym uczuciem. Najważniejsze, by starać się żyć według Jego prawa, tj. przestrzegać prawa miłości na co dzień.
Tak na marginesie demon to właśnie odpowiednik ducha bardzo niskiego. Różnica jest jedynie w nazewnictwie. Chodzi bowiem o postać nieucieleśnioną, która opowiada się za złem i wykorzystuje je by krzywdzić innych.
Nazewnictwo na prawdę nie ma większego znaczenia. Liczy się sam sens i istota danego zjawiska. W wielu religiach znajdują się te same (bardzo zbliżone) istoty, o podobnym charakterze, a jedynie innym imieniem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości